به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمدعلی محققی روز دوشنبه در نشست خبری معاونت آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش مهر درباره ترکیب جنسیتی پذیرفته شدگان کنکور 90، افزود: نسبت جنسیتی از سال 84 در وزارت بهداشت رعایت می شود این تعدیل در حد تضمین پذیرش 40 درصد برای هر جنس انجام می شود و 20 درصد نیز برحسب رقابت پذیرفته می شوند که با توجه به تعداد بالای دختران و موفقیت بیشتر در کنکور، همیشه بیشتر دختران پذیرفته می شوند و نسبت مرد به زن 40 به 60 در پذیرش نهایی است.
نسبت مرد به زن 40 به 60 در پذیرش نهایی دانشگاهها است
وی گفت: در پذیرش کنکور دو نکته مورد اهمیت است یک پذیرش عادلانه که حق همه افراد به طور برابر دیده شود و دیگر اینکه نیازهای کشور هم دیده شود در واقع حق هر داوطلب در رقابت کنکور و نیازهای جمعیتی که نسبت مردان و زنان 50 به 50 است قابل بررسی است.
محققی افزود: تربیت نیروی انسانی به صورت هدفمند، محرومیت برخی مناطق کشور از نیروی انسانی، کاستی در ارائه خدمات اقتضا می کند به شکل قانونمند سیاست تعدیل جنسیتی و سیاست بومی گزینی در پذیرش رشته های علوم پزشکی اعمال شود.
مشکل سازمان سنجش با دانشگاهها
وی درباره مشکل دانشگاهها با سازمان سنجش یادآور شد: متاسفانه همچنان مشکل سال گذشته را داریم و با تماس هایی که از طرف دانشگاهها گرفته شده است باز هم تعداد افراد بیشتری از ظرفیت اعلام شده وزارت بهداشت در گروه علوم پزشکی پذیرفته شده اند اما هنوز آمار دقیقی در دسترس نیست.
معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به اثرات ادغام آموزش پزشکی در خدمات در حدود سه دهه گذشته و تحول در آموزش پزشکی گفت: اینکه هیچ تحولی رخ نداده قضاوت درسی نیست چرا که ظرفیت نیروی انسانی تربیت شده در 26 سال گذشته در هر سال معادل مجموع نیروی انسانی تربیت شده از شروع انقلاب تا زمان ادغام است.
وی افزود: از بعد کیفی 10 برابر افزایش در حوزه نیروی های تخصصی داشته ایم و کیفی ترین بخش خدمات در حوزه فوق تخصصی هم انجام گرفته است و در حالیکه برای کوچکترین عمل قلب نیاز بود که بیمار به خارج از کشور اعزام شود در حال حاضر 70 هزار عمل قلب تنها در یک مرکز دانشگاهی تهران انجام می شود.
بررسی اثرات ادغام آموزش پزشکی با عرصه بهداشت و درمان
محققی خاطرنشان کرد: دستاوردهای علمی ایران در علوم پزشکی بسیاری در نشریات فارسی زبان به چاپ می رسد و به صورت کاربردی در اختیار محققان دانشگاهی در داخل کشور قرار می گیرد اما انتقاد بر آموزش پزشکی وارد است و آموزش پزشکی در برخی جهات نیز ناموفق بوده است. عملکرد آموزش پزشکی در عرصه های اجتماعی و پزشکی جامعه نگر قابل نقد است اما این موضوع با تحول و برنامه های متعدد در این حوزه قابل رفع است.
وی اضافه کرد: پذیرش پزشکی از لیسانس نیز یکی از تجربیات در این زمینه بوده که تنها پس از فارغ التحصیلی گروهی از این فراگیران می توان درباره کارآمدی این روش در مقایسه با روش مرسوم پذیرش پزشکی تصمیم گرفت. همچنین در حال حاضر طراحی تخصص پزشک خانواده نیز به صورت پودمانی در حال انجام است که فراگیران در طی دوران خدمت از آموزش دور نباشند.
آموزش پزشکی رکود داشته و دارد
معاون وزیر بهداشت گفت: ما در آموزش پزشکی رکود داشته و داریم درباره شیوه های پذیرش و زیر ساختها نیز انتقاداتی وارد است اما بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه باید تمام برنامه های آموزشی بازبینی شوند که در وزارت بهداشت 200 مقطع - رشته وجود دارد که برخی از آنها انجام شده و سایر مقطع - رشته ها نیز در دست انجام است.
وی با اشاره به این نکته که امسال، اولین سال تحصیلی در زمان اجرای برنامه پنجم توسعه و نقشه جامع علمی کشور است، اظهار داشت: در این دوره اسناد مهمی باید اجرایی شود که رتبه بندی دانشگاهها، سند تحول و سند آمایش از آن جمله است.
اعلام نتایج رتبه بندی آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی در سال تحصیلی جدید
محققی از مراحل نهایی رتبه بندی آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی خبر داد و گفت: نتایج این رتبه بندی در ترم تحصیلی جاری ارائه می شود. همچنین سند تحول و نوسازی آموزش پزشکی وارد مراحل نهایی شده و برای بررسی نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه می شود و پس از تصویب شورا اجرا می شود. سند آمایش سرزمین برای تربیت هدفمند نیروی انسانی آموزش عالی هم نهایی شده است.
تعیین سه نوع بورسیه برای داوطلبان افغانی مایل به تحصیل در دانشگاههای علوم پزشکی
وی درباره میزان بورسیه وزارت بهداشت برای پذیرش دانشجویان افغانی نیز گفت: 2.5 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو به پذیرش دانشجویان خارجی در حوزه تفاهم نامه ها و مشارکت در تربیت نیروی انسانی اختصاص دارد. بر اساس توافق با وزارت علوم قرار شد که از طریق برگزاری آزمون در کشور افغانستان گروه شایسته ای از این داوطلبان در ایران پذیرفته شوند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت اظهار داشت: سه نوع بورسیه الف، ب و ج برای آنها طراحی شده که در بورسیه الف هزینه ها برعهده دولت ایران است، بورسیه ب نیز هزینه با فرد است اما تسهیلاتی ارائه می شود و در صورت موفق بودن در دوران تحصیل بورسیه ب به الف بدل می شود. بورسیه ج هم داریم که برای افرادی است که در داخل ایران در کنکور پذیرفته می شوند و شهریه می پردازند که آنها نیز قابل ارتقا به ب هستند.
راه اندازی مقطع دکتری حرفه ای فیزیوتراپی در یک مرکز دانشگاهی به صورت آزمایشی
وی درباره دکتری حرفه ای فیزیوتراپی گفت: مقطع دکتری حرفه ای فیزیوتراپی در برخی از سیستم های آموزشی وجود دارد. شورای عالی برنامه ریزی نیز با این برنامه موافقت کلی به عمل آورده و این برنامه در مرحله جزئیات قرار دارد.
محققی افزود: برنامه ای که از سوی طراحان ارائه شده، ضعیف بوده است. این برنامه با برنامه موجود در دنیا تطابق نداشت، 65 درصد با دکتری تخصصی همپوشانی داشته و بخشی آموزش بالینی و بیمارستانی طراحی نشده است. از این رو تصمیم گرفته شد که در سال تحصیلی جاری یا ابتدای سال تحصیلی آینده تنها در یک دانشگاه به صورت آزمایشی راه اندازی شود. دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شیراز در حال رایزنی هستند که این دوره در یکی از این دو دانشگاه ایجاد می شود.
طراحی دوره تخصص بالینی طب سنتی
وی همچنین با اشاره به میزان تربیت نیروی انسانی در طب سنتی گفت: دوره تخصص بالینی طب سنتی در یک دوره 5 ساله طراحی می شود.
عدم امکان نقل و انتقال دانشجویان دکتری عمومی
معاون وزیر بهداشت درباره نقل و انتقال دانشجویان علوم پزشکی گفت: بر اساس آیین نامه نقل و انتقال دانشجویان باید یکسال از زمان تحصیل آنها گذشته باشد. در سال تحصیلی گذشته نیز 200 پرونده نقل و انتقال مورد بررسی قرار گرفته است اما ظرفیت علوم پزشکی محدود است و امکان نقل و انتقال در دکتری حرفه ای وجود ندارد.
وی افزود: ما در مقطع کارشناسی مشکل چندانی نداریم اما برای نقل و انتقال باید موافقت دانشگاههای مبداء و مقصد وجود داشته باشد. افرادی که برای سال اول نیاز به میهمان شدن و یا نقل و انتقال دارند نیز تحت شرایط بسیار خاص و ویژه و اولویت بندی شده، تقاضایشان مورد بررسی قرار می گیرد.
نظر شما