۲۲ آبان ۱۳۸۸، ۱۲:۲۳

آموزش و هدفمندشدن یارانه ها-2/

طرح هدفمندی یارانه ها و افزایش مشکلات مالی نظام آموزشی

طرح هدفمندی یارانه ها و افزایش مشکلات مالی نظام آموزشی

یک کارشناس مسائل آموزشی معتقد است که طرح هدفمند کردن یارانه ها تاثیر جدی بر مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری آموزش و پرورش دارد.

دکتر زارعی در گفتگوی مشروح با خبرنگار مهر درباره اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها و تاثیر آن در آموزش و پرورش با اشاره به  بند 3 قانون اساسی و اصل 30 آن که به آموزش و پرورش رایگان تاکید دارد و تامین آن را وظیفه دولت می داند گفت: چه دلیلی وجود داشت که قانونگذاران در سال 1358 این اصل را در قانون اساسی گنجانده اند؟ قطعا آنها با مشکلات معیشتی و فرهنگی ایرانیان آشنا بودند و می دانستند که فقر حاکم بر خانواده ها مانع از آموزش فرزندان می شود.

این کارشناس مسائل آموزشی ادامه داد: اگر آموزش و پرورش به سمت خصوصی و غیردولتی پیش رود و به سبد خانوار فشار وارد کند در واقع کیفیت آموزشی را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب افت و ترک تحصیل دانش آموزان می شود.

این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه قانونگذاران معتقد بودند که مسائل آموزشی نباید تحت شعاع مسائل اقتصادی قرار گیرد اظهار کرد: به همین دلیل آنها تصمیم گرفتند که آموزش و پرورش رایگان باشد و تصور من این است که فقری که در آن زمان جامعه ما را تهدید می کرده هم اکنون نیز پابرجاست و مشکلات اقتصادی بر خانواده ها فشار وارد می کند.

اولویت مسائل معیشتی بر آموزشی توسط خانواده ها

دکتر زارعی تصریح کرد: اگر هدفمند کردن یارانه ها موجب کوچک شدن سفره خانواده ها شود قطعاً هر انسانی نیازهای زیستی و معیشتی خود را بر نیازهای دوم که آموزشی باشد، ترجیح می دهد که این امر طبیعی است.

 مدارس نمی توانند بودجه های جاری خود همچون هزینه های آب، برق، گاز و تلفن را پرداخت کنند و این موارد بر حوزه نرم افزاری یعنی انتقال داده ها و آموزش تاثیر می گذارد

 

این کارشناس مسائل آموزشی با تاکید بر اینکه کارکرد دولت در حوزه اقتصاد و مدیریت تاثیر مستقیمی بر حوزه آموزش دارد، گفت: هر قدر که دولت فشار اقتصادی را هرچند ناخواسته در جامعه توزیع کند میزان فرار از تحصیل و گرایش به بازار کار بیشتر خواهد شد.

استاد دانشگاه تهران یکی دیگر از تبعات اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها بر آموزش و پرورش را بر دو حوزه نرم افزاری و سخت افزاری عنوان کرد و گفت: کارشناسان اقتصادی اذعان می کنند که این طرح به طور میانگین 80 تا 100 هزار تومان بار مالی خانواده ها را افزایش می دهد که این افزایش هزینه خود به خود به حوزه سخت افزاری و نرم افزاری آموزش و پرورش تاثیر می گذارد  به خصوص اینکه هیچ جایگاهی هم برای هزینه های آموزش خانواده در نظر گرفته نشده است و این باعث می شود  آموزش و پرورش از کارکرد اصلی خود جدا شود.

این اظهارات در حالی از سوی زارعی مطرح می شود که هم اکنون مدارس نمی توانند بودجه های جاری خود همچون هزینه های آب، برق، گاز و تلفن را پرداخت کنند.

بسیاری از کارشناسان آموزشی معتقدند که مدیران مدارس با این مسائل در حوزه سخت افزاری مواجه هستند که تمام این موارد بر حوزه نرم افزاری یعنی انتقال داده ها و آموزش تاثیر می گذارد که با دوچندان شدن هزینه انرژی این مشکلات نیز افزایش می یابد. 

گرایش بیشتر فرهنگیان به شغل دوم و کاهش کیفیت آموزش 

کارشناس مسائل آموزشی افزود: اگر جایگاهی برای یارانه ها در آموزش و پرورش در نظر نگیریم بر مشکلات کنونی آموزش و پرورش می افزاییم و حوزه آموزش را دچار اختلال می کنیم.

 هم اکنون فرهنگیان با مدرک لیسانس حدود 450 هزار تومان حقوق دریافت می کنند و از این جریان ناراضی هستند که با اجرای این طرح نیز فشار اقتصادی بر آنها تحمیل می شود

دکتر زارعی

استاد دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به حقوق کارمندان آموزش و پرورش به عنوان بزرگترین قشر کارکنان دولت اشاره کرد و گفت: هم اکنون فرهنگیان با مدرک لیسانس حدود 450 هزار تومان حقوق دریافت می کنند و از این جریان ناراضی هستند که با اجرای این طرح نیز فشار اقتصادی بر آنها تحمیل می شود و بر عملکرد آنها در مدرسه یعنی حوزه نرم افزاری تاثیر می گذارد.

زارعی یکی از تبعات اجرای این طرح بر روی فرهنگیان را گرایش بیشتر آنها به سمت شغل دوم دانست و افزود: بدین ترتیب معلمان انگیزه تدریس و فعالیت در مدرسه را از دست می دهند و کیفیت آموزش از این طریق کاهش می یابد که این نیز بر افت تحصیلی دانش آموزان تاثیر مستقیم و صد درصدی دارد.

این کارشناس مسائل آموزشی تاکید کرد: به همین دلیل باید طرح هدفمند کردن یارانه ها در حوزه آموزش آسیب شناسی و کارشناسی شود تا این مسائل و مشکلات بوجود نیاید.

 وزیران آموزش و پرورش بیشتر از گذشته درگیر مسائل مادی می شوند

کسری بودجه یکی دیگر از مسائلی است که وزیران آموزش و پرورش با آن مواجه هستند که مانع از برنامه ریزی و رسیدگی آنها به بخش آموزش می شود چرا که آنها باید بیشترین وقت خود را در دولت به چانه زنی برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی معلمان صرف کنند و در عمر کوتاه کاری خود زمانی برای رسیدگی به امور آموزشی نمی ماند.

استاد دانشگاه تهران با تایید مطالب بالا گفت: دقیقا همین طور است. وزیران آموزش و پرورش هم اکنون دائم به فکر حل مسائل اقتصادی آموزش و پررش هستند و ذهن بازی که بدنبال حل مشکل آموزش باشد را ندارند.

به عقیده دکتر زارعی تمام مسائل و موضوعات مربوط به اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها در آموزش و پرورش دقیق و جز به جز بررسی و بعد آن را به مرحله اجرا رساند.

کد خبر 979131

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha