به گزارش خبرنگار مهر، نمایش «زبان اصلی» نوشته و کارگردانی رسول کاهانی اجرای خود را از ۲۰ خرداد ماه در تماشاخانه باران آغاز کرده است. این اثر نمایشی دومین تجربه کارگردانی کاهانی بعد از نمایش «به اتفاق خانواده» محسوب می شود که در سی وسومین جشنواره تئاتر فجر در تماشاخانه ایرانشهر به صحنه رفت.
آزاده صمدی، بهرنگ علوی و سعید زارعی بازیگران «زبان اصلی» هستند که البته در اجراهای ابتدایی این اثر نمایشی مونا فرجاد به جای صمدی به صحنه رفته است.
نمایش «زبان اصلی» اثری کاملا رئالیستی است و رابطه از هم گسیخته و فراز و فرودهای زندگی زن و شوهر جوانی را به تصویر می کشد که در حال طلاق گرفتن از هم هستند. تمام فضاسازی و صحنه های نمایش در دادگاه خانواده روایت می شود و جلسات مختلف دادگاه این زوج که در آن هر کدام درباره زندگی مشترکشان مباحثی را مطرح می سازند شاکله اصلی داستان نمایش را شکل می دهد.
در این اثر نمایشی به مشکلات زن و شوهرهای جوان و جزئیات زندگی زوج هایی که در ظاهر مشکل حادی با هم ندارد اما تفاوت عقاید، فرهنگ، شیوه زندگی و تفکراتشان با هم متفات است و نمی توانند به زبان مشترکی در زندگی با هم برسند، پرداخته می شود. اختلاف زن و شوهر این نمایش از شکایت زن علیه همسرش و تقاضای طلاق وی آشکار می شود و در صحنه های مختلف نمایش، مخاطب شاهد دعوا و بگو مگوهای این دو در دادگاه است.
در ابتدای نمایش این زن است که از رفتارهای همسرش ناراضی است اما هرچه جلوتر می رویم شاهد نارضایتی های مرد از زن نیز هستیم و کار تا جایی پیش می رود که در میانه نمایش ورق برگشته و جای شاکی و متهم عوض می شود و حالا این مرد است که تقاضای جدایی دارد و ...
صحنه های دادگاه در «زبان اصلی» یادآور صحنه دادگاه فیلم «جدایی نادر از سیمین» اصغر فرهادی است و حتی کارگردان در بروشور نمایش نیز به این فیلم ادای دین کرده است. پایان نمایش نیز همچون پایان «جدایی نادر از سیمین» یک پایان باز و البته قابل پیش بینی طراحی شده است. در این نمایش بازیگران روی صندلی روبروی مخاطبان نشسته و برای قاضی که روبرویشان است، صحبت می کنند. اما تماشاگران نه قاضی را می بینند و نه صدایش را می شنوند و تنها شاهد واکنش های شخصیت ها به صحبت هایی هستند که مثلا قاضی به زبان می آورد.
نحوه چیدن میزانسن در این اثر نمایشی به گونه ای طراحی شده که کاراکترها روبروی تماشاگران قرار گرفته و در میزانس تقریبا ایستای بازیگران مخاطبان در جایگاه قضاوت قرار می گیرند. این تماشاگران هستند که پذیرای اختلافات و در مقاطعی نیز درد و دل های شخصیت های نمایش هستند و در نهایت باید قضاوت کنند که حق با چه کسی است. البته روند داستان نمایش به گونه ای پیش می رود که هم زن و هم همسرش در جاهایی مقصر به نظر می رسند.
جدا از ویژگی های متن، بازی بازیگران در این نمایش از اهمیت زیادی برخوردار است که البته هم آزاده صمدی و هم بهرنگ علوی توانستند به درستی از ایفای نقش هایشان بر بیایند. کاهانی پیش از این در گفتگویی عنوان کرده بود که بخش اعظمی از این نمایش در تمرین ها و اتودهای کارگاهی شکل گرفته است و دست بازیگران برای ارائه ایده های نو و بداهه پردازی کاملا باز بوده است.
آزاده صمدی و بهرنگ علوی بازیگران اصلی نمایش هستند. آزاده صمدی بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون است که در سال های اخیر فعالیتش را در تئاتر گسترده تر کرده و تلاش می کند به تجربیات جدیدی دست یاید. بهرنگ علوی بازیگر جوان سینما که با فیلم سینمایی «دربند» به کارگردانی پرویز شهبازی به سینما معرفی شد و در جشنواره سی وسوم فیلم فجر نیز با فیلم «مرگ ماهی» روح الله حجازی حضور داشت با بازی در نمایش «زبان اصلی» اولین حضورش به عنوان بازیگر را در تئاتر تجربه می کند.
جدا از برخی شوخی های نامناسب که در بخش ابتدایی نمایش وجود دارد و میزانس ایستا و بدون تحرکت بازیگران که کار را در مقاطعی به یک نمایش رادیویی نزدیک کرده است، نمایش «زبان اصلی» می تواند بیان کننده زندگی بسیاری از زوج های جوان باشد. زوج هایی که بدون شناخت از هم و با درکی پایین نسبت به زندگی مشترک روز به روز به شدت اختلافاتشان افزوده می شود و در نهایت نیز به جای تلاش برای حل مشکلات با فرافکنی سعی در شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت دارند.
نمایش «زبان اصلی» تا ۲۰ تیرماه هر روز ساعت ۱۷ در تماشاخانه باران میزبان علاقمندان تئاتر است.
نظر شما