به گزارش خبرگزاری مهر، جلد دوم دانشنامه ایران (ادویه، راه ها - اسپالا نتسانی) در 885 صفحه منتشر شده است.
نخستین اثر تحقیقاتی این مرکز، دایره المعارف بزرگ اسلامی است که به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی منتشر می شود. دانشنامه ایران که یک دایره المعارف عمومی و جهانی است، دومین اثر پژوهشی این مرکز به شمار می رود.
دانشنامه ایران برخلاف دایره المعارف بزرگ اسلامى که اثری کاملا تخصصى است، جنبه عمومى دارد یعنی همه شاخههای علوم، فنون و هنرها را در برمىگیرد و مخاطب اصلى آن قشر تحصیل کرده فارسى زبان است.
بسیاری از مدخلهای این دانشنامه ترجمه از منابع معتبر خارجى است اما همه مدخلهای مربوط به اسلام و ایران توسط دانشمندان عضو یا وابسته مرکز تألیف شده است. بیشتر مدخلهای مربوط به تمدن اسلامى برگرفته از دایره المعارف بزرگ اسلامى در بسیاری از موارد با تلخیص است اما هر آنچه به ایران باستان و فرهنگ و تمدن ایرانى مربوط مىشود و در دایره المعارف بزرگ اسلامى موجود نیست تألیف شده است. در مقالههای تألیف شده نام مؤلف یا مؤلفان در پایان مقاله ذکر شده و برای آسانى استفاده، در مقالات کوتاه از ذکر ارجاعات در داخل متن خودداری شده و شماره صفحه یا صفحات مورد استفاده از هر منبع در بخش مربوط به مآخذ مقاله پس از نام هر مأخذ آمده است.
دانشنامههای کنونى را مىتوان به دو دسته کلى عمومى و تخصصى تقسیم کرد. دانشنامههای تخصصى خاص یک منطقه جغرافیایى، یک کشور، یک نژاد، یک دین، یک دوره زمانى یا یک شاخه علمى است. دانشنامههای کنونى در واقع مجموعهای از مقالات جداگانه در موضوعات مختلف اند که متخصصانِ هر موضوع به نگارش درآوردهاند. هر مقاله علاوه بر اطلاعات تاریخى و بیان پیشینه موضوع، اطلاعات جدید و پیشرفتهای کنونى را نیز در بر مىگیرد.
شیوه نگارش دانشنامهها و میزان ورود به جزئیات با توجه به سن یا میزان تحصیلات مخاطبانِ آنها متفاوت است. حجم دانشنامهها نیز متغیر است و مىتواند از یک جلد تا ده ها جلد - و در مواردی حتى بیش از صد جلد - باشد. در دانشنامههای امروزی برای راهنمایى بیشتر خوانندگان از ابزارهای کمکى مانند نمایههای الفبایى و موضوعى، فهرست مآخذ، ارجاعات درون متن، فهرست منابع برای مطالعه بیشتر، جدولها، نمودارها، نقشهها و تصویرها نیز استفاده مىشود.
نظر شما