به گزارش خبرگزاری مهر ، متن کامل این نامه که توسط دکتر علی اصغر سلطانیه نماینده کشورمان در آژانس خطاب به محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی صادر شده ، به این شرح است :
عالیجناب
من این افتخار را دارم که به نامه شماره MBA-IRA-30/2007-1 به تاریخ 2007- 02- 15 اشاره و موارد زیر را اطلاع دهم :
1- آژانس بین المللی انرژی اتمی تنها مقام و اساسی ترین مقام در تحقیق از فعالیتهای هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
2- مداخله شورای امنیت سازمان ملل متحد در موضوع هسته ای ایران هیچ اساس قانونی ندارد و با توجه به همکاری گسترده با آژانس، مداخله شورای امنیت بر اساس آیین نامه آژانس و پادمانهای جامع هیچ توجیهی ندارد. این مسیر از اقدام نه تنها برای حل این مسئله سودمند نخواهد بود، بلکه به ایجاد پیچیدگیهای بیشتر منجر خواهد شد.
3- در حالی که جمهوری اسلامی ایران فراتر از حقوق محروم نشدنی خود که در ان پی تی قید شده هیچ چیزی را درخواست
نمی کند با وجود این ،همواره متمایل به اجرای تعهدات خود تحت این معاهده ( که بر اساس آن باید از منافع و حقوی اجرای چنین تکالیفی بهره مند شود) بوده است. بنابر بند 4 ان پی تی : "هیچ چیز در این معاهده به عنوان تاثیر برحق محروم نشدنی همه طرفها در این معاهده برای توسعه تحقیق، تولید و استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز بدون تبعیض تفسیر نخواهد شد" . علاوه بر این " همه طرفها در این قرارداد متعهد می شوند که ( این امر را ) تسهیل کنند و این حق را دارند تا در کاملترین تبادل ممکن تجهیزات، مواد و اطلاعات علمی و فناوری برای استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای شرکت کنند" . اما برخی کشورها به ویژه کشورهای خاص دارنده سلاحهای هسته ای، نه تنها در اجرای تعهدات و قولهای خود برای توقف مسابقه تسلیحات هسته ای و خلع سلاحهای هسته ای بر اساس بند 6 ان پی تی شکست خورده اند، بلکه همچنین مانع آن شده اند تا کشورهای دیگر از حقوق قانونی و محروم نشدنی خود برای استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای سود ببرند.
4- آژانس تنها سازمان فنی و با تجربه در ارائه سرویسها و همکاری در استفاده های صلح آمیز از انرژی هسته ای است. تبدیل آژانس به یک سازمان سیاسی آن را از اهداف آیین نامه ای خود منحرف خواهد کرد. بر اساس بند 3 آیین نامه از هفت عملکردی که آژانس اجازه آنها را دارد تنها یک مورد در زمینه پادمانهاست. شش عملکرد باقیمانده به فعالیتهای ترویجی مربوط است.
6- به منظور حذف ابهامات و سوء تفاهمها در رابطه با برنامه هسته ای ایران و اجرای شفاف سازی کامل ، جمهوری اسلامی ایران اقدامات متعدد زیر را در برابر آژانس اتخاذ کرده است :
همکاری نزدیک حتی فراتر از تعهدات قانونی خود با آژانس ؛ طی سه سال گذشته بیش از دو هزار نفرروز بازرسی از فعالیت های هسته ای و تاسیسات ایران انجام شده که این مورد در تاریخ آژانس بی سابقه است ؛ تعلیق داوطلبانه تولید وغنی سازی اورانیوم و فعالیتهای وابسته به آن که به نظر می رسد موقتی بوده اند هرچند برای مدت دو سال و نیم ادامه داشته اند و با هدف اعتماد سازی انجام شده اند، اما هیچ کدام از این اقدامات داوطلبانه مورد نظر و توجه بازرسان قرار نگرفته و بر اساس پروتکل الحاقی و و توافقنامه های امنیتی نیز به آنها نگریسته نشده است.
اشاره به این نکته ضروری است که ادامه چنین تعلیق داوطلبانه ای نیازمند وجود یک رژیم جدید بازنگری به منظور تایید تعلیق است که توسط آژانس در ایران تاسیس شده و تاسیس یک چنین نهادی اولین مورد در طول حیات آژانس محسوب می شود . ما فاصله بسیار مشخصی میان اقدامات داوطلبانه و محدودیت های قانونی قائل شده ایم تا اقدامات داوطلبانه با محدودیت ها و اقدامات امنیتی اشتباه گرفته نشوند؛ امضای پروتکل الحاقی در سال 2003 و اجرای داوطلبانه پروتکل از دسامبر 2003 تا فوریه 2006؛ اجازه دسترسی کامل و بدون محدودیت به تمام فعالیت ها ومواد به ویژه تاسیسات غنی سازی اورانیوم در نطنز و تولید اورانیوم در UCF اصفهان؛ صدور 26 مجوز برای بازدید از 55 محل که در ارتباط با پروتکل الحاقی بود؛ صدور مجوز برای بازدید از سایت های نظامی ( بیش از 20 سایت ) که نتایج تمام این بازرسی ها ثابت کرد اتهامات وارده به ایران تماما غیر واقعی است؛ ارائه بیش از 1300 صفحه گزارش در ارتباط با پروتکل الحاقی که در تاریخ 21 می سال 2003 تحویل شد؛ این گزارش توسط آژانس تایید و به روز شده است.
6- علاوه بر نکات بالا از زمان انتشار آخرین گزارش شما در نوامبر سال 2006 ، جمهوری اسلامی ایران در ادامه همکاری خود با آژانس اجازه بازرسی به مدت 132 نفر روز را صادر کرد تا شفافیت اقدامات خود را نشان دهد. با توجه به تاسیسات غنی سازی در نطنزPFEP و FEP و همینطور تاسیسات در حال ساخت راکتور آب سنگینIR40 برخی از بازرسی های انجام شده در زیر ارائه می شود :
- (FEP (IRN :
15 بازرس به مدت 38 نفر روز بازرسی در این محل انجام دادند؛ که در زمینه طراحی راستی آزمایی اطلاعات ارائه شده و نصب 7 دوربین نظارتی جدید انجام گرفت و هم اکنون تمام آنها در حال کار هستند و بنا به درخواست آژانس بازرسی ها در 22 نقطه انجام شد.
- (PFEP (IRM
13 بازرس به مدت 29 نفر روز در این مکان به بازرسی مشغول بودند؛(IIV) و (DIV)
_(IR40 (IRP
چندین بازرس به مدت چهار نفر روز کاری این مکان را بازرسی کردند.
(DIV) که این بازرسی ها در زمان ساخت IR40 بود .
7- جمهوری اسلامی ایران از گذشته تا به حال به تمام قوانین بین المللی پایبند بوده است.بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این نکته را ثابت می کند که ایران هیچ گونه تخلفی را انجام نداده است. تمام فعالیت هایی که در برنامه هسته ای ایران انجام شده به ویژه غنی سازی اورانیوم تماما با اطلاع آژانس، NPT و بر اساس قوانین بین المللی بوده و دوربین های نظارتی آژانس به طور کامل بر فعالیت های ایران نظارت داشته اند و این فعالیت ها کاملا در چارچوب قوانین آژانس، NPT و توافقنامه های بین المللی انجام شده است.
8- همانطور که در پیشتر گفته شد، راکتور 40 مگا واتی سنگین آب (IR40) قرار است جایگزین راکتور 5مگاه واتی آب سنگین تهران که عمر خود را سپری کرده است. این راکتور عمدتا در تولید رادیوایزوتوپهایی نقش دارد که در زمینه پزشکی و کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
9- با توجه به آنکه چند مسئله مهم باقی مانده است باید یاد آوری شود که همانطور که دکتر لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در نامه 27 آوریل 2006 به جناب عالی اظهار داشت، آمادگی و تمایل جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره درباره چگونگی حل موضوعات هم با آژانس بین المللی انرژی اتمی به اطمینانهایی باز می گردد که به موضوعات چارچوب آژانس بدون دخالت شورای امنیت سازمان ملل متحد ارتباط دارد. در این زمنیه جمهوری اسلامی ایران آماده تنظیم همکاری آینده برپایه بررسیهای مقررات مذاکره شده است.
10. مشهود است که تحقق چشم اندازهای فوق الذکر صرفا از طریق مذاکره میسر می شود. در این رابطه جمهوری اسلامی علاوه بر تقدیر از تلاشهای جناب عالی و دیگران به نوبه خود آماده وارد شدن به مذاکرات سازنده و نه ظاهر با هدف حل موضوعات حائز اهمیت است.
نظر شما