۱۱ مهر ۱۳۹۰، ۱۱:۴۹

نمایشگاه "هنر بافته های گلیم" در گالری شکوه برپاست

نمایشگاه "هنر بافته های گلیم" در گالری شکوه  برپاست

در این نمایشگاه 29 دست بافته که شامل گلیم، جاجیم، روزینه، سفره و خورجین می شود ارائه شده است که از عمر هریک از آنها 90 تا 100 سال می گذرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، عنایت الله نظری نوری نمایشگاه گردان این رویداد است و این مجموعه نفیس را از مجموعه داران خصوصی سراسر ایران گردهم آورده است. همه این گلیم ها با رنگ های طبیعی بافته شده اند و یادآور هنرمندی زنان عشایری طوایف و اقوام مختلف ایرانی اعم از قشقائی، بختیاری، لر، کرد،‌ ترکمن ... می باشند.

عنایت الله نظری نوری در مورد تاریخچه گلیم می گوید: گلیم را در حدود 2000 سال پیش در سیبری زیر یخ ها پیدا کردند و مشخص نیست که ایرانیها از چه زمانی بافتن را آغاز کردند بعد از آن کم کم عشایر ایران مثل بختیاری ها، قشقایی ها، شاهسون ها و عشایر کرد ، لر ،بلوچ شروع به بافت گلیم به صورت دریافتشان از طبیعت و فرهنگ خودکردند و امروز اگر یک متخصص به این آثار نگاه کند متوجه می شود که هر کدام از کجا آمده است زیرا که هر کدام شناسه خاص خود را دارند.

او در ادامه اضافه کرد: گلیم مانند گویش زبان می ماند و جزء دلمشغولی های عشایر ایران محسوب می شود و جنبه مصرفی نیز دارد که می توان با آن چنته، تاچه، تن پوش بافت و در سیاه چادرها به صورت زیر انداز استفاده کرد و حتی گاهی دیده شده که با گلیم قاشق و نمکدان نیز بافته اند.

نظری نوری در مورد رنگ های درخشان این گلیم های 100 ساله می گوید: رنگ های این گلیم ها همه رنگ های طبیعی اند و از روناس،لاجورد، نیل، سرخ دانه، پوست انار و گردو گرفته شده و به همین دلیل رنگ ها ثابت اند و با وجود این که سالها از عمراین گلیم ها می گذرد وبارها شسته شده اند رنگ ها داخل هم نرفتند این نشان می دهد همه رنگ ها گیاهی اند و از رنگ های جوهری استفاده نشده است.

وی در ادامه بیان می کند:زنان عشایر با الهام از طبیعت اطراف این نقش ها را بافته اند که در بعضی موارد می توان به نقاشان و گرافیست هایی اشاره داشت که در خلق آثارشان از دست بافته های این زنان بهره گرفته اند. زنان عشایر بدون رفتن به دانشگاه هنرمند شده اند و بر اساس روحیاتشان و احساساتشان در شادی و غم عاشقانه بافته اند نظری نوری معتقد است: زنان عشایر در همه شرایط زندگی با احوال متفاوت می بافتند پس می توان گلیم را غزل عشایر نامگذاری کرد همانطور که حافظ غزل گفته آنها هم گاه با شادی لحظات زندگی شان و گاه با غم هجران غزل بافته اند.

نظری نوری همچنین افزود: گلیم اگرچه هنری عشایری است اما در نهایت خردمندی لبریز از رنگ و فرم های خاص هر طایفه یا ایل و قبیله است اما چه باید گفت که دلالان طماع در خارج از کشور و بی محبتان در داخل در نهایت بی توجهی به این میراث ارزشمند فرهنگی هنری از هر فرصتی برای به باد دادن آن کوشیده اند.

وی ادامه داد: این هنر جذاب و ماندنی که در نهایت تلاش، عشق، اشک، غم دوری و وصال عشایر بزرگ ایران است به راحتی از کشور خارج شده و زینت بخش موزه های بیگانه شده است به امید آن روز که هر قطعه آن را چون برگ زر به خانه های خودمان بریم و آن را حفظ نماییم زیرا این گلیم ها نتیجه زحمات انسان هایی است که در سالهای پیش با ابتدایی ترین امکانات آن ها را بافته است.

نمایشگاه "هنربافته های گلیم" تا بیستم مهرماه جاری در گالری شکوه دایر خواهد بود و علاقه مندان می توانند همه روزه از ساعت چهار تا هشت بعدازظهر از این آثار دیدن نمایند. گالری شکوه در چهارراه فرمانیه، بلوار شهید اندرزگو، خ سلیمی شمالی، کوچه امیرنوری، پلاک 19 واقع است.
 

کد خبر 1422973

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha