به گزارش خبرنگار مهر، مطالعات اجرای پروژه منوریل کرمانشاه از دوران دولت اصلاحات در سال 1380 آغاز شد، مطالعاتی که حدود چهار سال به طول انجامید تا اینکه در سال 85 شورای عالی ترافیک کشور طرح جامع حمل و نقل و پروژه ریلی کرمانشاه را در دستور کار خود قرار داد.
در اردیبهشت سال 86 بود که مطالعات امکان سنجی خطوط ریلی طرح جامع حمل و نقل انجام و راه اندازی سیستم حمل و نقل ریلی شهر کرمانشاه به تصویب رسید.
در سال 87 بود که مبلغ هشت میلیارد تومان برای آغاز عملیات اجرایی پروژه منوریل کرمانشاه به تصویب رسید اما متاسفانه جذب نشد تا همچنان آغاز کار به تاخیر بیفتد.
تخصیص و جذب اعتبار 16/5 میلیارد تومانی در سال 89 بود که باعث ایجاد تحول در پروژه منوریل کرمانشاه شد تا پس از واگذاری این پروژه به شرکت تام ایران خودرو در تیرماه سال 90، سرانجام عملیات اجرایی آن پس از گذشت 10 سال از آغاز مطالعات حالت اجرایی به خود بگیرد.
انتقاد های فراوان به منوریل و تجربه های نسبتا ناموفق در شهرهای دیگر کشور باعث شد که به قول استاندار کرمانشاه نگاه عمومی به آن خوش بینانه نباشد اما با توجه به هزینه های سنگین انجام شده برای آن ظاهرا کارشناسان مخالف منوریل هم ادامه آن و تکمیل شدن پروژه را به تعطیلیش ترجیح می دهند.
مشکل اصلی منوریل تزریق اعتبار است
مدیرعامل قطار شهری کرمانشاه در خصوص اجرای پروژه منوریل این شهر به خبرنگار مهر می گوید: پیمانکار پروژه برای اجرای فاز اول این پروژه اعلام کرده که به 328 میلیارد تومان و میانگین سالانه 94 میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا این پروژه مهم در موعد مقرر به بهره برداری برسد.
سید سلیم ساسانی با بیان اینکه پروژه منوریل نقش مهمی در تسهیل حمل و نقل عمومی خواهد داشت، خاطرنشان کرد: این پروژه به دو فاز تقسیم شده است که فاز اول آن از مسیر میدان طاق بستان تا میدان آزادی به طول هشت کیلومتر طراحی شده و دارای هشت ایستگاه خواهد بود.
وی یادآور شد: فاز دوم نیز از میدان آزادی تا میدان فردوسی به طول چهار کیلومتر اجرایی خواهد و پنج ایستگاه برای آن در نظر گرفته شده است.
ساسانی افزود: فاز اول پروژه در صورت تامین اعتبار در مدت سه سال و نیم احداث می گردد و بعد از شش ماه تست در نهایت طی مدت چهار سال آماده بهره برداری و استفاده می گردد.
مدیرعامل قطار شهری کرمانشاه یادآور شد: در حال حاضر پنج کیلومتر جهت عملیات اجرایی تحویل پیمانکار پروژه داده شده است و سه هزار و یکصد متر نیز به دلایل مختلف هنوز تکلیف آن ها مشخص نشده است.
وی همچنین به ایجاد محدودیتهایی در فاز اول مسیر منوریل اشاره کرد و گفت: مسیرهای میدان معلم تا خیابان دوم کارمندان، میدان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و چهارراه بسیج تا میدان آزادی را نقاطی عنوان کرد که با محدودیت مواجه شدهاند.
ساسانی میانگین اعتبار تخصیص یافته برای منوریل کرمانشاه را 13 میلیارد و 700 میلیون تومان عنوان کرد و گفت: در سال 89 مبلغ 16 میلیارد و 300 میلیون تومان، سال 90 حدود 180 میلیارد ریال و سال 91 مبلغ 68 میلیارد ریال اعتبار به پروژه اختصاص پیدا کرده است.
وی اعتبار تخصیص یافته برای این پروژه در سال جاری را 115 میلیارد ریال عنوان و تاکید کرد: برای متوقف نشدن کار اعتبار مورد نیاز آن باید تامین شود.
این مقام مسئول در ادامه به موانع و مشکلات موجود بر سر اجرای پروژه منوریل کرمانشاه اشاره کرد و گفت: عدم تخصیص به موقع اعتبارات، عدم امکان جابه جایی ارز جهت انجام خریدهای خارجی، عدم امکان گشایش اعتبار اسنادی برای تجهیز ناوگان، عدم تعیین تکلیف نشدن قطعه شمالی طرح به دلیل اختلاف با میراث فرهنگی و تعیین تکلیف نشدن قطعه جنوبی پروژه از جمله این مشکلات است.
ساسانی همچنین یادآور شد: مقرر شده منابع مالی این طرح از محل اعتبارات دولتی، احداث شش مجتمع ایستگاهی، فروش اوراق مشارکت و فاینانس تامین شود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس بند 22 قانون بودجه سال 90 دو میلیارد دلار تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی به پروژه های ریلی اختصاص یافته و در این میان 100 میلیون دلار برای کرمانشاه درنظر گرفته شده است.
مدیرعامل قطار شهری کرمانشاه همچنین یادآور شد: مقرر گردیده مبلغ 3/7 میلیارد دلار از محل فاینانس چین جهت پروژه های قطار شهری کشور استفاده گردد که مبلغ 200 میلیون دلار نیز جهت قطار شهری کرمانشاه تقاضا شده است.
ساسانی در پایان با ابراز امیدواری نسبت به اینکه عملیات اجرایی فاز اول هرچه سریعتر آغاز و شاهد بهره برداری به موقع از آن باشیم یادآور شد: منوریل کرمانشاه با جابه جایی 16 هزار مسافر در ساعت، هشت درصد سفرهای درون شهری را متقبل خواهد شد.
نمایندگان استان برای تزریق اعتبار به منوریل کمک کنند
استاندار کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص پروژه منوریل کرمانشاه اظهار داشت: این پروژه که مدت هاست مطالعات آن انجام گرفته باید با همدلی و تلاش تمامی دستگاه های اجرایی به بهره برداری برسد.
ابراهیم رضایی خاطرنشان کرد: یکی از ضرورت های حمل و نقل شهری، سیستم های جدید ریلی و امکانات ترابری عمومی است که با اشکال مختلف در کشور در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: برای شهر کرمانشاه نیز که امروز در زمره کلانشهرهای کشور است پروژه منوریل پیشبینی شده و با توجه به حساسیت مضوع نیز در بود ورود به استان آن را دنبال کردم.
رضایی با بیان اینکه تصمیمات لازم برای حل مشکلات و موانع پروژه اتخاذ شده است، ابراز امیدواری کرد با تخصیص به موقع اعتبارات شاهد اجرایی شدن فاز اول پروژه در سالهای آتی و استفاده مردم از آن باشیم.
استاندار کرمانشاه در ادامه، کاهش آلودگی، صرفه جویی در مصرف سوخت، روان شدن حمل و نقل عمومی، کاهش بار ترافیکی و استفاده بهتر مردم از روش های نوین در حمل و نقل شهری را از جمله مزیت های پروژه منوریل کرمانشاه برشمرد.
رضایی در پایان خواستار کمک نمایندگان کرمانشاه در مجلس برای به سرانجام رسیدن پروژه منوریل کرمانشاه شد.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه نیز با رد برخی اظهار نظرها در خصوص اینکه ممکن است بخشی از پروژه به زیر زمین منتقل شود، اظهار داشت: اصلا چنین چیزی مطرح نیست و پروژه روند طبیعی خود را طی خواهد کرد.
حیدر مطایی افزود: بافت شهر کرمانشاه به گونه ای نست که اجازه چنین کاری را به ما بدهد و منوریل کرمانشاه بر سطح زمین باقی خواهد ماند.
وی همچنین به وجود معارض در سازمان میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: به زودی جلسه ای با حضور مجریان اجرای پروژه و کارشناسان و مسئولین میراث فرهنگی که خود من نیز در آن حضور خواهم داشت، برگزار و تکلیف قطعه شمالی پروژه مشخص خواهد شد.
نظر شما