خبرگزاری مهر - گروه استانها: جشنواره تئاتر هر استان را میتوان، بهار نمایش آن استان نام نهاد و پایش آثار راهیافته به بیست و هشتمین جشنواره تئاتر مازندران، افسوس و حسرت را از وضعیت روبه افول هنر تئاتر استان در پی دارد.
مازندران ۳۷ گروه ثبتشده نمایشی دارد که درمجموع دو هزار نفر در عرصه تئاتر استان فعال هستند اما از این تعداد گروهها، تنها ۱۴ گروه به دبیرخانه بیست و هشتمین جشنواره استان اثر نمایشی ارسال کردند و این نشاندهنده آن است که حدود ۲۳ گروه به دلایل مختلف از شرکت در این رویداد هنری استقبال نکردهاند.
بیست و هشتمین جشنواره تئاتر مازندران در حالی با معرفی گروههای برتر به کار خود پایان داد که به اعتقاد برخی از فعالان هنر نمایش، این دوره از جشنواره دارای ضعف و قوتهایی بوده است.
عسگری وفایی نژاد که ۲۰ سال کار تئاتر میکند و به گفته خودش ۸۰ درصد نمایشهای بیست و هشتمین دوره جشنواره تئاتر استان را تماشا کرده است، به خبرنگار مهر میگوید: از بین کارهایی که دیدم، نمایش روی زمین از هنرمندان آمل کار خوبی بوده است و از آن لذت بردم.
سطح کیفی جشنواره نسبت به پارسال پایین بوده است
وی بابیان اینکه سطح کیفی کارهای امسال نسبت به سال گذشته پایینتر بوده است، ادامه داد: دوست داشتم کارهای زیادی به جشنواره راه مییافت و فرصت رقابت برای دیگران نیز فراهم میشد.
وفایی نژاد، مسائل مالی را از مشکلات هنر تئاتر بیان کرد و گفت: قطعاً اگر وضع مالی بهتر بود گروههای بیشتری شرکت میکردند و بیشترین معضل در حال حاضر حمایت نشدن مالی از هنرمندان است.
وی تبلیغات و حمایت از هنر تئاتر را ضروری برشمرد و گفت: ضعف تبلیغات از دیگر مشکلاتی است که گریبان هنر تئاتر را گرفته و هنرمندان ازنظر مادی ومعنوی چندان حمایت نمیشوند.
محسن فرجی هنرمند تئاتر بهشهری که با نمایش گل خون به کارگردانی مهیار هزارجریبی در جشنواره تئاتر مازندران شرکت کرده است، سطح بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان را خوب توصیف کرد و درعینحال گفت: از مجموع پنج گروه شرکتکننده، دو تا سه گروه سطح کیفی بهتری داشتند و بقیه نتوانستند در سطح جشنواره استانی ظاهر شوند.
وی اظهار داشت: این در حالی است خیلی از گروههای که رد شدند که صلاحیت بهتری داشتند و میتوانستند در جشنواره شرکت کنند و تعداد پنج گروه برای جشنواره کم بود.
سید علی محسن پور دیگر هنرمندی که در جشنواره تئاتر مازندران شرکت کرده است، ضعف در قصهپردازی و متون نمایشی از مشکلات تئاتر استان بیان کرد و گفت: در نمایش گل خون سعی شده تا حماسه عاشورا با شیوه نو و بهرهگیری از فرم به نمایش درآید که در جذب مخاطب مؤثر بوده است.
اغلب کارهای نمایشی تولیدشده در استان به دلیل نداشتن قصه مناسب نمیتوانند با نسل جدید ارتباط برقرار کنند و این ازجمله ضعفهای هنر نمایش به شمار میرود
وی یادآور شد: اغلب کارهای نمایشی تولیدشده در استان به دلیل نداشتن قصه مناسب نمیتوانند با نسل جدید ارتباط برقرار کنند و این ازجمله ضعفهای هنر نمایش به شمار میرود.
کمیل اندرزگو هنرمند ساروی نیز که نمایشهای بیست و هشتمین جشنواره تئاتر استان را تماشا کرده است میگوید: سطح کیفی تئاتر امسال پایینتر از سال قبل بود و سالهای قبل کارها قویتر بود.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه میدهد: نمایشهای راهیافته از بهشهر و آمل به جشنواره تئاتر خوب بود اما نمیدانم پشت پرده چه چیزی است که دیگر آثار خوب تولیدشده به جشنواره راه پیدا نکردهاند.
این هنرمند تئاتر، کمبود امکانات و بودجه را از چالشهای همیشگی هنر تئاتر بیان میکند و میگوید: یک گروه نمایشی برای تولید باید امکانات و سالن مناسب داشته باشد.
وی که عضو گروه نمایش چکمه است به راهیابی این گروه به جشنواره بینالمللی تئاتر مریوان اشاره میکند و ادامه میدهد: به دلیل نداشتن بودجه برای حضور در این جشنواره دودل هستیم که آیا میتوانیم برویم یا نه.
وی از مسئولان خواست تا برای تئاتر دل بسوزانند زیرا این هنر و هنرمندان نیازمند حمایت آنان است.
طبق آرای هیئتداوران، در بخش طراحی پوستر هیچ اثری شایستگی انتخاب را نداشت. در بخش موسیقی هم هیئتداوران هیچ انتخابی نداشت. اما «پدرام شکری» و «آرمین اسماعیلنیا» برای موسیقی نمایش «زنان مهتابی و مرد آفتابی» و «محمدجواد ایزدی» برای نمایش «روی زمین» بهرهمندی درست و دراماتیک از موسیقی با اهداء لوح تقدیر و جایزه نقدی تقدیر شدند.
در بخش طراحی صحنه هیئتداوران با اهداء لوح تقدیر و جایزه ویژه از طراحان صحنه نمایش «زنان مهتابی و مرد آفتابی» خانمها «فرشته پیادهروحی» و «فروغ پیادهروحی» تقدیر کرد. جایزه برگزیده طراحی صحنه نمایش نیز شامل تندیس جشنواره، لوح تقدیر و جایزه نقدی به «مرتضی صادقیان» برای طراحی صحنه نمایش «روی زمین» اهدا شد.
هیئتداوران جایزههای اول، دوم و سوم بخش بازیگری زن را به ترتیب به خانمها «مریم شاهنوری» برای بازی در نمایش «روی زمین» از آمل، «سارا یزدانی» برای نمایش «گِل خون» از بهشهر و «نگار فلاحتی آملی» برای بازی در نمایش «روی زمین» اهدا کرد.
در بخش بازیگری مرد هیئتداوران با اهداء لوح تقدیر و جایزه نقدی از «علی کشاورزیان» بازیگر نمایش «گل خون» تقدیر کرد. «اهورا گلعموپور» بازیگر نمایش «زنان مهتابی و مرد آفتابی» از بابل و «آیدین حقپناه» بازیگر نمایش «روی زمین» از آمل بهطور مشترک سوم شدند. «سینا علیپور» برای بازی در نمایش «اگزیستنس» و «امیر گیل» برای بازی در نمایش «روی زمین» مشترکاً دوم شدند و جایزه بازیگر برتر مرد شامل تندیس جشنواره، لوح تقدیر و جایزه نقدی نیز به «علی سعیدیان» بازیگر نمایش «اگزیستنس» اهدا شد. هیئتداوران جایزه متن نمایشی را نیز به دلیل رویکردی نو به نمایش مذهبی به نویسنده نمایشنامه «گل خون» اهدا کرد.
در بخش کارگردانی هیئتداوران به دلیل انسجام در کار گروهی و تلاش برای اجرای یک پرفورمنس با اهداء لوح تقدیر و جایزه نقدی از «فاطمه زندی» کارگردان نمایش «گمشدنم تقریباً قطعی است» تقدیر کرد. در این بخش «مرتضی صادقیان» برای کارگردانی نمایش «روی زمین» تندیس جشنواره، لوح تقدیر و جایزه نقدی نفر نخست را به خود اختصاص داد و «سینا علیپور» برای کارگردانی «اگزیستنس» دوم شد. جایزه سوم کارگردانی نیز به «مهیار هزارجریبی» برای کارگردانی نمایش «گِل خون» تعلق گرفت.
بر اساس شیوهنامه مرکز هنرهای نمایشی، از جشنوارههای استانی که در مرحله نهایی آنها کمتر از ۸ اثر حضورداشته باشد، فقط یک اثر به دبیرخانه جشنواره فجر معرفی میشود که هیئتداوران نمایش «روی زمین» به کارگردانی «مرتضی صادقیان» از گروه تئاتر ایرانشهر آمل را بهعنوان اثر برگزیده جشنواره انتخاب کرد.
نظر شما