به گزارش خبرگزاری مهر، کشورهای آسیایی سال های طولانی است که مشتاق تاسیس "اتحادیه Ivy" متعلق به خود برای آندسته از دانشجویانی هستند که استطاعت تحصیل در دانشگاه های سرشناس را ندارند. اکنون میان بری در این راه زده شده است به طوری که دانشگاه "یون سی" قدیمی ترین و بااعتبارترین دانشگاه خصوصی در کره جنوبی به برپایی "کالج بین المللی آندروود" مبادرت ورزیده که ضمن ارائه برنامه آموزشی چهارساله به زبان انگلیسی با بهترین موسسات آمریکا و اروپا نیز رقابت می کند.
این دانشگاه با ارائه کمک هزینه های تحصیلی و دستمزدهای بالا، بهترین دانشجویان و اساتید را از سراسر جهان جذب می کند
در حالی که مسئولان این دانشگاه به منظور جلوگیری از فرار مغزهای خود اقدام به برگزاری کلاس های درس به زبان انگلیسی کرده اند، دانشگاه های برجسته دیگری چون دانشگاه کره و دانشگاه زنان Ewha نیز اخیرا دوره های آموزشی در مقطع لیسانس را تماما به زبان انگلیسی برای دانشجویان خود برپا کرده اند.
این راهکار به عنوان شیوه ای مناسب جهت جلوگیری از خروج نخبگان از کشور و جذب دانشجویان ممتاز خارجی، علاوه بر اجرا در کره جنوبی به دیگر کشورها نیز کشیده شده است. در حالی که دانشگاه های ملی سنگاپور و هنگ کنگ به دلیل تدریس دروس به زبان انگلیسی با برخی از دانشکده های آمریکایی برابری می کنند، دیگر کشورهای غیر انگلیسی زبان آسیا همچون ژاپن و چین نیز برنامه های مشابهی را ارائه داده اند. به عنوان مثال، مسئولان دانشگاه معتبر "واسدای" ژاپن از سال 2004 کالجی انگلیسی زبان را دایر کرده اند که تدریس فرهنگ، تاریخ، سیاست و هنرهای آزاد آسیایی در آن از اهمیت بالایی برخوردار است. دانشگاه پکن و دیگر دانشکده های برجسته چین نیز به برگزاری کلاس های انگلیسی زبان مبادرت ورزیده اند.
برای دهه های متمادی نخبگان آسیایی جهت ادامه تحصیل به آمریکا و دیگر ممالک انگلیسی زبان روی آورده اند. مدرک اعطا شده به این دانشجویان و توانمندی آنها در فراگیری زبان انگلیسی تضمین کننده موفقیتشان در بازگشت به خانه یا ادامه زندگی در کشوری غریب بوده است.
اما با آغاز دهه جاری دانشگاه های سرشناس آسیا به ویژه دانشگاه هایی در شمال شرق این قاره به منظور جذب هرچه بیشتر دانشجویان بومی خود به برگزاری کلاس هایی به زبان انگلیسی اقدام کرده اند. این انگیزه با افزایش فرصت های شغلی در منطقه تشدید یافته به طوری که دانشجویانی که در دانشگاه های خانگی تحصیل کرده باشند و از فرصت های شغلی بالاتری بهره مند می شوند.
به نوشته "نیوزویک اینترنشنال"، محدودیت های اعمال شده در خصوص صدور ویزا برای دانشجویان خارجی از سوی آمریکا پس از واقعه یازدهم سپتامبر 2001 و افزایش شهریه های تحصیل در دانشگاه های آمریکایی نیز ادامه اجرای این روند را تشدید کرده است.
در سال 2002 دانشگاه کره کمتر از 10 درصد از کلاس های خود را به زبان انگلیسی برگزار کرد که این میزان در سال گذشته به 35 درصد رسید و انتظار می رود تا سال 2010 به رقم 60 درصدی ارتقاء یابد. گویا کره بیشترین تعداد دانشجویانی را که در خارج از این کشور تحصیل می کنند، داراست به طوری که نزدیک به 200 هزار دانشجو از مقاطع مقدماتی تا سطوح فارغ التحصیلی در خارج از آن تحصیل می کنند. در حدود یک چهارم از این دانشجویان در آمریکا به سر می برند که بزرگترین گروه دانشجویان خارجی در این کشور را به خود اختصاص داده اند.
این روند در کره جنوبی علاوه بر ایجاد پدیده فرار مغزها از این کشور، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بسیاری را نیز در برداشته است. به طوری که دانشجویان کره ای که در خارج از این کشور تحصیل می کنند سالانه در حدود 5 میلیارد دلار مخارج به بار می آورند.
از سویی کره با تکیه بر مقوله یکپارچه سازی دانشگاه های خود در جذب دانشجویان خارجی می کوشد. در حال حاضر تنها 2/0 درصد از دانشجویان دانشگاه های این کشور خارجی هستند. دانشگاه های این کشور جهت جذب هرچه بیشتر دانشجویان خارجی اقدام به افزایش حضور کمپانی های کره ای در خارج از این کشور کرده اند. به طور مثال، کالج بین المللی "آندروود" دانشگاه "یون سی" سال گذشته کمک هزینه مشترک تحصیلی خاصی را ارائه داد که شرکت های سامسونگ و ال جی نیز در آن حضور فعالی داشتند. شرکت ال جی در قالب این برنامه کمک هزینه هایی را به دانشجویان ارائه می دهند و فرصت های شغلی مناسبی را در اختیار دانشجویان خارجی پس از بازگشت آنها به خانه قرار می دهند.
در همین حال ضمیمه آموزشی نشریه تایمز لندن گزارش داد: استانداردهای به کار گرفته شده در دانشگاه های انگلیسی زبان آسیا پایین تر از دانشکده های برجسته غربی است. در این بین انتقاداتی نیز به راه افتاده مبنی بر اینکه این کلاس ها ضعیفند زیرا اساتید و دانشجویان شرکت کننده در آن از مهارت کامل زبانی برخوردار نیستند.
این در حالی است که دانشگاه های آسیایی به تازگی با رقابت موسسات غربی که قصد تاسیس شعبه در این کشور را دارند، مواجه شده اند. از میان این دانشگاه ها می توان به دانشگاه های استنفورد، جان هاپکینز و ام آی تی اشاره کرد که کمپ هایی را در چین و سنگاپور تاسیس کرده اند.
نظر شما