به گزارش خبرگزاری مهر، عالم هستی بر پايه نظم استوار است، هر پديده اي در دستگاه آفرينش جاي خاصي داشته و نقش ويژه اي را عهده دار است. سرعت حركت اجرام آسماني، گردش منظم فصل هاي سال، شب و روز، جايگاه و عملكرد اندام ها و اعضا و جوارح بدن انسان همه نشانه هايي از نظم و اهميت آن است. خداوند توانا كه نظم را در دستگاه آفرينش مقرر داشته در زندگي فردي انسان و روابط اجتماعي او نيز آن را مي پسندد.
يكي از راه هاي اجتماعي شدن و مورد قبول قرار گرفتن رعايت انضباط و مقرراتي است كه در اجتماع حكم فرماست. مقررات و قوانين انضباطي، رفتار را تحت كنترل در مي آورد. در زندگي منظم و شاد انسان ها، انضباط هميشه مورد توجه بوده است، ولي در اينكه اين انضباط چگونه بايد باشد و چگونه مي توان آن را آموزش داد، عقايد متفاوت است. زيرا اين موضوع كاملا بستگي به فرهنگ و گذشته يك ملت دارد. قرآن كريم در آیه 49 سوره قمر مي فرمايد: ما همه چيز را به اندازه آفريده ايم.
هدف از انضباط اين است كه انسان را قادر به سازش با قوانين و مقرراتي كه فرهنگ يك گروه پذيرفته بنمايد، به طوري كه افراد رفتار خود را با توقعات و خواسته هاي گروه اجتماعي كه در آن زندگي مي كند هماهنگ نمايد. رعايت قوانين و مقررات نه تنها براي آداب و رسوم حايز اهميت است، بلكه براي شادي، سازش و آرامش خود انسان نيز اهميت دارد. نظم اساس موفقيت و يكي از عوامل موثر در شادي زندگي انسان هاست.
اولياي بزرگوار اسلام، رعايت نظم و انضباط در كارها را از جمله مهمترين مسايل زندگي انسان ها شمرده اند. به طوري كه حضرت علي (ع) در ضمن وصيت نامه اي خطاب به امام حسن (ع) و امام حسين (ع) مي فرمايد: شما و همه فرزندانم و هر كس كه نامه ام به او رسد را به ترس از خدا و نظم در كارهايتان سفارش مي كنم.
نظم زحمت ما را در رسيدن به هدف، بسيار كم مي كند ولي بي نظمي در اكثر مواقع مي تواند عصبانيت، استرس و حتي شكست به بار آورد. نظم و انضباط در زندگی نتایجی بسیار مفیدی همچون استفاده بهينه از زمان و امكانات به منظور ايجاد زندگي رضايت مند، خدمت به زندگي خود و جامعه و كسب شادي و سلامت و جلوگيري از بروز فشارهاي رواني به علت پيچيده شدن امور و نامعلوم بودن جايگاه هر چيزي داشته باشد
البته بي انضباطي موجب خدشه دار شدن شادي زندگی می شود و شخصيت اجتماعي انسان را خدشه دار می کند و باعث پايمال شدن حقوق ديگران، هدر رفتن سرمايه هاي مادي و عمر انسان و در هم ريختگي امور زندگي و شغلي می شود.
نظم و انضباط در امور زندگي انسان ها آثار و بركات زيادي هم براي فرد و هم براي جامعه دارد كه از مهمترین آنها رضايت مندي از زندگي است. نظم موجب مي شود از هدر رفتن وقت، سرمايه، استعداد و رغبت هاي اعضاي خانواده جلوگیری شود آيد، و در نتيجه شادي و نشاط و اميد در خانواده بيشتر شود.
حاكم كردن نظم و انضباط در كارها همچنین موجب مي شود كه هر كاري به موقع، به جا و در حد انتظار انجام شود و انسان از سردرگمي و فشار رواني به دور باشد، در نتيجه هم اثربخشي و كارآمدي بيشتر خواهد شد و هم شادي انسان مختل نمي شود.
فردي كه در زندگي منظم باشد، در پوشش و آرايش در استفاده از كلمات و تنظيم جملات، در رعايت وفاي به عهد، در تزيين محل زندگي و كار، الگوي موثر براي ديگران خواهد شد. در نتيجه مورد توجه، مهر ومحبت و رجوع ديگران شده و به اين وسيله شادابي فرد در زندگي بيشتر مي شود.
نظر شما