انگشت اتهام ازسوی مقامات هندی به پاکستانی ها را می توان یک موضع جمعی ازسوی دهلی نو دانست. هندی ها مرتبا سرویس های امنیتی پاکستان را به دست داشتن در این حملات متهم می کنند. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که ثابت کردن این مسئله برای هندوها بسیار سخت و دشوار است زیرا سرویس های مخفی کشورهای غربی همچون انگلستان که سالهای سال دستهای خون آلود خود را بر پیکره این کشور پهناور کشیده بود، اجازه فاش شدن حقیقت این ماجرا را نخواهد داد.
شبکه تلویزیونی "ان.دی.تی.وی" هند در گزارشی از وجود تعدادی شهروند انگلیسی پاکستانی تبار در میان مهاجمان و عاملان اقدامات تروریستی در بمبئی هند خبر داد. "بی.بی.سی" هم در گزارشی تعدادی از مهاجمان اقدامات اخیر تروریستی در بمبئی را غیرمسلمان و خارجی اعلام کرد.
یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس که خواست نامش فاش نشود، با تایید گزارش ها درباره دخالت عوامل انگلیسی در اقدامات تروریستی در بمبئی از جزئیات چگونگی دخالت این عوامل در این حوادث اظهار بی اطلاعی کرد.
این حملات در حالی صورت گرفت که روابط میان دهلی نو و اسلام آباد با آمدن آصف علی زرداری رئیس جمهوری جدید پاکستان روبه بهبود بود. |
تایمز هم درباره نقش غربیها در اقدامات تروریستی در بمبئی نوشت: گزارش های اولیه حاکی از دست داشتن یک گروه شبه نظامی مرتبط با دستگاه اطلاعاتی پاکستان و انگلیس در اقدامات تروریستی اخیر است.
شایان ذکر است که آمریکایی ها و انگلیسی ها اخیرا روابط خوبی با طالبان در افغانستان و پاکستان برقرار کرده و بویژه لندن برای طالبان در افغانستان پایگاه آموزشی احداث کرد. هدف قرار گرفتن یک مرکز یهودیان در بمبئی به پیچیدگی اقدام تروریستی اخیر در هند افزوده است.
به گزارش مهر، این حملات در حالی صورت گرفت که روابط میان دهلی نو و اسلام آباد با آمدن آصف علی زرداری رئیس جمهوری جدید پاکستان روبه بهبود بود.
البته مطمئنا افرادی در دوطرف حضور دارند که خواستار بهبود این روابط نیستند و منافع آنان در وجود تنش و بحران در مرزهای این دو کشور آسیایی است که از آنان می توان تحت عنوان "جاسوسان غرب" نام برد.
زرداری که همسرش را نیز در یک عملیات تروریستی از دست داد، از زمان به قدرت رسیدن به یک فهرست بلند بالا از مشکلات در کشورش روبه رو است و باید بویژه به روابط خود با نظامی ها بپردازد.
رئیس جمهوری جدید پاکستان همچنین باید سرویس های امنیتی این کشور را که سالها تحت کنترل نظامیان و ارتشی ها بوده است، تحت کنترل خود بگیرد که احتمالا در این زمینه نیز با مخالفت هایی از سوی ارتش مواجه خواهد شد.
ازسوی دیگر، دولت هندوستان باید در این راستا نظر افکار عمومی در این کشور را نیز در نظر بگیرد. در این زمینه زیر سئوال بردن روابط خارجی به علت حملات تروریستی بسیار ساده و آسان است. به طور کلی، مشکل روابط میان هندوستان و پاکستان به وضعیت سیاسی و فشارهای افکارعمومی در هر یک از این دو کشور ارتباط دارد.
بهبود این روابط بیشتر از خواست دولتها به حوادث داخلی در هند و پاکستان بستگی دارد.
چشم اندازی از سرزمین های پاکستان و هندوستان:
* پاکستان
- پاکستان کشوری در جنوب غربی آسیاست به پایتختی اسلام آباد است. طبق آمار تخمینی در سال 2008، پاکستان با جمعیتی در حدود ۱72 میلیون نفر، ششمین کشور پرجمعیت دنیا به شمار میرود و دارای نرخ رشد جمعیت بالایی است.
پاکستان که رسماً به عنوان "جمهوری اسلامی پاکستان" شناخته می شود، در آسیای جنوبی قرار دارد و قسمتی از آن نیز در خاورمیانه است. این کشور مرز آبی یکهزار کیلومتری با دریای عرب در قسمت جنوب دارد و از غرب با ایران، از شمال با افغانستان، از شرق با هندوستان و از شمال شرق با جمهوری خلق چین هم مرز است.
ناحیه کشمیر مورد ادعای هندوستان و پاکستان است. هر دو کشور هند و پاکستان به طور جداگانه قسمتهایی از این منطقه را اداره می کنند و این مناطق توسط خط کنترل از هم جدا شده اند.
پاکستان دومین کشور دارنده جمعیت مسلمان است. این کشور در سال ۱۹۴۷ میلادی به عنوان یک دولت و کشور جدید و به عنوان یک کشور شناخته و تاسیس شد. این منطقه تاریخچه کهنی از زندگی و تمدن که شامل تمدن دره ایندوس می شود را دارد. این ناحیه توسط هندوآریایی ها، افغان ها، یونانی ها و عرب ها مورد حمله قرار گرفت و در قرن 19 مستعمره بریتانیا شد.
از زمان استقلال، پاکستان دوره های رشد نظامی و اقتصادی بااهمیت و بی ثباتی را همگام با جداشدن از قسمت شرقی پاکستان (بنگلادش امروزی) تجربه کرده است. پاکستان از لحاظ بزرگی نیروهای مسلح در رده هفتم جهان است و رسماً به عنوان کشوری دارای سلاح های هسته ای شناخته می شود.
* هندوستان
- پیشینه حضور انسان در شبه قاره هند به 200 تا 400 هزار سال می رسد، اما اولین تمدن به معنای واقعی در این سرزمین، تمدن حوزه رود سند با قدمت نزدیک به سه هزار سال است که با تمدن شهر سوخته در ایران همزمان بوده و با آن مراودات نزدیک داشته است.
جمهوری هند یا هندوستان کشوری است در جنوب آسیا. پایتخت آن دهلی نو است، از شمال غربی با پاکستان، از شمال با چین، بوتان، نپال و تبت و از شمال شرقی با برمه و بنگلادش همسایه است. جنوب آن نیز به اقیانوس هند محدود می شود.
هند بیش از 35 شهر بزرگ با جمعیت بالای یک میلیون نفر دارد. دهلی، بمبئی، کلکته، مدرس، بنگلور، حیدرآباد، اگرا، میسور، جیپور، گوا، پونا، بوپال، تریفندرام، سورت ، کانپور و احمدآباد از شهرهای مهم این کشور پهناور هستند.
هند به عنوان بزرگترین دموکراسی و دومین کشور پرجمعیت جهان را هم یدک می کشد. این کشور که در روز پانزدهم اوت سال 1947 با پایان یافتن سلطه انگلستان به استقلال دست یافت، جمعیتی بیش از یک میلیارد و 100 میلیون نفر با اقوام و مذاهب گوناگون دارد.
اولین نخست وزیر هندوستان، جواهر لعل نهرو بود. نخست وزیر مطرح دیگر هند خانم ایندیرا گاندی بود که در سال ۱۹۸۴ پس از آن که دستور پاکسازی معبد طلایی آمریتسار از نظامیان سیک را به ارتش داد، به ضرب گلوله محافظ شخصی سیک خود کشته شد.
هند در کنار چین یکی از موتورهای اصلی رشد اقتصادی در قاره آسیاست و اگر چه از هرسه متخصص کامپیوتر در جهان، یک نفر هندی است، اما ازسوی دیگر یک سوم مردم هند توانایی خواندن و نوشتن ندارند و ۲۵۰ میلیون نفر در این کشور در زیر خط فقر زندگی می کنند.
صادرات اصلی هند را محصولات کشاورزی، نساجی، سنگ های قیمتی و جواهرات، خدمات و تکنولوژی های نرم افزاری، تشکیل می دهد. هندوستان یک قدرت اتمی و خواستار کرسی دائمی در شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
از نظر تاریخی، هند بر سر مسئله کشمیر سه جنگ با پاکستان داشته است.
سابقه تجاری:
گذرگاه های مرزی هند و پاکستان پس از قریب به 60 سال اول اکتبر 2007 میلادی گشوده شد. گذرگاه و پاسگاه مرزی "اتاری وقه" طی 60 سال اخیر بر عبور و مرور خودروها و کالاهای تجاری بسته بوده است. اولین خودرویی که پس از شش دهه از مرز زمینی هند و پاکستان گذر کرد، کامیونی حامل گوجه فرنگی بود که از هند به پاکستان می رفت.
در مراسم گشایش این گذرگاه مرزی، رئیس دولت ایالتی پنجاب نیز حضور داشت. در شش دهه اخیر مرسوم و متداول بوده است که خودروهای حامل کالاهای تجاری و بازرگانی در چند متری مرز توقف می کرده اند و سپس باربران با خالی کردن بار خودروها و کامیون ها، بار را به صورت دستی به آنسوی مرز حمل می کردند و در آن سوی مرز نیز باربران کالاها را بر کامیونی دیگر بار می زده تا به سمت مقصد حمل شود. این عمل در هر دو سوی مرز و هم در قبال کالاهای هندی و هم در قبال کالاهای پاکستانی انجام می گرفت.
از زمان استفلال از بریتانیا در سال 1947 روابط هند و پاکستان، که هردو از قدرت های اتمی جنوب آسیا محسوب می شوند، تیره بوده و مناقشاتی مرزی نیز میان دو کشور جریان داشته است.
نظر شما