۱۱ خرداد ۱۳۸۲، ۱۴:۴۴

معرفي كتاب

فلسفه تحليلي ، دلالت و ضرورت

فلسفه تحليلي ، دلالت و ضرورت

مجموعه فلسفه تحليلي كه اثر حاضر ( دلالت و ضرورت ) مكتوب سوم از آن مجموعه است ، در پي آن است كه پاره اي از عمده ترين مباحث فلسفه تحليلي را به صورت تطبيقي مورد بررسي قرار دهد . اساس مكتوب حاضر ، تحرير و شرح اثري است از فيلسوف معاصر سول كريپكي با عنوان namhng and necessty (نامگذاري و ضرورت) . اين مجموعه ( گزارش تاريخي ، تئوري هاي معنا داري ، فعل گفتاري) نوشته صادق لاريجاني است كه قرار است نشر مرصاد آن را به همراه ديگر آثار نويسنده به چاپ برساند .

 (1)  كتاب، در گستره  فلسفه منطق و درباره يكي از مهمترين مفاهيم و مسائل اين گستره ،  يعني بحث ماهيت وكيفيت دلالت referring  اسماء خاص proper name ، است .  نامگذاري و ضرورت  كه مجموع سه سخنراني نويسنده است  بي گفت و گو از مهمترين متون فلسفه تحليلي در نيمه دوم قرن بيستم است .  برخي، آراء كريپكي را انقلابي در فلسفه تحليلي دانسته اند، و ديگران - كه نظر متواضعانه تر اتخاذ كرده اند - معترفند كه اين آراء موجب شده است بسياري از مسائل فلسفي از اساس و يا در كيفيت تقرير دچار تحول گردد .

لاريجاني در مقدمه كتاب ، انگيزه خود از تحرير و شرح  نامگذاري و ضرورت  را مدون و مبوب نبودن ، وجود مطالب تكراري و مثالهاي متعدد دانسته و مي افزايد : " ترجمه كتاب به شكل اصلي اش به سبب تحفظ بر قالبهاي متن، موجب نوعي ملال و محدوديت مي شد . از اين رو به شرح و تبيين ، و در عين حال ، نقد و تطبيق آن دست يازيدم . در مقام تحرير كوشيدم عمده مطالب كتاب را طرح كنم و در حد مقدور مطلب مهمي از قلم نيفتد ؛ اما در مقام نقد ، طبعا ، ملزم به گزينش مطالب بودم . زيرا بعد از طرح آراء كريپكي ، مكتوبات بسياري ، له و عليه آن به صورت كتاب و مقاله به بازار داغ اين مباحث سرازير شده است . بنابراين در مقام نقد آراء كريپكي تنها به چند بحث ، آن هم نه به تفصيل ، اكتفا كردم . البته ، به تناسب ، پاره اي آراء ديگر از كواين، پلانتينگا، نيل  و ... را به متن افزوده و در دو - سه مورد ، بحث هاي تطبيقي آورده ام"  ( صفحه 12) .  

 

(2) كتاب داراي چهار بخش به شرح زير است :

     بخش اول :  دلالت در اسماء خاص

(1-1) تئوري فرگه و راسل

(1-1-1) نظريه استوارت ميل

(2-1-1) اشكال نظريه ميل

(3-1-1) اشكال نظريه فرگه

 

(2-1) نقد برهان اول كريپكي

(1-2-1) حيطه و ابهام آن

(2-2-1) تقرير برهان كريپكي

(3-2-1) اشكال به برهان كريپكي

(4-2-1) پاسخ كريپكي به اشكال فوق

(5-2-1) اشكال مجدد" دامت "

 

(3-1) نظريه توصيفي راسل

(1-3-1) نظريه توصيفي جديد

(2-3-1) ارزيابي نظريه سرل

(3-3-1) بررسي تز اول و دوم

(4-3-1) پاسخ راسلي ها

(5-3-1) بررسي تز سوم

(6-3-1) بررسي تز چهارم و پنجم و ششم

(4-1) نظريه علي دلالت و نقد آن

(1-4-1) طرح نظريه

(2-4-1) تحليل بيشتر نظريه كريپكي

(3-4-1) طرح اشكالاتي بر نظريه كريپكي

(4-4-1) محقق اصفهاني و دلالت بر خارج

(5-4-1) اشاره به آراء اصوليون

(6-4-1) نظريه مختار

(7-4-1) تفصيلي ديگر در اسماء خاص

 

  بخش دوم :  اسماء خاص، عوالم ممكنه و ضرورت

  (1-2)  ضرورت و انواع آن

(1-1-2) قضيه قبلي ، تحليلي و ضروري

(2-1-2) دو نوع ضرورت

(3-1-2) پلانتينگا و ضرورت عيني

(4-1-2) اشكال هارمن و پاسخ پلانتينگا

(5-1-2) اشكال ويليام نيل و كواين

(2-2) عوالم ممكنه و دوال ثابت

(1-2-2) طرح مساله

(2-2-2) حفظ هويت در طول عوالم ممكنه

(3-2-2) دال ثابت

(4-2-2) قضاياي اتحاديه

 

   بخش سوم : اسماء صور نوعيه

(1-3) دلالت در صور نوعيه

(1-1-3) مدلول اسماء جنس

(2-1-3) اوصاف ضروري در صور نوعيه

(3-1-3) مقايسه نظر كريپكي و ميل

 

بخش چهارم : كاربردهايي از بحث دلالت

(1-4) رد تئوري هاي اتحاد

(1-1-4) تز اتحاد : تقريب اول

(2-1-4) تز اتحاد : تقريب دوم

(3-1-4) تز اتحاد : تقريب سوم

(2-4) اسم خاص در كلام

(1-2-4) لفظ جلاله اسم خاص است ؟

(2-2-4) كيفيت دلالت لفظ جلاله

(3-2-4) موقعيت ويژه در دلالت لفظ جلاله

(4-2-4) سخن هارتشورن

(5-2-4) نظريه آلستون

 

(3)  مساله اصلي بخش اول اين است كه : اسماء خاص ، مانند " ارسطو"  و " اورست"  و ... چگونه دلالت خويش را به انجام مي رسانند ؟ آيا اوصاف در اين دلالت نقشي دارند ؟ آيا اسم خاص داراي معنايي است كه متضمن اين اوصاف است يا از چنين معنايي خالي است ؟   روايتي از كلام راسل و فرگه مي گويد كه اين دو فيلسوف و منطقدان ، اوصاف را در معناي اسم خاص ( معمولي) اشراب مي كردند و آنها را در انجام دلالت اسم خاص لازم مي دانستند .  استوارت ميل درباره اسماء خاص - كه پيش از راسل و فرگه ارائه شده - معتقد است كه آنها داراي معنا( معنايي متضمن وصف) نيستند ،  بلكه فقط محكي و مدلول referent دارند. راسل و فرگه در مقابل اين نظر و در دفاع از اخذ اوصاف در معناي اسم خاص و در دلالت آنها ، استدلالهايي اقامه كرده اند كه در فصل اول به اختصار مطرح مي شوند . تئوري راسل - فرگه به تئوري توصيفي اسماء خاص ( descriptiv theory of proper name) معروف است . كريپكي با نظر راسل و فرگه به شدت مخالف و معتقد است اوصاف به هيچ وجه در معناي اسم خاص اشراب نشده اند و در تعيين محكي آن هم نقشي ندارند . منظور كريپكي اين است كه اوصاف نمي توانند جايگزين اسماء خاص شوند ، نه در مقام معنا و نه در مقام دلالت ؛ گر چه گاه در تثبيت محكي در عالمي خاص موثر مي افتند .  كريپكي دو برهان عمده عليه تئوري توصيفي اقامه كرده است كه مورد انتقاد استادان فلسفه قرار گرفته است . مهمترين اين نقدها ، نقد مايكل دامت است . پاره اي از اشكالات وي در فصل دوم از بخش اول آورده شده ، كه به نظر لاريجاني اين اشكالات قابل دفع است . در فصل سوم  پس از تقريربرهان دوم كريپكي  نقدهاي مطرح شده درباره آن مورد بررسي قرار مي گيرد . به نظر نويسنده براهين كريپكي در نهايت ، قابل دفاعند . فصل چهارم نظريه ابتكاري كريپكي در باب دلالت اسماء خاص مورد بررسي قرار مي گيرد و بعد از طرح پاره اي از اشكالات ، به آراء اصوليان اشاره مي شود، و در پايان نظريه مختار در باب اسماء خاص به صورتي ملخص طرح مي گردد .

   درفصل اول از بخش دوم مباحث مهمي چون :  بحث امكان و ضرورت  و تفكيك آنها از دو مقوله ديگر،  يعني علم قبلي ( پيشين) و بعدي (پسين)، قضاياي تحليلي و تركيبي، و انحاء ضرورت ( ضرورت عيني de  re و ضرورت قضايا de  dicto مطرح مي شوند . در فصل دوم تز دال ثابت ( rigid  designator ) و مسائل تابعه آن مطرح مي شود . اين مباحث ربط بحث اسم خاص با ضرذرت و امكان را روشن مي سازد. 

 بخش سوم، دلالت در صور نوعيه ( natural kind) را مورد بررسي قرار مي دهد . مهمترين مساله در اين بخش اين است كه اوصاف از مدلول اسماء جنس يا صور نوعيه بيرونند . الفاظي چون "طلا" ، " آب" - كه به صورت نوعيه خاصي اشاره دارند  - متضمن هيچ وصفي نيستند و در اين دلالت خويش از آنها كمك نمي گيرند .

بخش پاياني كتاب در دو فصل ، كاربردهايي از مباحث دلالت در اسماء خاص و اسماء جنس را مطرح كرده است . از جمله اين كاربردها ، ابطال نظريه اي است كه بين پديده هاي نفسي و روحي و پديده هاي بدني قائل به نوعي وحدت مي شود . از ديگر كاربردها ، تحليل گزاره هاي كلامي است كه مشتمل بر لفظ جلاله است .

    درپايان بايد متذكر شد كه متن اصلي كتاب نامگذاري و ضرورت  نيز توسط كاوه لاجوردي ترجمه شده و انتشارات هرمس آن را به چاپ رسانده است .  

  

 

 

 

 

 

کد خبر 3589

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha