به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت علوم، دکتر محمدمهدی زاهدی در بیست و یکمین سفر استانی هیئت دولت به استان کردستان در جمع دانشگاهیان کردستان با اشاره به اینکه کشور ما باید تا دو دهه دیگر قدرت برتر علمی در منطقه باشد، با برشمردن برنامه های انجام گرفته در این خصوص افزود: برای نیل به این هدف توسعه تحصیلات تکمیلی و حمایت از پژوهش های مرتبط با رفع نیازهای ملی و فراملی را در اولویت قرار دادهایم.
حذف سد کنکور و استادیار شدن 70 درصد اعضای هیئت علمی تا پایان برنامه چهارم توسعه
وی توسعه دانشگاه ها در اقصی نقاط کشور و نیاز به پرورش جوانان عالم و دانشمند برای تولید علم در سراسر کشور را یکی از برنامه های وزارت علوم برشمرد و گفت: تا پایان برنامه چهارم توسعه باید به جایی برسیم که سدی به نام کنکور برای هیچ کدام از داوطلبان ورود به دانشگاه وجود نداشته باشد و رقابت صرفاً در انتخاب مقاطع و رشته های مختلف صورت گیرد.
وزیر علوم با اظهار امیدواری از اینکه در پایان برنامه چهارم توسعه 70 درصد اعضای هیئت علمی در دانشگاه های بزرگ کشور استادیار باشند، گفت: در بخش پژوهش از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها توقعات فراوانی داریم و اساتید ما باید تمام ظرفیت هایی را که قادر به انجام آن هستند اعلام کنند تا بر اساس آن ظرفیت پذیری پژوهش کشور طراحی شود.
وی با اشاره به توجه ویژه به تحقیقات کاربردی در بازبینی آئین نامه ارتقاء اعضای هیئت علمی دانشگاه ها گفت: اعتقاد ما بر این است که امور پژوهشی و تحقیقاتی نباید به مسائل مجرد، محض و آزمایشگاه های دانشگاه خلاصه شود، بلکه باید به ثبت اختراع، ابداع، تولیدات صنعتی و کشاورزی و رفع یک معضل ملی یا منطقهای تبدیل شود و این مهم ارتباط تنگاتنگ دانشگاه با بخش های صنعتی، کشاورزی و حتی علوم انسانی خارج از دانشگاه را می طلبد که نمونه آن بحث انرژی هستهای و تولید سوخت آن است.
ایجاد بانک اطلاعات پژوهش کشور
زاهدی یاد آور شد: جلسات شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری که به ریاست رئیس جمهوری تشکیل می شود تاکنون مصوبات خوبی داشته که اگر این مصوبات به طور کامل رعایت شوند، مشکلات بخش پژوهش کشور کاملاٌ رفع می شود و نخبگان و کارآفرینان جامعه می توانند خلاقیت های خود را نشان دهند.
وی همچنین از ایجاد بانک اطلاعات پژوهش کشور در دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری خبر داد و گفت: انجام پروژه های جدید سازمان ها باید با تأیید و هماهنگی این بانک اطلاعاتی صورت گیرد تا امور موازی و تکراری انجام نشود. دبیرخانه این شورا برعهده معاونت پژوهشی وزارت علوم است که این موضوع به منزله تأیید جایگاه امور پژوهشی در کشور، توسط دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارتخانه های علوم و بهداشت است.
هشت دهم درصد تولید ناخالص داخلی ؛ حداقل بودجه پژوهشی سال آینده
وزیر علوم حداقل بودجه پژوهشی سال آینده را هشت دهم درصد تولید ناخالص داخلی (GNP) ذکر کرد و یاد آور شد: بودجه پژوهشی امسال سقف ندارد و این موضوع برای اولین بار در یک کشور رخ داده است که برای بودجه پژوهشی سقف نمی گذارند. البته این به شرطی است که پژوهشگران و به ویژه دانشگاهیان تمام ظرفیت های بخش پژوهش و تحقیقات خود را ارائه کنند تا بر اساس آن بودجه پژوهشی کشور طراحی شود.
وی در خصوص مسائل رفاهی دانشگاهیان و بخصوص دانشجویان با اعلام افزایش اعتبار صندوق رفاه دانشجویان از 60 میلیارد به 120 میلیارد تومان اظهار داشت: دوره های شبانه وزارت علوم در سال جاری افزایش شهریه نداشته است و برای دانشجویان این دوره ها نیز خوابگاه خودگردان اختصاص داده شد. بودجه غذای دانشجویی هم افزایش پیدا کرده است و وزارت بازرگانی موظف به ارائه گوشت گرم به دانشگاه ها شد.
زاهدی درخصوص فعالیت های سیاسی در دانشگاه ها با استقبال از مناظره های علمی، فرهنگی و سیاسی دو طرفه و برقراری کرسی های آزاداندیشی و نظریه پردازی خاطرنشان کرد: در دانشگاه ها همه مباحث حتی مسائل سیاسی باید رنگ و بوی علمی و نقادی منصفانه داشته باشد. هم اکنون تمامی تشکل های سیاسی در دانشگاه ها بر اساس قوانین مصوب قبل از مسئولیت بنده به فعالیت خود مشغولند و به طور قاطع می توانم بگویم که حتی یک تشکل نمی تواند عنوان کند که در ارتباط با فعالیت در چارچوب این مقررات برخورد یا محدودیتی با آن صورت گرفته است.
وزیر علوم با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب تحت این عنوان که محور برنامه ریزی علمی ما باید به گونه ای باشد که ایران اسلامی یکی از مراجع علمی دنیا و زبان فارسی به زبان بین المللی تبدیل شود، گفت: کشور ما هم اکنون بیشترین رشد علمی جهان را دارد که نشریات آمریکا هم به این مهم اعتراف کردهاند. البته این به معنای میزان رشد تولید علم در جهان نیست بلکه نرخ رشد را شامل میشود و ما اگر بتوانیم همین نرخ رشد را حفظ کنیم در ده سال آینده به مقام اول علمی در منطقه می رسیم.
وی لازمه این امر را تقویت خودباوری در دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانست تا جسارت بیشتری برای ابراز نظرات و ایده های خود داشته باشند.
تبدیل دانشگاه کردستان به قطب علمی غرب کشور
زاهدی در ادامه، تقویت انجمن های علمی دانشجویی و تشکل های سیاسی دانشگاه ها را از برنامه های اولویت دار وزارت علوم اعلام کرد و درخصوص توسعه دانشگاه کردستان اظهار داشت: این دانشگاه باید به قطب علمی غرب کشور تبدیل شود و با افزایش بودجه های جاری و تجهیز آزمایشگاه های آن در سال جاری این هدف در آینده نزدیک محقق می شود.
در پایان این نشست وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به سئوالات حاضران پاسخ داد و از ایثارگران، جانبازان و خانواده شهدای دانشگاه کردستان با اهدای لوح تقدیر و جوایز ویژه قدردانی کرد.
نظر شما