اسدالله معطوفی در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان اظهار داشت: نبود این مرکز موجب شده تاکنون آمار دقیقی از گویشهای موجود در کشور وجود نداشته باشد.
وی افزود: اکنون آماری که درباره گویشهای رایج در کشور وجود ندارد و طبق آمارهای مختلف برخی بین 800 تا سه هزار گویش را در کشور برآورد کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: این کمبودها در حالی است که بسیاری از گویشهای اصیل که ریشه در فرهنگ مناطق مختلف دارد به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب در حال از بین رفتن و فراموشی هستند.
به گفته معطوفی، متاسفانه فرهنگستانی قوی نیز در کشور وجود ندارد تا به ثبت گویشها بپردازد و درباره واژگان بیگانه که وارد زبان و ادب ایرانی می شود، معادل سازی کند.
این استاد دانشگاه و مولف کتاب " اوصانه زندگی" ادامه داد: فرهنگستان زبان تنها چندسالی درباره برخی واژگان معادل سازی کرد که برخی از این واژه های مطرح شده از سوی این فرهنگستان هنوز با گذشت زمان کاربرد ندارد.
وی یادآورشد: به عنوان نمونه واژه " چرخبال و بالگرد " برای " هلکپوتر" استفاد شده و هنوز بسیاری ترجیح می دهند از واژه قبلی آن بهره گیری کنند.
وی عنوان کرد: نبود برنامه جامع موجب شده تا بسیاری از گویشهای اصیل ما به فراموشی سپرده شود و یا برخی گویشهای دیگر درهم آمیخته شود.
وی تاکید کرد: متولیان امر باید برای حفظ این میراث کهن و فرهنگی برنامه جامع و اصولی اتخاذ کنند زیرا غنای زبان ملی ما در گویشهای بومی و محلی است.
نظر شما