خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه_سجاد هجری*: در ماجرای کرونا آیات عظام با تأکید بر ضرورت عقلی عقلایی و نقلی و در نتیجه شرعی رعایت «بهداشت» و «در خانهمانی» برای پیشگیری ابتلای خود یا دیگران بدین بیماری، توسل و دعا را نیز توصیه فرمودند و وصایای ایشان اموری مأنوس و کارا مانند خواندن سوره حمد، آیتالکرسی، زیارت عاشورا و حدیث کسا بود که پیر و جوان و عالم و عامی میتوانند بدان بپردازند و در حقیقت، آن بزرگواران در توصیهشان عموم مردم را مخاطب داشتند؛ اما در این میان، تجویز فقیه مبسوطالید از گونهای دیگر بود! گویا توصیهای نخبگانی کردند؛ زیرا در کلامشان جوانان را به طور ویژه مخاطب ساختند و شاید میخواستند در کنار توصیه، تعلیم نیز دهند!
دعای هفتم صحیفه سجادیه با طلیعه «یا من تحل به عقد المکاره» که نزد دعادانان مجرب است! اهل فن میدانند که صحیفه سجادیه پس از قرآن، شاید معتبرترین میراث مکتوب جهان اسلام از آن آغازهاست! شاید بدانید که حکیمانی بزرگ چون میرداماد، شیخ بهایی، فیض کاشانی و سید علیخان مدنی بر همه یا بخشی از صحیفه شرح یا تعلیق نگاشتهاند که نشان از ژرفای معانی آن دارد! فراوان میتوان در شرح این دعا سخن گفت؛ اما آنچه بیش از همه در آن پیداست، «توحید» است که از سطر سطر آن میتابد؛ چنان چه حتی آنجا که میفرماید: «أنت المدعو للمهمات وأنت المفزع فی الملمات»، معرفه آمدن مدعو و مفزع نشان حصر و در نتیجه توحید است! و به ویژه در گزاره «وتسببت بلطفک الأسباب» سببیت همه اسباب را «تنها» از او میداند؛ زیرا بلطفک را پیش از الأسباب آورده و هم «نظام اسباب» را اثبات میکند و هم غنا و استقلال آن را نفی مینماید که این خود نحوی «أمر بین الأمرین» است؛ ولی با اسناد تسبیب بوصف / فعل «لطف» خدا، ب «فاعلیت تسخیری / بالتسخیر» او میاشارد!
بخشی از این دعا چنانچه «سید علیخان مدنی» (ریاضالسالکین) و «سید نعمت الله جزایری» (نورالأنوار) به شهادت عبارت «سلطان الهم» در دعا و به ویژه به قرینه عبارتهای پسینش گفتهاند، گویا بدین میاشارد که «اندوه» میتواند آدمی را از ۱. واجبات / فروض و ۲. مستحبات / سنن دور کند و باز دارد: «ولاتشغلنی بالاهتمام عن تعاهد فروضک واستعمال سنتک / سننک» («چنان مکن که به سبب اندوه از انجام دادن فرایض و مستحبات تو بازمانم / آیتی» یا «مرا بسبب غم و اندوه از رعایت و حفظ واجبات و بکار بستن سنت خود (مستحبات) باز مدار / فیضالاسلام») که از وجوهی پذیرفتنی است و اگر آن اندوه بسیار گران باشد (در اهتمام مبالغه است!)، چنین است؛ اما شاید کسی بگوید که گاه اندوه انگیزاننده آدمی بدین دُوست و این مقوله بسیار به زمینههای میراثی-تربیتی افراد بازمیگردد؛ البته، اهتمام با توجه به ویژگیها و کاربردهای باب «افتعال»، شاید نحوی «اختیار» را نیز برساند که گویی فرد خود مقدمات این هَمّ را فراهم کرده و «قاصر» نیست (قرآن میفرماید: «ما أصابک من حسنة فمن الله وما أصابک من سیئة فمن نفسک» و البته، «قل کل من عند الله» که تفاوت «من الله» و «من عند الله» در تفاسیر آمده!)؛ ولی آیا «اهتمام» در این عبارت در معنای اندوه است!؟
فقه اللغه «ه م م» را «آهنگ کاری با آغاز انجام پیشنیازهایش» (هو العزم علی فعل مع شروع فی مقدماته) گفته و «الهَمّ» را «آهنگ کردن با فراهمآوری پیشنیازها بی آنکه بکار و سرانجام رسد» (والهم عزم مع تهیئة مقدمات من دون أن یصل إلی عمل ونتیجة) معنا کرده و برخی نیز برابر اهتمام، «اعتناء» و «اتجاه / توجه» نهادهاند و البته، گفتهاند: در «هَمّ» فرد در فراهمآوری و آمادهسازی پیشنیازها و مقدمات کار میکوشد؛ اما آن (با وجدان موانع!) بسرانجام نمیرسد و بیفرجام میماند که مستلزم «حزن / اندوه» است! با توجه به دین ریشهشناسی گویا اهتمام، هر گونه آهنگ / عزم / قصد انجام کاری برای رسیدن به خواستهای (یا رفع نیازی) ست که شاید به سرانجام نرسد؛ از اینرو، «محمد بن محمد دارابی» در «ریاضالعارفین» گفته: «أی اهتمامی بالعوائق والأشغال الدنیویة» و آن را توجه و اعتنا بپیشآمدها (موانع) و همچنین کارها و سرگرمسازهای اینجهانی / دنیوی تفسیر کرده است.
شاید تعبیر «لاتشغلنی …» به «ابتلا» ی الاهی اشاره دارد که گویا خدای ممتحن با اهتمام (که شاید ریشه در ارادهی فرد نیز دارد!)، او را میآزماید که آیا در ظرف سرگرم شدن بگرفتاریهای اینجهانی، واجبات را پاس میدارد و مستحبات را به کار میگیرد!؟ بلای حزنانگیز کرونا که بشر در ایجاد و شیوعش بیتقصیر نیست و اهتمام به گرفتاریهای دنیوی را بیش از پیش سببساز شده، امتحانی است از سوی «رب العالمین» که چه کسانی در ظرف آن همچنان پایدار در انجام واجبات الاهی و بهرهور از مستحبات / سنن اویند و شادیانگیزی و روحافزایی را در دیگر چیزها نمیجویند!
*پژوهشگر پژوهشکدهی سیاستپژوهی و مطالعات راهبردی حکمت
نظر شما