خيلي خوش آمديد اميدوارم سال سختي را پشت سر گذاشته ايد به خوبي و خوشي به پايان ببريد و سال بهتري در پيش رو داشته باشيم . هم براي شما خبرنگاران و هم براي ملت ايران و دولت. خاتمي آخرين گفتگوي خود با خبرنگاران در سال 1382را با اين سخنان آغاز كرد.
رييس جمهور در اين گفتگو درپاسخ به پرسش مهر، درخصوص اجلاس اخير شوراي حكام و قطعنامه اي كه عليه ايران صادر شد، گفت: مسئله فعاليتهاي ايران مسئله بسيارحساسي است كه از يكسال گذشته شروع شد و پيگيريهاي متفاوتي در اين زمينه انجام شد. فشارهاي آمريكا بر نشست قبلي برسر اين بود كه پرونده هسته اي ايران را نهايتا به شوراي امنيت بفرستد، اما چنين نشد.
خاتمي با تشريح تلاشهاي سياسي جمهوري اسلامي ايران در اين زمينه اظهار داشت: با همكاري كشورهاي اروپايي، جنبش غيرمتعهدها و هيات ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران، نه فقط آمريكا در اين موضوع ناكام ماند بلكه توانستيم وجهه ايران را بهتر از گذشته در جهان نشان دهيم.
وي با اشاره به اينكه آمريكا در اين مرحله هم فشارهاي بسياري بر نمايندگان كشورهاي مختلف از جمله اروپا وارد كرد، گفت: ايران با كشورهايي كه بانيان قطعنامه ماه نوامبر در آژانس بوده اند برخورد ديپلماتيك و اقتصادي كرد و نتيجه آن اين شد كه اين بار فقط دو كشور استراليا و كانادا (كه متاسفانه به خاطر بعضي مسائل موجود ) عليه ايران موضع گرفتند و سپري شدند براي اجراي سياستهاي آمريكا.
رييس جمهور در پاسخ به ديگر پرسش "مهر" مبني بر عملكرد كشورهاي اروپايي در اين دوره از اجلاس شوراي حكام گفت: از كشورهاي اروپايي گله داريم و انتظار داشتيم بيشتر از اينها وارد عمل شوند. قطعنامه نهايي شوراي حكام را نيز قبول نداريم زيرا معتقديم نكات ضعفي دارد اما براين باوريم آنچه كه آمريكا مي خواست نيز محقق نشد و آمريكا در اين اجلاس به نتايجي كه مي خواست نرسيد.
خاتمي به اظهارات مقامات اروپايي، محمد البرادعي و رييس شوراي حكام اشاره كرد و گفت: اين مسوولين به صراحت اعلام كردند در قطعنامه اختلاف نظر دارند و با همين اختلافات اين قطعنامه بدون راي گيري تصويب شد.
وي تصريح كرد: ما به بيانيه تهران و تعهدات خود به اروپا پايبنديم و به آژانس و اتحاديه اروپا اعلام كرده ايم كه شرط ادامه همكاريهاي ما اجراي تعهدات از جانب دو طرف است. ما با آژانس همكاري كرده و مي كنيم و معتقديم برخورداري از فن آوري هسته اي صلح آميز چرخه سوخت حق جمهوري اسلامي ايران است و ما طبق موازين بين المللي به فعاليتهاي خود ادامه مي دهيم.
رييس جمهوري اقدامات داوطلبانه جمهوري اسلامي ايران را در زمينه اجراي معاهده "ان پي تي" و پروتكل الحاقي يادآور شد و گفت : اين اقدامات داوطلبانه بوده است و همانطور كه در قطعنامه آمده است ما داوطلبانه همكاري كرده ايم و هيچ تحميلي را درخصوص فعاليتهاي هسته اي نمي پذيريم و اگر پروتكل را امضا كرده ايم كه هنوز مراحل قانوني آن ادامه دارد و اگر غني سازي اورانيوم را به تعليق درآورده ايم و اگر به بازرسان اجازه داده ايم از سايت هاي هسته اي ايران بازديد كنند همه به صورت داوطلبانه بوده است و تا زماني كه مصالح كشور ايجاب كند بدون توجه به سياستهاي استعماري آمريكا به فعاليتهاي صلح آميز خود ادامه مي دهيم .
خاتمي تصريح كرد: ما از اعضاي شوراي حكام و نيز سه كشور اروپايي و آژانس انتظارداريم آنچنان كه فعاليتهاي هسته اي حق جمهوري اسلامي ايران است با ايران همكاري كنند و تلاش كنند پرونده از حالت غيرعادي خارج شود و طبق روال عادي به همكاري خود با آژانس ادامه بدهيم.
خاتمي با اشاره به نشست خرداد ماه 83 آژانس بين المللي انرژي هسته اي درخصوص پرونده ايران گفت: ما نااميد نيستيم كه اين اتفاق بيافتد و اين پرونده از دستور كار خارج شود اما اين كه چقدر اميد ما محقق شود بستگي به فشارهاي آمريكا و سستي و قوت دوستان جمهوري اسلامي در اروپا و جنبش غيرمتعهدها و تلاشهاي ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران دارد.
رييس جمهوري در پاسخ به پرسش ديگر "مهر" درخصوص چگونگي حضور بازرسان درهشتم فروردين ماه سال آينده در ايران با توجه به اعلام مخالفت با حضور بازرسان گفت: بناي ما بر عدم همكاري با آژانس نيست و اگر هم درخصوص حضور بازرسان در ايران تصميمي گرفته ايم به خاطر برخي مسائل فني است و اين تاخير مي تواند هشداري به آژانس باشد كه تحت تاثير فشارهاي آمريكا قرارنگيرد. به هر حال به صورتي كه تشخيص دهيم و طبق مصالح و منافع ملي مان باشد به همكاري خود با آژانس بين المللي اتمي ادامه مي دهيم.
نظر شما