خبرگزاری مهر، گروه استانها-محمدحسین عابدی: اسماعیل نجار روز گذشته برای دومین بار طی یک ماه اخیر به استان سمنان سفر کرد تا از نزدیک خسارات سرمازدگی این استان را بررسی کند خساراتی که هنوز آثار سوء آن در سال گذشته برطرف نشده بود که مجدداً سرمای اواخر فروردین ۹۷ کام کشاورزان را تلخ کرد.
نجار هرچند نخستین بار نه به بهانه بازدید از باغات و مزارع استان بلکه برای حضور در مراسم چهلم دایی خود به زادگاهش سرخه سفرکرده بود اما به بازدید از باغات منطقه سرخه، مهدیشهر، دیباج و دامغان نیز پرداخت تا این گلایه برای مردم شاهرود و میامی به وجود آید که چرا به شرق استان که کانون خسارات ناشی از سرمازدگی است، سفر نکرده است این امر بهانهای شد تا برای دومین بار رئیس مدیریت بحران کشور رخت سفر بسته و به شاهرود سفر کند.
زحمات چندین ساله کشاورزان شاهرودی نابود شده است
نجار در شاهرود اما از باغات مناطق مجن، بسطام، دهخیر، کلاته خیج، رودیان، دیزج و ... بازدید کرد و در اظهارنظری جالب بیان داشت: با دیدن باغات شاهرود هرچند در ظاهر نگریستم اما در باطن اشک ریختم چراکه ماحصل زحمات چندین ساله کشاورزان شاهرودی را نابودشده میبینم.
درنهایت باید این سؤال را پرسید که ماحصل سفر نجار به استان سمنان چه بود؟ آیا راهحل نهایی برای مشکل سرمازدگی باغات این استان پیداشده است؟ آیا بالاخره کشاورزان استان به خسارات باغات خود میرسند؟ نهایتاً مقوله بیمه کشاورزی به کجا میانجامد؟ و دهها سؤال دیگری که در حاشیه این سفرها به ذهن مسئولان و کشاورزان متبادر میشود.
کلیدواژه سخنان نجار در این دو سفر به استان سمنان
الف: صندوق توسعه بیمه کشاورزی بهترین راهحل برای جبران خسارات باغات سرمازده است که دولت سالانه حدود یک هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به آن کمک میکند همچنین مجلس نیز ارقامی را برای آن میگذارد تا شاهد جبران خسارات از سوی این صندوق باشیم.
ب: استحمال تسهیلات بانکی کشاورزان باید صورت گیرد تا مشکلات ناشی از بدهی بانکی باوجود عدم داشتن محصولات مناسب برای عرضه در بازار، کاهش یابد همچنین میتوان برای کشاورزان کمکهایی را نیز گرفت.
ج: باید به سمتی برویم که کنار آمدن با پدیدههایی مانند خشکسالی و سرمازدگی بهنوعی سبک زندگی ما ایرانیان شود در این مسیر اما کشاورزان باید روشهای نوین کشاورزی، کشتهای جایگزین و ... را در دستور کار قرار دهند که اصلاً کار به بروز خسارات سرمازدگی نرسد که بخواهیم درباره جبران آن بحث کنیم چراکه امروز حوادثی مانند زلزله کرمانشاه میلیاردها تومان هزینه را بر دوش دولت نهاده و اگر بخواهد تمام بحرانها را مدیریت کند باید معادل بودجه عمرانی یک سال کشور را در این راستا هزینه کند.
از این سه کلیدواژه سخنان نجار هرچند بوی امیدواری به مشام میرسد اما علناً راهکاری برای قانع شدن کشاورزان از جبران خسارات سرمازدگی برنمیآید و هنوز این سؤال در ذهن میماند که بیمه صندوق کشاورزی و کمکهای دولتی امری بسیار خوب هستند اما چرا اجرایی نمیشوند؟ محمدحسین خنکال دبیرخانه کشاورز استان سمنان از این اظهارنظرهای نجار اینگونه تعبیر میکند: بیمه کشاورزی یعنی یکمیلیون تومان از کشاورز دریافت شود و در صورت خسارات سرمازدگی آنهم یک سال و نیم بعد یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تومان به او پس داده شود! حالآنکه اگر این کشاورز پولش را در بانک بگذارد بیشتر از این میزان به وی پرداخت میشود لذا مسئولان سخن از بیمه نیاورند چراکه اصلاً رغبتی در بین کشاورزان وجود ندارد.
سازمان برنامهوبودجه در برابر پرداخت غرامت سرمازدگی ایستادگی میکند
مهمترین بخش سفر روز گذشته نجار اما بیان موضوعی بود که تاکنون مسئولان و نمایندگان مردم استان سمنان در مجلس شورای اسلامی در قبال آن سکوت کرده بودند اما بهیکباره مانند بغضی فروخفته توسط حسینی شاهرودی، نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس، شکسته شد.
تیر پیکان حملات و انتقادات حسینی شاهرودی در حاشیه سفر نجار به شاهرود اما نه مدیریت بحران بلکه سازمان برنامهوبودجه بود و مسئولان استانی تا امروز در قبال این موضوع سکوت کرده بودند تا از راه دیگری جز رسانهای کردن خواستها، موضوع جبران خسارات کشاورزی دنبال شود.
حسینی شاهرودی بیان کرد: ۲۵۰ میلیارد تومان خسارات باغات استان سمنان در شورای مدیریت بحران که ۱۳ وزیر و یک رئیس مدیریت بحران در آن حضور دارند به تصویب رسیده اما علیرغم مساعدت لازم و دستور صریح نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه مبنی بر اجرای مصوبه شورای مدیریت بحران، برخی در بدنه این سازمان در برابر پرداخت این خسارات ایستادگی میکنند، این مقوله بارها در نشستهای مختلف بین نمایندگان استان و دکتر نوبخت با دید مثبت وی مطرح و بررسی شده که امیدواریم راه حلی برای این امر صورت گیرد تا هم مسئولان به وظایفشان عمل کنند و هم مردم از خسارات سرما زدگی منتفع شوند.
۲ سفر در یک ماه /مهم یا پیچیده؟
این موضوع اما توسط نجار تائید یا رد نشد ولی وی گفت: «امیدواریم برخی مدیران نیز نسبت به مقوله پرداخت سرمازدگی همراهی لازم را داشته باشند» لذا میتوان گفت اگر ۲۵۰ میلیارد تومان مصوب ستاد مدیریت بحران کشور به باغداران استان سمنان پرداخت شود قطعاً کمک شایانی برای آنان خواهد بود.
نجار درنهایت روز گذشته شاهرود را ترک کرد تا برای نخستین بار پس از زلزله کرمانشاه و سقوط هواپیمای یاسوج، در کمتر از ۲۵ روز دو بار به یک استان سفرکرده باشد استانی که این روزها میلیاردها تومان خسارات ناشی از سرمازدگی را به چشم میبیند که ۱۶۵ میلیارد تومان آن فقط به شاهرود اختصاص دارد از سوی دیگر کشاورزان هنوز خسارات سال گذشته خود را نیز در برخی موارد دریافت نکردهاند و در دلهایشان امیدی نیز برای غرامت سرمازدگی سال جاری دارند پس میتوان گفت تا زمانی که عزم جدی مسئولان نباشد، سالهای سال باید به انتظار ورود سرما، خسارات به باغات و تلخ کامی کشاورزان باشیم.
نظر شما