به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات گلدسته در اصفهان کتاب «پولکدوزی در پارچههای تاریخی» نوشته حمید فرهمند بروجنی، سیده الهه علوی دهکردی و مهرناز آزادی را با شمارگان ۵۰۰ نسخه و ۱۲۸ صفحه منتشر کرد.
پولک دوزی یکی از صنایع دستی و رودوزیهای سنتی ایران است. در تعریف کلی این هنر میتوان گفت که پولک دوزی عبارت است از نصب پولکهای طلایی و گاه طلای خالص بر روی پارچه ابریشمی یا پنبهای که گاهی نیز ممکن است همراه با گلدوزی، منجوق، سرمه، ملیله، ابریشم و سنگ مراورید صورت گیرد.
در گذشته، پولک از جنس طلا، نقره یا برنجی با شکلهایی دایره مانند، برگ، گل، ستاره، هلالی، اشکی و... بوده است. اما در حال حاضر پولکها از جنس پلاستیک رنگی یا آلیاژی به اشکال هندسی، برگی، گلی، گل چهارپر یا پنجپر، ستارهای، ترنجی، شمسهای، اسلیمی، فلسی، هلالی، گوش ماهی، صدفی، دایرهای ساده و مضرس، گوش خرگوش، لوزی، شش ضلعی منظم، با دایره بزرگ و کوچک، دایرهای زمینه زرکی، قلابی، مرغی، بیضی، مثلثی، عقربهای صاف و مضرس، اشکی که دارای پوشش شفافی از یک ماده رنگین است، هستند.
علیرغم قدمت این هنر و صنعت دست در ایران، متاسفانه کتابها و پژوهشهای چندانی درباره میراث به جای مانده از آنها صورت نگرفته است. کتاب حاضر با هدف معرفی و شناسایی پولکها ازنظر فن شناسی و همچنین شناسایی آسیبهای وارده به این نوع رودوزی و درنهایت شناسایی و معرفی معیارهای اصولی در رفع ریختگی پولک دوزیها در آثار پارچهای تاریخی، شکل گرفته است.
کتاب چهار فصل دارد. در فصل نخست پولک و پولک دوزی و انواع آن و همچنین نحوه دوخت آنها بررسی و شرح شدهاند. فصل دوم «دادههای حاصل از فرمهای به کار رفته برای ساخت پولک» نام دارد. تحلیل و بررسی نوع پارچههایی که در پولک دوزی به کار رفتهاند از دیگر مباحث این فصل است.
نویسندگان در فصل سوم به آسیب شناسی پولکها پرداخته و در نهایت در فصل چهارم کتاب معیار برخورد با ریختگی پولکها شرح داده شده است. زیبایی شناسی پارچههای پولک دوزی شده نیز از دیگر مباحث فصل چهارم کتاب است.
نظر شما