۱۸ اسفند ۱۴۰۳، ۱۱:۴۱

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶ درصد کاهش یافت

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶ درصد کاهش یافت

کرج - کاهش ۲۶ درصدی بارندگی در حوضه آبریز بالادست سد کرج منجر به افت شدید ذخیره آب در این سد شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: ساخت سد کرج در دهه ۱۳۴۰ آغاز شد و پس از تکمیل، به عنوان یکی از پروژه‌های مهم زیرساختی در کشور شناخته شد.

سد کرج به عنوان یک منبع حیاتی برای تأمین آب و انرژی در منطقه، نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی استان البرز و اطراف آن ایفا می‌کند و یکی از سدهای مهم و معروف در ایران است که در استان البرز و در نزدیکی شهر کرج واقع شده است.

این سد بر روی رودخانه کرج ساخته شده و هدف اصلی آن تأمین آب شرب، کنترل سیلاب، و تولید برق است.

سد کرج از نوع خاکی با هسته رسی با ارتفاع این سد حدود ۱۱۰ متر است. طول تاج سد حدود ۳۰۰ متر و حجم مخزن سد کرج تقریباً ۲۵۰ میلیون متر مکعب است.

این سد دارای یک نیروگاه برق‌آبی است که قادر به تولید برق برای تأمین نیازهای محلی و شبکه سراسری می‌باشد. سد کرج یکی از منابع اصلی تأمین آب شرب برای شهر کرج و همچنین تهران به شمار می‌آید.

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶درصد کاهش یافت

در خصوص میزان اهمیت سد کرج می‌توان گفت که سد کرج نقش کلیدی در تأمین آب شرب برای جمعیت بالای منطقه دارد و با ذخیره‌سازی آب، این سد می‌تواند به کنترل سیلاب‌های ناشی از بارش‌های شدید کمک کند.

دریاچه پشت سد، به عنوان یک منطقه تفریحی و گردشگری شناخته می‌شود و امکاناتی برای ورزش‌های آبی و طبیعت‌گردی فراهم می‌کند.

متأسفانه این روزها اخباری مبنی بر کم آبی سد کرج به گوش می‌رسد و کاهش سطح آب سد کرج و دیگر سدها می‌تواند به دلایل مختلفی مربوط باشد.

کاهش بارندگی موجب کاهش ذخیره سازی آب شده است

یکی از عوامل اصلی کاهش آب در سدها، کمبود بارش‌های سالانه است و اگر بارش باران و برف در فصل‌های بارانی کمتر از حد نرمال باشد، حجم آب ورودی به سد کاهش می‌یابد.

با افزایش جمعیت و توسعه شهری، نیاز به آب شرب و کشاورزی نیز افزایش یافته است و این موضوع می‌تواند منجر به برداشت بیشتر از منابع آبی و کاهش سطح آب سدها شود.

تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی ممکن است الگوهای بارش را تحت تأثیر قرار دهد و باعث کاهش بارش در برخی مناطق شود.

نحوه مدیریت منابع آب و استفاده از آن‌ها نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. اگر برنامه‌ریزی مناسبی برای استفاده از آب‌های سطحی و زیرزمینی وجود نداشته باشد، ممکن است به کاهش سطح آب سدها منجر شود.

در فصل‌های گرم، تبخیر آب از سطح دریاچه‌ها و سدها نیز می‌تواند به کاهش حجم آب موجود کمک کند.

در برخی مناطق، آلودگی منابع آبی و خشکسالی‌های مکرر نیز می‌توانند به کاهش کیفیت و کمیت آب در سدها منجر شوند.

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶درصد کاهش یافت

کاهش سطح آب در سدها می‌تواند منجر به کمبود آب شرب برای ساکنان مناطق اطراف شود و این موضوع می‌تواند به بروز بحران‌های آب و افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی منجر شود.

کمبود آب در سدها تأثیر مستقیم بر تأمین آب مورد نیاز برای آبیاری زمین‌های کشاورزی دارد و این مسئله می‌تواند به کاهش تولید محصولات کشاورزی و افزایش قیمت مواد غذایی منجر شود.

مبود آب در سدها تأثیر مستقیم بر تأمین آب مورد نیاز برای آبیاری زمین‌های کشاورزی دارد و این مسئله می‌تواند به کاهش تولید محصولات کشاورزی و افزایش قیمت مواد غذایی منجر شود

اگر سدها برای تولید برق آبی طراحی شده باشند، کاهش آب می‌تواند منجر به کاهش تولید انرژی و افزایش وابستگی به منابع انرژی دیگر شود، که ممکن است به افزایش هزینه‌ها و مشکلات تأمین انرژی منجر گردد.

سدها نقش مهمی در کنترل سیلاب دارند و اگر سطح آب در سدها پایین بیاید، این قابلیت کاهش می‌یابد و ممکن است مناطق پایین‌دست در معرض خطر سیلاب قرار گیرند.

کاهش آب در سدها می‌تواند به تخریب اکوسیستم‌های آبی و کاهش تنوع زیستی منجر شود. موجودات زنده‌ای که به این اکوسیستم‌ها وابسته‌اند، ممکن است با خطر انقراض مواجه شوند.

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶درصد کاهش یافت

با کاهش حجم آب در سدها، کیفیت آب ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد و غلظت آلاینده‌ها افزایش می‌یابد و این مسئله می‌تواند به سلامتی انسان‌ها و موجودات زنده آسیب برساند. کاهش آب در سدها می‌تواند منجر به بیکاری در بخش‌های مرتبط با کشاورزی و صنعت شود.

اگر سدها به عنوان مقاصد گردشگری شناخته شوند، کاهش آب می‌تواند به کاهش جذابیت این مناطق برای گردشگران منجر شود و در نتیجه به اقتصاد محلی آسیب برساند.

مدیریت صحیح منابع آب و حفظ سطح آب در سدها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا از بروز این مشکلات جلوگیری شود.

ترکیبی از این عوامل ذکر شده می‌تواند باعث کاهش سطح آب در سد کرج و دیگر سدهای کشور شود و برای مقابله با این چالش‌ها، نیاز به مدیریت بهینه منابع آب و برنامه‌ریزی مناسب برای مصرف و حفاظت از منابع آبی وجود دارد.

بارندگی قابل توجهی تا پایان سال نداریم

مدیرکل هواشناسی استان البرز در این خصوص گفت: متأسفانه در سال جاری نسبت به سال آبی گذشته با کاهش ۲۶ درصدی بارندگی مواجه بودیم.

آرش بهاروندی افزود: این آمار نسبت به دوره میانگین بارندگی ادوار گذشته، ۴۵ درصد کمبود دارد که نتیجه آن کاهش ۵۶ درصدی حجم مخزن سد کرج بوده است.

همچنین وی بیان کرد: طبق بررسی‌های کارشناسی صورت گرفته تا پایان سال نیز بارندگی قابل توجهی پیش بینی نشده است.

کاهش ۲۶ درصدی بارندگی‌های البرز

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای البرز گفت: میزان بارش‌های سال آبی جاری این استان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد و در مقایسه با بلندمدت ۴۵ کاهش نشان می‌دهد.

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶درصد کاهش یافت

رجحان سزاوار افزود: کاهش بارندگی‌ها و مصرف بالا سبب شده تا ۵۶ درصد ظرفیت سد کرج خالی شود؛ البته اکنون ۵۰ درصد ظرفیت سد طالقان آب است که نسبت به مدت مشابه سال قبل وضعیت بهتری دارد؛ پارسال در این زمان ۳۷ درصد ظرفیت این سد آب بود.

وی اذعان داشت: انتظار می‌رود مردم استان البرز و مصرف کنندگان آب سدهای البرز در استان‌های مجاور بیش از پیش صرفه جویی کنند؛ با توجه به زمان خانه تکانی و نزدیکی ایام نوروز انتظار می‌رود مردم به وضعیت منابع آبی توجه بیشتری کنند.

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای البرز بیان کرد: سپردن فرش‌ها به قالیشویی ها و پرهیز از هدر روی آب مهمترین اقدام برای کاهش مصرف آب شرب است.

سزاوار یادآور شد: اگر روند بارش‌ها همچون ماه‌های اخیر پیش برود تابستان آینده با مشکل کم آبی مواجه خواهیم شد که لازم است در بخش‌های شرب خانگی، کشاورزی و صنایع صرفه جویی شود.

همچنین وی تصریح کرد: بخشی از مشکلات کم آبی ناشی از تغییر اقلیم و بخش دیگر نیز مربوط به مصرف زیاد است که می‌بایست اطلاع رسانی شود.

سزاوار گفت: ۶۲ ایستگاه برای سنجش کمی و کیفی چاه‌های آب در استان البرز توسط شرکت آب منطقه‌ای راه اندازی شده است؛ بررسی وضعیت کمی و کیفی منابع آب زیر زمینی این امکان را به ما می‌دهد تا مصارف را با توجه به منابع آبی مدیریت کنیم.

وی اظهار کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که فاصله دسترسی به منابع آب زیرزمینی البرز طولانی شده است؛ به طول مثال اگر در دهه‌های گذشته عمق دسترسی به آب زیر زمینی در شهرستان فردیس ۷۰ متر بود اکنون به بالای ۳۰۰ متر رسیده است.

حجم آب سد کرج به ۸ درصد کاهش یافت

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه وضعیت ذخیره آبی سد کرج خوب نیست، گفت: و ۵۶ درصد مخزن سد کرج خالی است و میزان ذخیره این سد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸ درصد کمتر است.

داوود نجفیان افزود: با توجه به کاهش بارش‌های سال آبی جاری، سد طالقان نیز وضعیت خوبی ندارد اما به خاطر کم شدن میزان رهاسازی آب، وضعیت ذخیره آبی آن بهتر از سد کرج است.

وی با تاکید بر صرفه جویی در مصرف آب گفت: امیدواریم شاهد بارش‌های خوب در ماه‌های پیش رو باشیم تا وضعیت آب سدها بهتر شود.

بررسی دلایل افت ذخیره آب در سد کرج؛ بارندگی ۲۶درصد کاهش یافت

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز با اشاره به اینکه اکنون طرح جامع آبرسانی البرز با سرعت در حال انجام است، افزود: ۲ شهرستان اشتهارد و نظرآباد امسال به شبکه آب سد طالقان متصل می‌شوند.

وی تصریح کرد: تلاش‌ها بر این است تا از طریق طرح‌های تغذیه مصنوعی بتوان سفره‌های زیر زمینی البرز را نجات داد البته بستگی به وضعیت بارش‌ها دارد.

نجفیان در ادامه گفت: داشتن یکی از اهداف طرح جامع آبرسانی البرز برداشت بیشتر آب از سدها و کاهش وابستگی به منابع آب زیر زمینی است.

کد خبر 6401236

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مرتض IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      68 8
      وقتی مدیریت بدون مطالعه باشه .ومسولان دنبال منفعت باشند همینه.در زمان قدیم بارشها خوب بوده باجمعیت کمتر الان بارشها کم شده با جمعیت بیشتر الان تهران وکرج ...نگاهی به این اپارتمانها وبرجها بندازید متوجه میشوید این ساختمانها رو کی مجوز براش صادر کرده و پول گرفته حالا جواب گو باشند هنوزم دست بردار نیستند کجاست اون خانه های ویلایی .....
      • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
        28 5
        حالا هی بگید بچه بیارید جمعیت زیادشه. خوب وقتی زیرساخت جمعیت زیادی نداریم برای چی بچه بیاریم .
    • IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      18 10
      چرا پرت میگید عمق سد در موقع آبگیری چقدر بوده الان چقدر است آن سد نیاز به لایروبی دارد زیر با شن و ماسه الان پر شده و آبی که وارد میشود بعلت کم بودن عمق از لب سد سرریز میشود و هدر میرود
    • ناصر IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      31 3
      الان بهتری موقع برای لایروبی سداست وزارت نیرو ازاین فرصت استفاده کرده ولجن های سد تمیز کنه
    • مجتبی US ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      27 3
      ما باید از دریا اب شیرین کنیم و ابرسانی به جاهای کم اب کشور برسانیم. روی بارندگی ها نمیشود و نباید اتکا کرد . باید بجای جمع کردن پولهای کاغذی در بانکها، که یک سودی بدهد، در زیرساختهای کشور ، از جمله تهیه اب و ابرسانی به مردم و زمینهای کشاورزی، سرمایه گذاری کنیم. با راه انداختن کشاورزی گسترده ایران میتواند محصولات کشاورزی زیاد و خوبی هم برای خودش و هم صادرات به کشورهای خاورمیانه داشته باشد. ما لازم نیست فقط نفت بهغربیها بفروشیم، کافیست به همین کشورهای خاور میانه یا افریقا و اسیا تجارت کنیم.
    • اسماعیل IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      53 13
      وقتی ۲۰ ملیون هر کدام ۲۰ لیتر آب مصرف میکنند مهاجمان افغانی بهتر از این نمشه حالا هی ایرانی صرفه جویی کن
      • IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
        32 8
        آنقدر مهاجر افغانی آمد ن ته آن حومه آنها آب مصرف میکنند
    • ابرانی IR ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      26 5
      پس چرا ابر هارو بارور نمیکنید
    • Peman IR ۲۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
      15 4
      زمستانه چرا پایین سد اینقدر آب میاد. دوم چرا می‌گذارید بالای سد مثلا کاهو بکارند صادر کنند به کشورهای عربی بالای آزاد بر
    • محمد IR ۰۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      9 3
      از لبه کوه تا افت آب ۲۵ درصده خدا وکیلی ؟ یا ۹۰ درصد
    • IR ۰۶:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      19 31
      درزمان قدیم مثلا ۴۰ یا۳۰ سال پیش هوای آلوده وکم آبی ومشکلات دیگر نبود وقتی خونه هاسنتی وجمعیت تهران کم بود ولی بعدا وقتی خانه وزندگی مدرن شد وگناهان زیاد شد وهوا آلوده شد باران کم شد وکسالت ومریضی بیشتر شد حدیث است که وقتی مردم گناهکار غضب شده اند ولی خدا نمیخواهد آنهارا عذاب کندباران کم می آید وگرانی میشود
      • IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
        2 0
        الان به نظرت تو کشور ما فقط مردم گناه میکنند تو کشور همسایه ما ترکیه گناه نمیشه اینقدر بارندگی دارند و اینقدر ذخیره آب دارند
    • IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      18 2
      الان موقع خوب برای لایروبی
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      10 2
      والا سال های قبل بارندگی از این هم کمتر میشد ولی همچنان این سد پر بود!!!!
    • مهدیه IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      44 20
      چرا افغانی هارو از کشور بيرون نمیندازین. حق ما ایرانی هارو دارن میخورن. چرا باید اینهمه افغانی تو کشور باشه. چرا باید آب و برق و گاز مارو استفاده کنن. چرا واجبات رو پشت گوش میندازین و به داد ایران نمیرسید
      • IR ۱۵:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
        4 33
        این اعمال کج که تو داری به کفن هم نمیرسی
    • سعید IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      14 2
      اگر من بجای وزیرنیرو بودم سریعا بودجه‌ای برای لایروبی وبرداشت رسوبات انباشته شده درمخزن سدتعیین وبا پیمانکارقرارداد میبستم برای برداشت رسوبات تا حجم مفید مخزن افزایش یابد برای مهار سیلاب واستفاده بهینه ازمخزن برای سالهای آتی
    • بهزاد IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۱۹
      13 0
      مگه مدیریت سد نباید به زمان بارندگی و خروجی آب‌های پشت سد توجه ویژه بکنند مسئولیت بی آبی و بی لیاقتی هر مدیریتی که هست باید سریعا و قاطعانه با اشد مجازات برخورد بشه
    • Majid IR ۰۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      10 0
      هواشناسی میگه امسال بارش از پارسال بیشتربوده فقط سومدیریت باعث این خشکسالی هست نه مردم
    • عباس IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      4 4
      سلام این همه باران امسال امددیگه مسولین می خواهید سیل بیاد
    • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      4 0
      خدا به همه مان کمک کند
    • گمنام IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      2 0
      به نام خدا این فناوری باردار کردن ابرها کی باید استفاده بشه ........اینقدر سد درست کردین به والله که جولوی چرخش آب رو در زمین گرفتین حالا هم که اینطور همیشه موقعی به فکر می افتیم که نابود شدیم
    • IR ۱۴:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      5 0
      والاه این همه بارندگی ماشالله بس کجا میره چرا باید سدها خالی باشن معلوم نیست چه خبره خدا کمکمون کنه
    • رضوی IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
      5 0
      لطفآ اینقدر مسایل واقعی را کتمان نکنید،بروید ببینیدچندین سال است که این سد بیچاره،لایروبی نشده است؟؟؟
    • زس US ۰۵:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      0 0
      تهدیدراتبدیل به فرصت کنید حالاکه آب پشت سد کم شده خواهشا لایروبی راشروع کنید ۴۰،۵۰ سال است که این سدساخته شده وتاکنون لایروبی نشده وپشت سد پرازگل ولای فشرده است که از ذخیره بیشترآب جلوگیری میکند وبا کمترین بارندگی به نظرمیرسد پشت سدآب زیادی جمع آوری شده درحالیکه نصف بیشترآن گل ولای است
    • سالار US ۰۵:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      0 0
      سلام به همگی مسعولین محترم؛لطفا در مورد ساخت برج از چیتگر داخل اتوبان شهید همت تا حصار کرج دقت کنید،بعد از تکمیل آب این برجها از کجا باید تامین شود؟مطمعنم از خارج وارد نمیشود!🤔🤔🤔
    • M IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      1 0
      چرا باید یک سدی که در زمان قبل انقلاب ساخته شده مسئولان الان برای نگهداری و لایروبی سد کاری انجام ندهند خدا را خوش نمیاد اون سد نیاز به بررسی و تمیز کردن و بازدید کلی نیاز داره و در ضمن الان جمعیت زیاد شده چرا سدهای دیگه ای احداث نمی کنند حالا اگر سد هم احداث نمی کنند لاقل مخازن ذخیره ایجاد کنند در هر منطقه به منطقه مخازن بزرگ ذخیره سازی که برای تابستان و کم آبی اون مخازن را به شبکه اصلی آبرسانی وصل کنند تا مردم کم آبی نداشته باشند
    • عباس IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      0 0
      جای تاسف داره ، اونم واسه کشوری که هم شمالش دریا هست و هم سرتاسر جنوب کشور خط ساحلی هست .
    • کوروش IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      0 0
      راه چاره همه چی اینه که هرکی هر جا بدنیا اومده برگرده همون جا
    • محمد ن IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۲/۲۱
      0 0
      نویسنده حداقل سعی نکرده مطالب خودش را مطالعه کند اگر منظور شما از سد کرج سد امیر کبیر است این سد خاکی با هسته رسی نیست بتنی دو قوسی است . اگر در رابطه با سد طالقان صحبت می کنید ساخت سد طالقان از سال ۱۳۴۰ آغاز نشده است. در خصوص نظر هم وطنان گرامی در خصوص لایروبی سد با توجه به میلیون ها متر مکعب حجم مرده سد ( لای ) ، لاروبی سدها امکان پذیر نیست . مدیریت علمی ، جامع و کلان کشور از سال ۵۷ به خودیها و غیر متخصص ها سپرده شده است که نمود آن در ناترازیها و ورشکستگی کشور در همه زمینه ها است.