به گزارش خبرنگار مهر، شرایط آب و هوایی، کوه ها و جنگل ها، مراتع و... باعث شده استان ایلام یکی از مناطق مستعد توسعه فعالیتهای دامداری و دامپروری باشد.
این استان هم اکنون با داشتن 2.5 درصد از جمعیت دامی کشور و تولید بیش از 150 هزار تن گوشت قرمز و سفید یکی از استانهای پیشرو در زمینه تولیدات دامی است.
در این بین سهم استان از تولید گوشت قرمز، شیر، گوشت سفید، پشم، روغن محلی و...بالاتر از میانگین کشوری است و علاوه بر تامین نیاز استان به دیگر نقاط کشور این تولیدات نیز صادر می شوند.
روند دامداری و دامپروری از گذشته تاکنون در استان ایلام نشان داده است این استان جایگاه و منطقه ای مناسب برای توسعه فعالیتهای مرتبط با دام است که در این ارتباط هرچند تلاشهای خوبی صورت گرفته است ولی همچنان بیشتر دامداری در استان به شکل سنتی و بدون حساب و کتاب انجام می شود.
حضور واسطه ها، خشکسالی، پایین بودن قسمت و..از مهمترین مشکلات دامداری در استان ایلام است.
نبود برنامه ریزی و حمایت از دامداری در استان
یکی از هالی روستای گنجه در استان ایلام به خبرنگار می گوید: هم اکنون دارای بیش از 300 راس گوسفند هستم که در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی در استان دچار ضرور و زیانهای فراوانی شده ام.
مراد عزیزی بیان داشت: در طول سال منبع درآمد خانواده از طریق فروش دام و دیگر فرآورده های دامی تهیه می شود که یک دامدار با مشکل بزرگ فروش محصولات مواجه است و بدون برنامه ریزی و حساب و کتاب نسبت به فروش محصولات با قیمتهای پایین اقدام می کنیم.
وی بیان داشت: در حال حاضر به دلیل اینکه کسی از وضعیت دامداری و فروش محصولات حمایت نمی کند مجبور هستیم برای درآمد، محصولات را را طریق واسطه ها به فروش برسانیم، انجام دهیم.
عزیزی اظهار داشت: دامداری ها در اکثر روستاهای استان به شکل سنتی انجام می شود و هیچ برنامه مشخصی برای حمایت و صنعتی کردن دامداری در استان نیست.
لزوم ایجاد دامداری صنعتی در استان
علی اصغر رضایی کارشناس مسائل امور دام هم در این راتباط به خبرنگار مهر اظهار داشت: آنچه در حال حاضر مشخص است اکثر روستاهای استان ایلام از طریق دامداری امرار معاش می کنند.
رضایی بیان داشت: استان ایلام به دلیل وجود مراتع و جنگلهای فراوان و شرایط آب و هوایی مستعد دامپروری است ولی مسئولان باید از دامداران استان حمایت ویژه انجام دهند.
این کارشناس اظهار داشت: در سالهای گذشته مسئولان کشوری اعلام کردند که دامداری یکی ظرفیتهای استان است و از همین طریق باید اشتغال در استان انجام شود و محرومیت استان از بین برود ولی متاسفانه این کار انجام نشد.
وی بیان داشت: شکل دامداری و دامپروری در استان ایلام به شکلهای قدیمی و سنتی است و اگر این دامداری به صنعتی تبدلی شود بدون شک باعث توسعه استان و اشتغال تعدادی زیادی در از جوانان می شود.
رضایی بیان داشت: نبود صنایع تبدیلی، وجود دلالان، نبود تسهیلات لازم و..از مهمترین مشکلات بر سر راه صنعتی شدن دامداری استان است.
وجود طرحهای راکد و نیمه فعال در زمینه دامداری در استان
غلامرضا قدمخیری رئیس اتحادیه دامداران استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: وجود برخی طرح های راکد و نیمه فعال در استان، بدهکاری دامداران به بانکها، کمبود شدید علوفه در استان با توجه به خشکسالی های پی در پی، عدم نقدینگی، پایین بودن قیمت فرآورده های دامی، عدم خرید تضمینی گوشت، کاهش منابع آبی و..از مهمترین مشکلات واحدهای دامداری در سطح استان ایلام هستند.
وی بیان داشت: در صورتی که مسئولان استان به این موارد بالا توجه داشته باشند دامداری استان به نحو مطلوبی انجام می شود.
قدمخیری عنوان کرد: راهکارهایی که برای توسعه دامداری در استان ایلام پیشنهاد می شود، شامل اعطای وام بالاعوض جهت خرید علوفه از محل اعتبارات خشکسالی و بحران مدیریت، اعطای تسهیلات کم بهره برای طرحهای راکد و نیمه فعال، تامین و تداوم توزیع نهاده های دامی با قیمت متعادل و..است.
با توجه به وجود مشکلات بسیار زیاد بر سر راه دامداری و صنعتی کردن این بخش مسئولان کشوری و استانی باید از این ظرفیت استان به شدت حمایت و توجه کنند.
در حال حاضر اکثر مردم روستاهای استان با دامداری درآمد کسب می کنند و زندگی را می چرخانند، اگر این رویه ادامه داشته باشد بدون شک شاهد تخلیه روستاها خواهیم بود.
به نظر می رسد باید با یک مطالعه دیقیق و کار کارشناسی نسبت به حل مشکلات دامداری ها و پیش رفتن به سوی دامداری و دامپروی صنعتی در استان اقدام کرد.
نظر شما