به گزارش خبرنگار مهر، ارگ بم شکوه گردشگری استان کرمان و ایران است و در کمتر دفتر گردشگری می توان حضور یافت و تصویر این ارگ سترگ را مشاهده نکرد ارگی کهن که نشانگر اوج تمدن و هنر ایرانیان در زمانی معادل دو هزار و 500 سال قبل بوده است.
این درحالی است که کاوشها نشان می دهد قدمت اسکان بر روی گسل بم و اسکانهای قبل از ارگ بسیار بیش از این زمان است.
ضربه جبران ناپذیر بر پیکره گردشگری کرمان
اما متاسفانه تصویری که در اذهان گردشگران از بم مانده است بنای مخروبه است در واقع رسانه ها بیش از اینکه تصاویر روند بازسازی ارگ بم را نشان دهند آنقدر تصاویر مخروبه های پس از زمین لرزه را نشان داده اند که ناخودآگاه ضربه ای جبران ناپذیر به پیکره صنعت گردشگری استان کرمان ایجاد کرده اند.
اما امروز هرچند کار بازسازی ارگ بم تمام نشده است اما ارگ بم در بسیاری قسمتها مرمت شده است و بار دیگر دروازه های خود را با تمام امکانات رفاهی که در شهر برای مسافران مهیا شده است به روی گردشگران باز کرده است.
ارگ بم این روزها نفس می کشد/ مردم بم آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی
مردم میهمان نواز بم نیز سرمست از مرمت ارگ بم این روزها چشم به راه مسافران نوروزی هستند و در حال آماده سازی شهر بم برای پذیرایی از آنان است.
ارگ بم پس از مرمت بسیاری از قسمتهای عامه نشین و برج و باروها و دروازه ورودی و بسیاری از اماکن زیبا و دیدنیش این روزها بسیار دیدنی و جذب کننده به نظر می رسد.
هنوز هم وقتی صحبت از گردشگری استان کرمان می شود نام ارگ بم در اذهان تداعی می شود
ارگ دو هزار و 500 ساله بم که بزرگترین بنای خشتی جهان است پس از زلزله سال 82 بم به شدت خسارت دید و همین امر باعث شد که این استان تعداد بیشماری از گردشگران داخلی و خارجی خود را از دست بدهد. گرچه بعد از وقوع زمین لرزه تعدادی به بم سفر کردند تا از میزان خسارت این بنای باشکوه تاریخی از نزدیک اطلاع یابند.
اما با گذشت زمان و جان گرفتن بم، ارگ نیز کم کم به سمت روزهای اوج خود پیش می رود و کارهای مرمت و بازسازی آن در حال انجام است. پس از زلزله حتی امکان ورود گردشگران به ارگ وجود نداشت و ارگ تنها در ایام خاص به ویژه ایام نوروز پذیرای گردشگران آن هم در شرایطی دشوار بود به گونه ای که مردم باید از راهروهای تنگ و از روی راهروهای چوبی رد می شدند اما اکنون گردشگران می تواند، در همه ایام سال از این بنای تاریخی باشکوه دیدن کرده و نجوای تاریخ را در کوچه پس کوچه های آن احساس کنند.
دریچه هایی به روی گردشگری کرمان
تخریب ارگ بم برای مردم دیار کریمان ضربه ای بزرگ و فراموش نشدنی است اما همگی چشم به راه روزی هستیم که بزرگترین بنای خشتی جهان بار دیگر شاهد حضور گردشگران بیشماری باشد.
مدیر رسانه ای میراث فرهنگی استان کرمان در خصوص آخرین وضعیت ارگ قدیم بم به مهر چنین گفت: ارگ بم تا پیش از زمین لرزه دهشتناک سال 82 بم محور گردشگری کرمان محسوب می شد و صنعت گردشگری این استان شدیدا به این مکان تاریخی وابسته بود.
لزوم معرفی نمادهای گردشگری استان کرمان
مهدی افضلی ادامه می دهد: بعد تخریب 90 درصدی این ارگ در زمین لرزه آمار گردشگران استان کرمان به شدت کاهش پیدا کرد به گونه ای تنها 25 درصد ظرفیت هتل های کرمان تکمیل می شد و این در حالی است که اگر در سال های پیش از زمین لرزه دیگر مکان های گردشگری استان که بیشمار و بسیار دیدنی نیز هستند به خوبی برای مردم معرفی می شد صنعت گردشگری کرمان متحمل چنین ضربه شدیدی نمی شد.
افضلی ادامه می دهد: با وجود تبلیغات فروانی که برای معرفی دیگر مکان های گردشگری کرمان صورت گرفت اما هنوز صنعت گردشگری کرمان وابسته به ارگ بم بوده و به همین دلیل بسیاری از گردشگران را از دست دادیم.
وی می گوید: استان کرمان دارای آثار و مکان های گردشگری فراوانی است و هر شهرستان این استان پهناور دارای یک نماد گردشگری است که معرفی آنها می تواند در جذب گردشگر تاثیر بسزایی داشته باشد.
روند بهبود گردشگری در کرمان ادامه دارد
این مسئول ادامه می دهد: اما خوشبختانه در پی تلاش های صورت گرفته طی سال های اخیر گرچه هنوز آمار گردشگران کرمان به وضعیت قبل از زمین لرزه بازنگشته است اما ارگ بم و فضای فرهنگی آن در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست، ثبت اضطراری ارگ بم و پروژه نجات بخشی ارگ و همچنین ثبت جهانی شدن این ارگ و منظر فرهنگی بم و کارهای اضطراری که توسط کارشناسان مرمت داخلی و خارجی منجمله کشورهای ژاپن و ایتالیا انجام شد و اقدامات بسیاری برای بهبود وضعیت ارگ صورت گرفت.
90 درصد ارگ بم آواربرداری شده و مسیر گردشگری امن تعریف شده است
افضلی با اشاره به اینکه در حال حاضر کار آواربرداری در ارگ بم 90 درصد به اتمام رسیده، می افزاید: در سال 82 معبر ورودی ارگ بم به دلیل زمین لرزه و فرو ریختن ارگ بسته شده بود و گردشگران تنها می توانستد از بیرون ارگ وضعیت و میزان خساراتی که به آن وارد شده است را مشاهده کنند، اما در سال 83 ورودی ارگ باز شد و این امر می توانست به سبب علاقه ای که مردم بم به این مکان تاریخی دارند التیامی باشد بر دردهای روحی و روانی آنها.
وی با بیان اینکه در حال حاضر راه ورودی ارگ تا منطقه حاکم نشین باز شده است و گردشگران می توانند از این قسمت ها بازدید کنند، افزود: سربازخانه، مسجد، بازار ورودی اصلی ارگ و برج و باروها از جمله قسمت هایی هستند که مرمت شده اند.
افضلی با اشاره به ارگ جدید گفت: دولت سعی کرد با استفاده از شهرت و آوازه ارگ قدیم بم ارگی جدید در بم ایجاد کند که کارهای فراوانی نیز در این مجموعه اقتصادی و گردشگری انجام شده است.
وی با اشاره به افتتاح هتل کوروش در بم می گوید: با انجام یکسری اقدامات از این قبیل و ایجاد ظرفیت های اقامتی گردشگران در بم روزنه های امیدی در زمینه جذب گردشگران باز شده است. ارگ بم طی ایام نوروز سال 91 بیشترین آمار بازدید گردشگران در استان کرمان را به خود اختصاص داده است.
برگزاری نمایشگاه صنایع دستی در مجاورت ارگ بم در ایام نوروز
افضلی می گوید: هرساله در ایام نوروز نمایشگاه صنایع دستی در مجاورت ارگ بم برپا شده و موسیقی محلی بم و نرماشیر نواخته می شود و همچنین در نمایشگاه سوغات شهرستان بم در اختیار بازدید کنندگان قرار می گیرد.
مدیر رسانه ای میراث فرهنگی استان کرمان از حضور راهنمایان گردشگری در ارگ بم طی ایام نوروز خبر می دهد و می افزاید: این افراد به پرسش های بازدیدکنندگان در خصوص ارگ پاسخ می دهند، همچنین نیرویهای یگان ویژه نیز در ارگ بم به صورت حضور داشته و مراقب هستند که گردشگران به مکان هایی که هنوز بازسازی نشده اند نروند.
افضلی ادامه می دهد: ارگ بم در تمامی ایام سال آماده بازدید گردشگران بوده و بعد از وقوع زمین لرزه تاکنون بازدید از ارگ رایگان است.
بازسازی کامل 6 سال دیگر زمان نیاز دارد
وی ادامه می دهد: زمانی که برای بازسازی ارگ بم بعد از وقوع زمین لرزه در نظر گرفته شد 15 سال بود و پیش بینی می شود که کار بازسازی بم شش سال دیگر به اتمام برسد.
افضلی با انتقاد از پخش تصاویر ارگ بم پس زلزله و صدماتی که به آن وارد شد در رسانه ملی گفت: این امر می تواند خاطره ای بد در ذهن مردم بسازد در حالی که کار مرمت در ارگ در حال انجام است و انعکاس کارهای انجام شده و تصاویری از وضعیت کنونی بم می تواند به مردم نشان دهد که ارگ کم کم به روزهای اقتدار خود باز خواهد گشت.
مدیر رسانه ای میراث فرهنگی استان کرمان تصریح می کند: در همین راستا نیز ما اقدام به چاپ پوسترهایی سه قلو کرده ایم که حاوی تصاویر ارگ مربوط به دوران قبل و بعد از زمین لرزه و وضعیت کنونی ارگ بم است که در تمامی جشنواره ها و نمایشگاه هایی که خارج شرکت کرده ایم توزیع شده و این امر در آگاه سازی مردم تاثیر بسزایی داشته و می تواند در زدودن خاطره ویرانی ارگ بم از اذهان مردم موثر باشد.
وی در پایان با اشاره به اینکه زلزله نیز جزئی از تاریخ ارگ بم است، یادآور می شود: بنا به تصمیمات اتخاذ شده قسمت هایی از ارگ تاریخی بم بدون بازسازی گذاشته می شود تا آیندگان بدانند که این ارگ تاریخی روزی ویران شده و دوباره بازسازی شده است.
مدیر رسانه ای میراث فرهنگی استان کرمان یادآور شد: این اقدام طبق نظر کارشناسان و در قسمت هایی از ارگ که مخروبه تر هستند صورت خواهد گرفت.
مسیر گردشگری هفت باغ - ماهان- شهداد- راین - بم باید تعریف شود
محمد مسلمی یکی از فعالان تورهای گردشگری استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: ارگ بم در واقع پایه و ستون صنعت گردشگری در استان کرمان محسوب می شود و به همین دلیل نیز همه منتظرند تا کار مرمت کامل این بنا در اسرع وقت تمام شود.
وی گفت: خوشبختانه هم اکنون مسیر گردشگری ارگ بم در حال احیا شدن است و در واقع گردشگران با حضور در مسیر گردشگری بم - کرمان می توانند خاطره ای به یاد ماندنی را در ذهن خود ایجاد کنند.
مسلمی افزود: اگر از شهر تاریخی کرمان به سمت ارگ بم حرکت کنید در ابتدا از جاده هفت باغ کرمان گذر می کنید که برای استفاده و بازدید از دهها مجموعه تفریحی از جمله پینت بال، مجتمعهای متعدد گردشگری و رفاهی، باغ پرندگان، مجموعه های اتومبیل رانی و موتورسواری، چندین مجتمع اسب سواری، شترسواری، دوچرخه سواری در بوستانهای هفت باغ، استراحت در تپه های شنی و .... باید یک روز خود را وقت بگذارند.
در راه شگفتیهای کویر شهداد
وی گفت: پس از آن گردشگران به شهر تاریخی ماهان می رسند که خود نمونه ای از شهری با خانه باغهای تاریخی است که باغ شاهزاده ماهان را که ثبت جهانی شده است را مشاهده می کنند در کنارش مناظر زیبای تیگران و آستانه شاه نعمت الله ولی را مشاهده می کنند.
مسلمی گفت: پس از گشت و گذار در مسیر رسیدن به بم گردشگران می توانند از عجایب بی نظیر کویر شهداد، شهر کوتوله ها، کلوتهای شهداد و آسمان زیبایش به خصوص در شبها و با استقرار در کمپ کویری شهداد با امکانات بی نظیرش دیدن کنند و سری نیز به گرمترین نقطه زمین بزنند.
ارگ جدید بم مکانی زیبا برای آسایش و تفریح مسافران
وی ادامه داد: در ادامه مسیر به سمت بم گردشگران می توانند از ارگ تاریخی راین که دومین بنای خشتی بزرگ جهان پس از ارگ بم است بازدید کنند و در نهایت به شهر بم برسند.
ضمن اینکه در اطراف بم نیز روستاهای گردشگری بی نظیری همچون دره دهبکردی و دره دلفارد نیز وجود دارد.
وی افزود: در کنار بازدید از ارگ قدیم بم یکی از زیبا ترین مجتمع های گردشگری ایران نیز به نام ارگ جدید بم قرار گرفته است که می تواند مکانی مناسب برای اسکان موقت گردشگران در سفر به بم باشد.
..................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما