به گزارش خبرگزاری مهر، فریدون جعفری دستیار ویژه وزیر علوم در امور حقوق شهروندی و مدیر کل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات این وزارت گفت: یکی از پارامترهای مهم ارزیابی توفیق دانشگاهها یا درجه و سطح دانشگاهها توجه ویژه به حقوق شهروندی و توجه به دستورالعملها، آئیننامهها و بخشنامه در حوزه اجرا، رصد و نظارت حقوق شهروندی است.
وی در نشست رابطین حقوق شهروندی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مناطق ۲ و ۳ که به صورت مجازی برگزار شد، با بیان اینکه یکی از برنامههای اساسی و راهبردی وزارت علوم به حقوق شهروندی اختصاص پیدا کرده است، اظهار داشت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ۱۰ برنامه راهبردی را بر اساس ابلاغ ریاست جمهوری باید در طول دورهای که در آن قرار داریم دنبال کند؛ برنامه اجرایی داشته باشد و آن را گزارش کند. یکی از این حوزهها، برنامه هفتم اقدامات راهبردی وزارتخانه تحت عنوان سیاستهای راهبردی صیانت از حقوق شهروندی است. حقوق شهروندی و صیانت از حقوق شهروندی محدود به زمان و مکان خاص یا سیستم خاص یا ساختار موقت نیست.
وی با اشاره به اهمیت آذرماه برای دانشگاه و حقوق شهروندی تصریح کرد: هفته پژوهش و فناوری، روز دانشجو و همچنین روز تصویب قانون اساسی و رونمایی از منشور حقوق شهروندی به عنوان منشور راهبردی دولت تدبیر و امید در این ماه قرار دارد.
جعفری در اهمیت حقوق شهروندی ادامه داد: حقوق شهروندی مسئلهای مربوط به دولت فعلی نیست که با پایان آن فراموش شود. حقوق شهروندی مربوط به ملت و شهروندان است. در فصل سوم قانون اساسی نیز به صورت خاص به حقوق ملت و شهروندی اشاره شده است. در دولتهای قبل به حقوق شهروندی پرداخته شده است و قطعاً در دولتهای بعد به نحوی به حقوق شهروندی پرداخته خواهد شد.
دستیار ویژه وزیر علوم در امور حقوق شهروندی در ادامه افزود: مطمئن باشید در آینده هم اگر تغییر دولت و تغییر رویهای هم صورت بگیرد، اطمینان داشته باشید که حقوق انسانها و حقوق افراد حتماً باید یکی از منشورهای اساسی مدیران مورد لحاظ قرار بگیرد.
تدوین دو واحد درسی با عنوان آشنایی با کلیات حقوق شهروندی
وی درباره اقدامات انجامشده در این حوزه خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین فعالیتهایی که در طی این مدت انجام شد، تدوین درسی دو واحدی با عنوان آشنایی با کلیات حقوق شهروندی جمهوری اسلامی ایران است که مقرر شده است در همه رشتهها بهعنوان یک درس عمومی برای دورههای کاردانی و کارشناسی تدریس شود. این درس به همه دانشگاهها ابلاغ شده و از دانشگاهها درخواست شده است که در برنامه درسی تمامی رشتههایشان قرار دهند. تقریباً از حدود ۱۲۰ دانشگاه تحت پوشش وزارت علوم، حدود ۶۰ الی ۷۰ دانشگاه این درس را ارائه دادهاند.
جعفری از اقدامات دیگر وزارت علوم در راستای حقوق شهروندی به بحث رابطین حقوق شهروندی در دانشگاهها اشاره کرد و گفت: برای اجرای بهتر و رصد بهتر حقوق شهروندی در سطح دانشگاهها یک متولی خارج از چهارچوب و ساختاری که در وزارت علوم قرار داشت، ایجاد کردیم. در واقع ساختار جدید ایجاد نکردیم بلکه از همان ساختار موجود، معاونتها و مدیریتهای موجود به عنوان متولی اصلی اجرا، رصد و نظارت بر حقوق شهروندی در دانشگاهها در نظر گرفتیم.
وی در ادامه به ایجاد صفحه ویژهای در سایت دانشگاهها تحت عنوان ارتباط با رابط حقوق شهروندی به عنوان یکی دیگر از فعالیتها اشاره کرد و گفت: در این صفحه باید امکان اخذ کلیه گزارشها، شکایتها و اعتراضات پیرامون نقض حقوق شهروندی در سطح دانشگاه فراهم باشد. همچنین در این صفحه باید آخرین اخبار، اطلاعات، مقررات مرتبط با حقوق شهروندی و دستورالعملها را در اختیار مخاطبان قرار گیرد.
وی همچنین از راهاندازی یک صفحه ویژه در سایت اصلی وزارت علوم خبر داد که برای برقراری ارتباط با دستیار ویژه حقوق شهروندی و اخذ کلیه شکایات و گزارشات مرتبط با نقض حقوق شهروندی و جبران خسارات ناشی از نقض حقوق شهروندی است.
اولویت ما استقرار میز خدمت الکترونیکی
دستیار ویژه وزیر علوم در امور حقوق شهروندی، به ایجاد میز خدمت در وزارت علوم به عنوان یکی از تکالیف اشاره کرد و افزود: میز خدمت تکلیف کلیه دستگاههاست. مسلماً نوع میز خدمت ایجاد شده در وزارت علوم با توجه به مراجعین با دیگر وزارتخانهها متفاوت است. اولویت ما استقرار میز خدمت الکترونیکی است.
وی در ادامه افزود: یکی دیگر از مواردی که تکلیف برنامه هفتم و همچنین منشور حقوق شهروندی بوده است، آموزش، اطلاعرسانی و ظرفیتسازی اطلاعرسانی و آموزشی است. در این حوزه دو برنامه اجرا شده است؛ برای دانشجویان درس حقوق شهروندی را ایجاد کردیم و برای کارکنان در قالب طرح آموزش حین خدمت کارکنان یک سری برنامه تعریف و ابلاغ شده است. برای اعضای هیئت علمی هم در قالب برنامه توانمندسازی هیئت علمی کار آموزش را انجام میدهیم.
جعفری با بیان اینکه دانشگاهها باید مقدمات حقوق شهروندی را برای کارکنان فراهم کنند، گفت: این امر تنها در ۱۵ دانشگاه و مؤسسه به انجام رسیده است و طرح توانمندیسازی اعضای هیئت علمی نیز در ۱۲ دانشگاه برگزار شده است.
تا پایان سال زمان پاسخگویی به شکایات دانشگاهیان در زمینه حقوق شهروندی به کمتر از ۵ روز می رسد
وی در پایان به بحث کاهش زمان پاسخگویی به شکایات مرتبط با حقوق شهروندی پرداخت و افزود: میانگین زمان پاسخگویی به شکایات را از حدود ۲ ماه به کمتر از ۱۵ روز رساندیم و در چهارچوب برنامه تکلیفی تا پایان سال این زمان باید به کمتر از ۵ روز برسد.
در ادامه این نشست برخی از رابطین حقوق شهروندی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به بیان دیدگاهها، نقطهنظرات و پیشنهادهای خود درباره اجرای برنامه حقوق شهروندی پرداختند.
نظر شما