۲۹ بهمن ۱۳۹۸، ۹:۳۶

رضوان حکیم زاده مطرح کرد

ارائه هر تکلیفی تحت عنوان عیدانه ممنوع است

ارائه هر تکلیفی تحت عنوان عیدانه ممنوع است

معاون آموزش ابتدایی گفت: سه رویکرد مهم این معاونت را می‌توانیم در این عبارات خلاصه کنیم که کودکان صاحب کرامت هستند، کودکان بزرگسال نیستند و همچنین آموزگاران ابتدایی نقش الگو را دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز نشست خبری رضوان حکیم زاده معاون آموزش ابتدایی در محل دفتر این معاونت برگزار شد.

وی در ابتدای سخنان خود بیان کرد: شهادت سردار سلیمانی بسیار دردناک بود اما این شهادت فرصت‌هایی را برای ما فراهم کرد از جمله اینکه الگویی زنده برای کودکان خود داشته باشیم. بچه‌های ما قهرمان‌های دوران جنگ ما را درک نکرده بودند و سال‌ها گذشته بود از دوران دفاع مقدس. اما شهید سلیمانی جلوه‌ای از فردی مقاوم و شجاع و در عین حال رئوف بودند و هستند. در دیداری که با خانواده این شهید بزرگوار داشتم دختر ایشان تاکید داشتند به بچه‌ها بگویید پدر من چقدر محکم و شجاع بود و بگویید چقدر ایشان مهربان بود و مهربان بود.

وی در ادامه سه رویکرد مهم این معاونت را در این عبارات می‌توانیم خلاصه کنیم که کودکان صاحب کرامت هستند، کودکان بزرگسال نیستند و همچنین آموزگاران ابتدایی نقش الگو را دارند، گفت: رویکرد اصلی ما در معاونت ابتدایی یک نگاه تخصصی است به دوره ابتدایی بر اساس سند تحول بنیادین.

حکیم زاده درباره بخش اول و این عبارت که کودکان صاحب کرامت هستند، بیان کرد: در این راستا مواردی که دنبال می‌کنیم این است که برنامه‌های ما نباید کرامت هیچ کودکی را خدشه دار کند و برای همین حذف رقابت‌ها و برچسب زدن‌ها را در دستور قرار دادیم.

وی ادامه داد: پرهیز از خشونت و جایگزینی رفاقت را در آموزش ابتدایی دنبال می‌کنیم. بسته خشونت زدایی همه جانبه از مدارس را تهیه کردیم و می‌خواستیم به مدارس ارسال کنیم اما با توجه به اینکه وزیر آموزش و پرورش اعلام کردند که هر معاونت یک بسته تحولی ارائه دهند که نشان دهد چگونه قرار است سند تحول بنیادین عینی و ملموس در مدرسه اجرا شود و حرکت از حافظه محوری به مهارت محوری تحقق می‌شود، ما این بسته را با هدف ایجاد مدرسه به عنوان محیط امن رکانی و اجتماعی ارائه خواهیم کرد.

حکیم زاده تاکید کرد: اینکه ما کودکان را تبدیل به نقطه‌ای روی نمودار کنیم و یک نظام طبقه بندی ایجاد کنیم که تنها شاگردان اول و دوم و سوم مهم شوند، پسندیده نیست و برای همین حذف آزمون‌ها در دوره ابتدایی را پیگیری کرده ایم و در دستور کار جدی ماست.

امسال هم پیک نوروزی نداریم

وی با اعلام اینکه که امسال پیک نوروزی نداریم بیان کرد: اگر مدرسه یا معلمی هر تکلیفی تحت عنوان عیدانه و… چاپ و بابت آن هزینه از خانواده اخذ شود اعلام می‌کنیم که کاملاً غیرقانونی است. امسال نیز همان طرح داستان و کتابخوانی و… دنبال می‌شود. همچنین ممنوعیت ورود کتب کمک درسی به مدارس نیز همچنان برقرار است. ضمن اینکه همچنان آزمون‌هایی چون چرتکه، کانگورو، آموزش‌های پایا و… نیز ممنوع است.

وی در ادامه با اشاره به بحث مربوط به اینکه کودکان بزرگسال نیستند نیز بیان کرد: با توجه به این رویکرد باید روش‌های تربیتی متناسب با مراحل رشد کودک را عملیاتی کنیم. محیط مدرسه باید شاداب باشد. امنیت روانی بچه‌ها مورد توجه قرار گیرد و روش‌ها بر اساس سند تحول بنیادین تغییر کند. جایگزین کردن تکالیف مهارت محور به جای مشق شب و برگزاری کلاس بازی و یادگیری در ذیل این هدف انجام شده است.

معاون آموزش ابتدایی با تاکید بر اینکه آموزگاران نقش الگو دارند و این تاکید بر نقش پرورشی معلمان است، گفت: خلق نیکوی معلم، رفتار سازگارانه او می‌تواند بهترین الگوی پرورشی برای بچه‌ها باشد.

آمارهای دوران ابتدایی؛ از جذب بازماندگان از تحصیل تا دانش آموزان عشایر

وی در ادامه به آمارهای مربوط به آموزش ابتدایی در کشور اشاره کرد و گفت: در سال تحصیلی ۹۸-۹۹، ۸ میلیون و ۲۷۸ هزار و ۱۱۳۵ دانش آموز در مقطع ابتدایی ثبت نام کردند که رشد ۲.۵۷ درصدی را نسبت به سال گذشته داشتیم. همچنین کل ثبت نام اتباع در سال تحصیلی جدید ۳۴۵ هزار نفر و ۴۱ دانش آموز است که رشد چندانی نسبت به سال قبل نداشته است اما سال گذشته به نسبت سال قبل ترش رشد ۴.۵ درصدی ثبت نام اتباع را داشتیم.

حکیم زاده ادامه داد: کلاس‌های دبستان رشد بالای ۳ درصد داشته است و ۳۵۲ هزار و ۹۴۸ کلاس در این مقطع داریم. تعداد کل معلمان ابتدایی ۲۳۹ هزار و ۷۰۵ معلم است که نسبت به سال قبل کاهش که ۳.۸۴ درصد را شاهد بودیم. همچنین ۳۶ هزار و ۴۴۴ دانش آموز بازمانده از تحصیل را امسال جذب کردیم. اکنون تعداد کل نوآموزان ما یک میلیون و ۵۳ هزار و ۳۱ نفر و تعداد کلاس‌های پیش دبستانی ۷۰ هزار و ۹۶۴ مورد است.

وی همچنین درباره دانش‌آموزان عشایری افزود: ۱۸۵ هزار دانش‌آموز عشایری داریم که در ۱۲ هزار و ۵۰۰ کلاس و ۶۱۰۰ مدرسه تحصیل می‌کنند؛ ۴۱۶۷ هنرآموز عشایری داریم و ۹۰۷ نفر در مراکز آموزش عالی پذیرفته شده‌اند؛ ۷۲ درصد معلمان عشایر مدرک تحصیلی کارشناسی دارند و شمار مدارس چادری را کاهش داده‌ایم.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد: نرخ خالص ثبت نام به ۹۸.۱۸ درصد در سال ۹۸ رسیده است و توانستیم از سال ۹۲ تا ۹۸ تعداد ۲۱۳ هزار و ۲۰۵ کودک ترک تحصیل را شناسایی کرده و به مدرسه بازگردانیم و نرخ ترک تحصیل را به ۱.۱۱ درصد رسانده‌ایم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود افزایش تعداد راهبران آموزشی که به عنوان سفیران کیفیت کار می‌کنند را نیز از اقدامات مهم این معاونت بیان کرد و گفت: ۲ هزار و ۸۷۸ راهبر آموزشی در سال جاری داریم؛ تصویب پست راهبران آموزشی در اداره امور استخدامی انجام و سهمیه بنزین را برای سرکشی راهبران به مدارس دریافت کردیم که دو روز گذشته با پیگیری وزیر انجام و ابلاغ شد؛ همچنین ارتقای صلاحیت‌های حرفه ای معلمان دنبال شد و نرخ پوشش را به ۳۲ درصد رسید.

معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش به طرح بازی و یادگیری اشاره و بیان کرد: راه‌اندازی اتاق‌ها یک کار نمادین برای جلب توجه والدین و جامعه نسبت به اهمیت بازی در یادگیری مورد توجه ماست اما باید به سمتی برویم که معلمان آموزش دیده در هر فضایی از بازی برای یادگیری استفاده کنند.

حکیم زاده با اشاره به دوره پیش دبستانی گفت: برای دوره پیش دبستانی در برنامه ششم توسعه و سند تحول بنیادین هدف‌گذاری‌های داشته ایم. تعمیم دوره پیش دبستانی در مناطق دو زبانه از برنامه‌های اصلی است و دو بخشنامه مهم را برای ساماندهی فضاهای دولتی برای پیش دبستانی به استان‌ها ابلاغ کنیم. امیدواریم تخصیص اعتبارات نیز انجام و دغدغه‌های ما را مرتفع کند. نرخ پیش دبستانی در مناطق روستایی به ۵۶ درصد رسیده است.

حکیم زاده همچنین با اشاره به دانش آموزان عشایری گفت: ۱۸۵ هزار دانش آموز عشایری داریم که در ۱۲ هزار و ۵۰۰ کلاس و ۶۱۰۰ مدرسه تحصیل می‌کنند. ۴۱۶۷ هنرآموز عشایری داریم و ۹۰۷ نفر در مراکز آموزش عالی پذیرفته شده‌اند. ۷۲ درصد معلمان عشایر مدرک تحصیلی کارشناسی دارند و شمار مدارس چادری را کاهش داده‌ایم.

وی ادامه داد: برای اجرای اساسنامه مدارس عشایری گام رو به جلویی صورت گرفته و رایزنی برای ردیف مستقل اعتباری صورت گرفت. اکنون این مورد در کمیسیون تلفیق قرار دارد و امیدواریم به تصویب نهایی برسد که بودجه لازم برای اجرای این قانون را داشته باشیم.

وی در بخش پرسش و پاسخ در پاسخ به سوالی درباره مشکلات، موانع و علل بازماندگی از تحصیل که بیشتر در حاشیه شهرها هستند و تناقض آمار این معاونت با مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: با این مورد که کودکان بازمانده در حاشیه شهرها هستند موافق هستم ولی برنامه انسداد مبادی تحصیلی فقط مختص روستاها نیست. یکی از مشکلات مهاجرت است و به ویژه در سال‌های قبل به علت خشکسالی جابجایی بزرگ جمعیت داشته‌ایم و اینها از سوی وزارت کشور ساماندهی نمی‌شوند و آنها باید موظف باشند برای دریافت خدمات حضورشان را رسماً اعلام کنند. در شهرستان‌ها افزایش ۷۰ هزار نفری جمعیت دانش آموزی داشته‌ایم که ناشی از مهاجرت از دیگر شهرها بوده است.

وی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های مجلس به ما نمی‌گویند آمارها را از چه منبعی دریافت می‌کنند، ولی ما با هماهنگی ثبت احوال آمارهای موالید را با ثبت نام شدگان تطبیق و آمار بازماندگان را استخراج می‌کنیم.

حکیم زاده در ادامه با اشاره به یک کار پژوهشی در این خصوص گفت: طبق اطلاعات میدانی مشخص شده که از ۳۰ هزار بازمانده از تحصیل شناسایی شده دریافت کردیم، فوت، جابجایی و معلولیت‌های شدید علت بازماندگی است و تنها سه درصد به علت عدم دسترسی به معلم و مدرسه از تحصیل بازمانده بودند و عوامل بازماندگی از تحصیل بیشتر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است و کامل در اختیار ما نیست.

میانگین کلاس به معلم باید مبنای تخصیص منابع انسانی باشد

حکیم زاده در پاسخ به پرسش مهر در خصوص اینکه به گفته وی آمار ثبت نام شوندگان دوران ابتدایی رشد داشته اما آمار معلمان این مقطع کاهش داشته و این به معنای تراکم بیشتر کلاس هاست، گفت: ما یکی از مطالبات جدی امان همین بحث کاهش تراکم کلاس هاست. هفته گذشته با رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور جلسه‌ای داشتیم و آنجا هم نسبت به وضعیت نیروی انسانی در مقطع ابتدایی شاخص‌های خود را اعلام کردیم. این سازمان بر مبنای مقایسه میانگین کل دانش آموز و معلم تخصیص نیروی انسانی می‌دهد در حالیکه در شورای عالی آموزش و پرورش هم مصوب شده این میانگین اشتباه است و باید نسبت کلاس درس به معلم در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر ستاد منابع نیروی انسانی با حکم وزیر در آموزش و پرورش تشکیل شده است و در جلسه این ستاد هم همین محاسبه نسبت کلاس به معلم در نظر گرفته شده است. امیدواریم توافق سازمان امور اداری و استخدامی کشور را نیز بگیریم چرا که وقتی تعداد دانش آموز در کلاس زیاد باشد که عموماً در مدارس مناطق محروم و دولتی ما اینگونه است، عنصر یادگیری که وابسته به زمان برای دانش آموز است پایین می‌آید و اصل عدالت آموزشی زیر سوال می‌رود.

کد خبر 4855658

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha