خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - عبدالحمید بیاتی: اگر چه اعتقاد بر این است که رفتار و رویکرد دولتهای آمریکا در ماهیت هیچ تفاوتی با هم ندارند اما در این میان چند عامل باعث شده تا در دولت جدید آمریکا «اجبار برای تغییر» بیش از گذشته باشد. هر چند ایجاد تغییر در سیاستها برخلاف میل باطنی حاکمان آمریکاست اما مهمترین نکتهای که اجبار دولت جدید آمریکا برای تغییر را بیشتر میکند، میراث ویرانگری است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا، در سطح داخلی، منطقهای و جهانی برای بایدن باقی گذاشته است.
ترمیم و اصلاح ظاهری ویرانیهای برجا مانده از سیاستهای منطقهای و جهانی ترامپ کار آسانی نیست، بنابراین بایدن ناگزیر است تا اقداماتی را در این راستا انجام دهد. موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت ایجاد عصر جدیدی در آمریکاست که چهره واقعی این کشور را به مردم جهان و ایالات متحده نمایان کرد. بنابراین به نظر میرسد که دولت بایدن برای مدتی هم که شده اگر چه به صورت تبلیغاتی ناچار به انجام برخی تغییرات در رویکرد منطقهای و جهانی آمریکا باشد.
از همین رو شاید شاهد تغییراتی در پرونده یمن، رویکرد آمریکا در قبال عربستان سعودی و نیز برجام باشیم؛ البته باید به این نکته اشاره کرد که بایدن در داخل آمریکا با چالشهای فراوانی مواجه است که این موضوع تا اندازهای او را از پرداختن به پروندههای جدید بازمی دارد. با تمام این موارد ماهیت و رفتار سیاسی آمریکا تغییر ناپذیر است اما تغییرات سطحی بر اساس یک اجبار سیاسی صورت خواهد گرفت نه رویکرد صلح طلبانه دموکراتهای آمریکا.
«دانیل سرور» مشاور اسبق کاخ سفید و از معروفترین کارشناسان حاضر در مبحث مدیریت جنگ و از کارشناسان ارشد مؤسسه «روابط دو سوی آتلانتیک» و از اساتید دانشگاه «جان هاپکینز» است که سابقه فعالیت گسترده در مورد جنگهای عراق، افغانستان و بالکان را دارد. وی از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امر میانجیگری میان مسلمانان و کُروات های یوگسلاوی سابق فعالیت کرده است. وی درباره رویکرد دولت جدید آمریکا با خبرگزاری مهر گفتگو کرد.
هر چند مشاور سابق کاخ سفید که از طرفداران بایدن است به بخشی از پرسشهای مهر پاسخ نداد. وی در بخشی از پاسخ به سوالی درباره سیاستهای بایدن میگوید که بایدن به حمایت آمریکا از جنگ یمن پایان داده است. و این دقیقاً به معنای به رسمیت شناختن و اعتراف به دخالت آمریکا در جنگ یمن است. البته باید گفت که قضاوت هنوز دراین باره زود است بویژه اینکه گفته میشود سیاست بایدن در قبال یمن و عربستان به دلیل این است که بایدن از سویی تلاش میکند تا منافع بیشتری از سعودی به دست آورد و بگونه ای با روشی متفاوت از ترامپ امتیازات بیشتری بگیرد و از سویی قصد دارد تا شرکای ترامپ را از صحنه فروش سلاح به عربستان حذف کند و دوستان خود را جایگزین نماید.
وی در پاسخ به این پرسش که رئیس جمهور جدید آمریکا از سیاست خارجی خود رونمایی کرد و به نظر میرسد که این سیاستهای جدید تفاوت چندانی با سیاستهای زمان ترامپ نداشته باشند، گفت: فکر میکنم سیاست خارجی آمریکا با ریاست جمهوری بایدن کاملاً متفاوت از سیاست خارجی آمریکا در زمان ترامپ خواهد بود. بویژه آنکه بایدن بدنبال راه حل های چند جانبه بوده و تعهدات آمریکا در قبال دوستان و همپیمانانش را احیا میکند.
مشاور اسبق کاخ سفید ادامه داد: بایدن همچنین حمایت آمریکا از اقداماتی را که فکر میکند اشتباه بوده، کاهش داده است؛ او اخیراً به حمایت آمریکا از جنگ یمن پایان داده است.
دانیل سرور در پاسخ به این سوا ل که در چهار سال گذشته ترامپ وجهه آمریکا را در سازمانهای بین المللی مخدوش کرده بر همین اساس بایدن چگونه میتواند این وجهه تخریب شده را بازسازی کند؟ گفت: بایدن بدنبال استفاده از سازمانهای بین المللی است و نه ضربه زدن به آنها.
مشاور اسبق کاخ سفید با اشاره به امکان تعامل آمریکا با سازمانهای بین المللی گفت: آمریکا مجدداً به سازمان بهداشت جهانی باز میگردد و نقش پررنگتری را در سازمان ملل، آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگر نهادها و آژانسهای بین المللی ایفا میکند.
وی با این حال نسبت به تغییرات دولت بایدن تردید دارد و میگوید: در حال حاضر تغییرات بزرگی در مبارزه با کرونا در آمریکا، احیای اقتصاد، سیاستهای مهاجرتی و حقوق شهروندی ایجاد شده که واقعی هستند، البته من انتظار تغییرات بیشتری را از سوی بایدن و دولت جدید دارم.
نظر شما