به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر "آرزو اکینجی" از پژوهشگران موسسه تحقیقاتی ایسرو در ترکیه در پاسخ به این سئوال که "دلیل اصلی ترکیه برای میانجیگری در تمام مسائل و تحولاتی که در خاورمیانه از جمله یمن، ایران، سوریه و اسرائیل رخ می دهد، چیست؟ " به خبرنگار مهر گفت : پس از جنگ غزه با وجود روابط خوب میان ترکیه و اسرائیل، ترکیه در هر فرصت موضع اسرائیل را محکوم کرد، به ویژه پس از مباحثه تند میان "شیمون پرز" رئیس رژیم اسرائیل و "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه در داووس، نظر اسرائیل درباره میانجیگری ترکیه تغییر کرد و از آن پس شاهد اختلاف نظر میان مقامها و شخصیت های اسرائیلی درباره تجدید نظر نقش ترکیه در این ماجرا شدیم.
وی افزود : اشخاصی مانند "آویگدور لیبرمن" وزیر امور خارجه اسرائیل موضع تندی گرفتند و با استدلال اینکه ترکیه به عنوان طرفدار فلسطین و سوریه نمی تواند میانجیگر بی طرفی باشد، گفتند که نقش ترکیه در این ماجرا را پذیرا نیستند.
این کارشناس مقیم ترکیه اضافه کرد: با وجود تلاش برخی از وزیران اسرائیلی برای آرام کردن فضا، موضع سخت دیگر مقامها هنوز تغییر نکرده است، به ویژه اینکه نخست وزیر ترکیه به تازگی در یکی از سخنانش، اسرائیل را به خاطر فشارهای بی تناسبی که در قبال فلسطینیها نشان می دهد، محکوم کرد و این برخورد اسرائیل را خطری برای صلح و آرامش در منطقه عنوان کرد.
پژوهشگر موسسه تحقیقاتی ایسرو گفت : از طرف دیگر پیشرفت روابط میان ایران و ترکیه یکی دیگر از استدلالهای تندروهای اسرائیل هست. زیر سئوال بردن موضع جامعه بینالملل در برابر برنامه هسته ای ایران و طرفداری از برنامه هسته ای صلح آمیز ایران سبب شده است تا تندروهای اسرائیل با شک و تردید به سیاست خارجی جدید ترکیه نگاه کنند. گذشته از آن، مطلبی که اردوغان دراین مورد ذکر کرد(کسانی که برنامه هستهای ایران را زیر سئوال می برند برنامه هستهای اسرائیل را نیز زیر سئوال ببرند) سبب نگرانی مقامهای اسرائیل درباره موضع ترکیه شده است.
دکتر اکینجی در ادامه تاکید کرد: اردوغان خواستار پایان یافتن حملات هوایی اسرائیل در غزه و به اتمام رساندن نقض مرزهای هوایی و مناطق آبی لبنان شده زیرا به توصیف اردوغان این گامها تهدیدی برای صلح جهانی است. این مطالب هم سبب نگاه جدید اسرائیل در برابر ترکیه و سیاستهای خارجی جدید این کشور شده است.
پژوهشگر موسسه تحقیقاتی ایسرو به مهر گفت : انتقاد ترکیه از سیاستهای اسرائیل به معنای تغییر سیاست آنکارا در برابر تل آویو نیست . حتی به ایده ترکیه، دوستان حق انتقاد کردن از یکدیگر را باید داشته باشند و چیزی که اشتباه است باید بیان شود و این به معنای تغییر سیاست نیست.
......................................
مصاحبه از: معصومه زارع
نظر شما