دکتر محمد مختاری، رئیس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت زمین لرزه های ایران در سال ۹۵ اظهار داشت: در سال ۱۳۹۵، ۱۰ هزار و ۷۹۰ زمین لرزه با بزرگای بیش از یک ریشتر به وقوع پیوسته که از این تعداد ۲ هزار و ۵۶۸ زمین لرزه بالای ۲.۵ ریشتر و ۱۲۰ زمین لرزه بین ۴.۵ تا ۵ ریشتر بوده است.
وی با تاکید بر اینکه رویـداد زمین لرزه های مختلف در سال ۱۳۹۵ نشان از زلزله خیز بودن ایـران است، عنوان کرد: به صورت میانگین هـر ماه یک زمین لرزه بالای ۴.۵ ریشتر رخ داده است.
به گفته رئیس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، از این میان بیشترین زمین لرزه ها در آذر و دی ماه رخ داده که مربوط به بوشهر با بزرگای ۲.۶ تا ۴ ریشتر و کرمان با بزرگای۲.۵ تا ۵ ریشتر بوده است.
زمین لرزه های مهم بالای ۵ ریشتر سال ۹۵
بزرگا/ ریشتر | حوالی | شهر/ استان |
۵ | فارقان | استان هرمزگان |
۵ | شهداد | کرمان |
۵.۱ | پارس آباد | آذربایجان |
۵ | افرز | فارس |
وی با بیان اینکه در صد سال گذشته (از سال ۱۹۰۰ تا سال ۲۰۰۰) مجموع زمین لرزه های ثبتشده در ایران حدود ۶۶ هزار و ۸۹۰ زمین لرزه با بزرگای بیش از ۴ ریشتر بوده است، گفت: ولی در دهه اخیر به علت افزایش ایستگاههای لرزه نگاری تعداد زمین لرزه های به ثبت رسیده در ایران زمین بیش از حدود ۳۰ هزار زمین لرزه است.
وی ادامه داد: به دلیل قرارگیری کشور ایران بر روی کمربند آلپ- هیمالیا و این واقعیت که فلات ایران همواره در معرض یک تنش دائمی قرار دارد، وقوع این زمین لرزه ها حاصل لرزه خیزی ایران است. عامل اصلی اکثر زلزله های ایران، فشاری است که از سوی صفحه عربستان به فلات ایران وارد می شود.
مختاری با بیان اینکه باید توجه داشت که عوامل متعددی در تخمین خطر لرزهای گسلها مورد توجه قرار میگیرد، که یکی از مهمترین آنها طول و ابعاد گسل است، افزود: قسمت اعظم کشور ایران، از دیدگاه لرزهخیزی جزء مناطق پرخطر محسوب می شود.
زمین لرزههای بالای ۲.۵ ریشتر در سال ۱۳۹۵
وی با اشاره به تعداد زمین لرزه های یکم فروردین تا ۱۸ اسفند سال ۹۵ (۲۰ مارس ۲۰۱۶ تا ۸ مارس ۲۰۱۷) گفت: تعداد ۳۷ زمین لرزه بالای ۴.۵ ریشتر به وقوع پیوسته، که زمین لرزه زرند کرمان در تاریخ ۲۰ اکتبر ۲۰۱۶ ساعت ۱۸:۴۰ به وقت محلی بیشترین پسلرزه را داشته است.
زمین لرزههای بالای ۴.۵ ریشتر در سال ۱۳۹۵
مهمترین زلزله ها در سالی که گذشت
مختاری در ادامه به مهمترین زلزله ها در سالی که گذشت اشاره کرد و گفت: از مهمترین زلزله های سال ۹۵ می توان به زلزله ساعت ۱۸:۴۰ (به وقت محلی) در روز ۲۹ مهرماه (مطابق با ساعت ۱۵:۱۰ (به وقت جهانی) روز ۲۰ اکتبر ۲۰۱۶ ) با بزرگای ۴.۹ در مقیاس امواج محلی (ML) که در ۱ کیلومتری زرند، ۲۱ کیلومتری یزدانشهر، ۲۲ کیلومتری خانوک به وقوع پیوست، اشاره کرد.
به گفته رئیس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، زمین لرزه فوق خسارت مالی و جانی نداشته و حدود ۹۰ پسلرزه داشته است.
وی ادامه داد: از ساعت ۱۸:۴۰ دقیقه روز پنجشنبه ۲۹ مهرتا دهم دی ماه، ۳ زمینلرزه با بزرگای بیش از چهار ریشتر در منطقه زرند کرمان (در عمق کمتر از ده کیلومتر) ثبتشده است. تعداد زلزلههای کوچک ثبت شده، در این بازه(۲۹ مهر تا ۱۰ دی) بیش از پنجاه بار بوده است.
وی تاکید کرد: با دانش فعلی زلزلهشناسی امکان پیش آگاهی دقیق زمان وقوع و بزرگای زلزله مورد انتظار، مهیا نیست؛ اما در اینگونه موارد می توان به صورت احتمالاتی به افزایش احتمال وقوع زلزله در این منطقه، اشاره کرد.
مختاری گفت: حفظ هوشیاری و آمادگی مدیران بحران محلی و استانی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
نقشه زمین لرزه زرند کرمان با بزرگای ۴.۹ ریشتر (علامت دایره ها نمایشگر پسلرزه ها است)
وی در خصوص این نقشه توضیح داد: نزدیکترین گسل به این فوج لرزهای گسل کوهبنان، واقع در شمال کرمان، در پای رشته کوههای شرق زرند، در فاصله کمی از این شهر است. ایـن گسل با طول بیش از دویست کیلومتر و با راستای عمومی شمال غربی– جنوب شرقی دارای قطعات مختلف با شیب های متفاوت است. در اطراف این گسل زمین لرزه های بسیاری از جمله زمین لرزه های تاریخی سالهای ۱۸۶۴ و ۱۸۷۵ میلادی با بزرگای ۶ ثبت شده است.
وی ادامه داد: زمین لرزه اسفند ماه سال ۱۳۸۳ شمسی با بزرگای ۶.۴ نیز به دلیل فعالیت این گسل در قطعه نزدیک «هجدک زرند» رخ داده است. همچنین سه زمین لرزه اخیر ۴.۹ و ۴.۷، ۴.۵ در حوالی شهر زرند و در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری از گسل کوهبنان رخ داده است.
نظر شما