دكتر "بودا وثوق احمدي" از محققان گروه مديريت و اقتصاد دانشگاه واخنينگن كشور هلند در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي مهر با ذكر اين مطلب اظهار داشت: عدم بازگشت بلافاصله دانشجويان پس از فراغت از تحصيل به ميهن خود تنها مختص به ايرانيان نيست و در مورد دانشجويان ساير كشورها نيز مصداق دارد. مهمترين دليل اين امر آن است كه دانشجو در طي مدت تحصيل به مرور تبديل به محققي خبره در محدوده پژوهشي خود شده و غالباً در انتهاي دوره با استقبال زيادي از جانب دانشگاه محل تحصيل و اساتيد و محققان آنجا جهت ادامه تحقيق و تفحص در آن زمينه تخصصي روبرو مي شود.
وي افزود: علت ديگر آنكه در اغلب موارد دانش و تجربه كسب شده در خارج از كشور به سبب نيازمندي به تكنولوژي و اسباب علمي خاص قابل تعقيب در داخل كشور نبوده و در نتيجه انگيزه دانشجو براي بازگشت و كار در زمينه اي ديگر بسيار پاپپن خواهد بود.
وثوق احمدي افزود: اگرچه ممكن است درصد بازگشت دانشجويان (يا تمايل آنان) بلافاصله پس از اتمام تحصيلات پايين باشد، اما در دراز مدت بسياري از دانشمندان طراز اول ايراني پس از طي ساليان زياد در خارج و كسب تجربه به ميهن باز ميگردند تا بتوانند منشا خدمات گرانقدري باشند.
محقق گروه مديريت و اقتصاد دانشگاه واخنينگن هلند كه در حال حاضر شاغل به تحصيل در مقطع دكتري تخصصي است، انگيزه دانشجويان ايراني براي ادامه تحصيل در خارج از كشور را در درجه اول برخورداري از دانش و علوم روز دنيا در زمينه تحصيلي خود و در درجه دوم كسب تجربه زندگي در خارج از كشور و ارتقاء سطح زبان عتمالمي و در درجه سوم برخورداري از امكانات رفاهي دانست.
وي گفت: به اعتقاد من بازگشت دانشمندان برجسته ايراني به كشور پس از كسب تجارب بسيار در دانشگاه هاي مختلف در مقايسه با بازگشت بلافاصله آنها منفعت بيشتري را نصيب كشور خواهد ساخت.
دكتر وثوق احمدي از تحصيل بالغ بر30 دانشجوي ايراني در دانشگاه واخنينگن خبر دارد و افزود: در سال هاي اخير علاقه به ادامه تحصيل در خارج با استفاده از هزينه شخصي (دانشجويان غير بورسيه) افزايش يافته است. در اكثر موارد دانشجويان ايراني جزو موفقترين دانشجويان دانشگاه و حتي كشور محل تحصيل خود هستند. تقريباً دانشگاهي با سطح علمي بالا در دنيا وجود ندارد كه حداقل يك استاد يا محقق ايراني در آن مشغول به تحقيق نباشد كه اين باعث افتخار همه ايرانيان است.
وي تسهيلات ارائه شده به دانشجويان مستعد ايراني در خارج از كشور را شامل هزينه هاي زندگي و تحقيق در برنامه ريزي دانست و گفت: اين تسهيلات به دانشجويان مستعد و مبتكر، فارغ از كشور و جنسيت آنها اعطاء مي شود. در اغلب موارد نيز امكان اينكه اين فارغ التحصيلان جذب مراكز علمي و دانشگاهي كشور محل تحصيل خود شوند، وجود دارد.
محقق ايراني دانشگاه واخنينگن هلند در خصوص پديده فرار مغزها اظهار داشت: ايرانيان مردماني دانش دوست هستند. سراسر فرهنگ و تعليمات اجتماعي و مذهبي ما مملو از تشويق به كسب علم و دانش و معرفت است. در عصر حاضر به سبب پيشرفت تكنولوژيك وسايل ارتباطي، دسترسي دانشجويان جوان به منابع علمي و امكان ارتباط با مراكز علمي دنيا افزايش يافته و به تبع آن بسياري از جوانان نخبه و استعدادهاي استثنايي جذب مراكز علمي دنيا مي شوند. هرچند مسئولان بايد اين پديده را به دقت پي گيري كرده و عوامل مسبب فرار مغزها را شناسايي كنند اما به نظر من خروج و بازگشت مجدد دانشمندان ايراني در دراز مدت به نفع كشور خواهد بود چرا كه اين دانشمندان مانند پلي موجب جريان دانش علمي به داخل كشور هستند.
به گزارش مهر، دكتر بودا وثوق احمدي در رشته تخصصي اپيدميولوژي (همه گيري شناسي) و مديريت اقتصادي بيماري هاي دامي و بيماري هاي منتقله از غذا در مقطع دكتري تخصصي در دانشگاه و مركز تحقيقاتي واخنينگن كشور هلند مشغول به تحصيل است.
دانشگاه و مركز تحقيقاتي واخنينگن يكي از معتبرترين مراكز تحقيقاتي دنيا در حوزه هاي علوم زيستي، كشاورزي و صنايع غذايي است. اين دانشگاه داراي پنج دپارتمان اصلي شامل: علوم گياهي، علوم دامي، علوم اجتماعي، علوم محيط زيستي و علوم غذايي است. در حال حاضر متجاوز از 30 دانشجوي ايراني در مقاطع كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكتري تخصصي در اين دانشگاه مشغول تحصيل و تحقيق هستند.
نظر شما