حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با رعایت مؤلفه های اخلاقی و شرعی اظهار داشت: در این رابطه دو بحث اساسی مدنظر است که یکی مباحث شرعی در رسانه به ویژه تلویزیون به عنوان رسانه ملی است و دیگری مقتضیات اخلاقی، اسلامی، عرفی و اجتماعی در جامعه است.
وی افزود: این دو مورد در برخی موارد با یکدیگر منطبق هستند. مواردی که از نظر شرعی باید رعایت شود به طور قطع از بعد اخلاقی نیز حائز اهمیت هستند. اما رعایت مبانی اخلاقی مستلزم داشتن مهر شرعی است.
موسوی هوایی در گفت: بنابراین برخی مسائل شرعی در صدا و سیما باید رعایت شوند یک سری مباحث اخلاقی مورد اهمیت قرار می گیرند. در مسائل شرعی روشن است که با استفتائی که از مقام معظم رهبری می شود باید نسبت به رعایت مسائل شرعی در صدا و سیما اقدام کنند. در این اینجا فتوای محکم فتوای ولی امر و ولی فقیه است.
وی همچنین یادآور شد: در مسائل دیگر چون مسائل اخلاقی باید به سراغ کرامتها و فضایل اخلاقی برویم که برای نظام جمهوری اسلامی هدف گیری شده و در سیاستهای فرهنگی به ویژه فرهنگ عمومی در نظر گرفته شده توجه کرده و با هدف قرار دادن این سیاستها راهکارهایی را در نظر گیرد و شرایطی را رعایت کند تا جامعه ما را به آن فضائل نزدیک و از رذائل دور کند. یکی از اسناد اصلی ما سند چشم انداز بیست ساله است که در تمام برنامه های فرهنگی، سیاسی، نظامی، آموزش و پژوهشی، امنیتی و اجتماعی باید به چشم انداز نگاه کنیم.
نقاط اوج چشم انداز بیست ساله باید درنظر گرفته شوند
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه در چشم انداز بیست ساله صفاتی که برای ملت ایران به کار رفته بسیار بزرگ است گفت: نقاط اوج چشم انداز بیست ساله باید درنظر گرفته شده و راهکارهای رسیدن به این نقاط اوج در هر دستگاه فرهنگی از جمله صدا و سیما به صورت کارشناسی بررسی شود، اگر مردم قرار است دارای فضایل اخلاقی شوند این فضایل باید تعریف شود راهکارهای تحقق آن را مورد بررسی قرار دهند.
وی تأکید کرد: برای رسیدن به این راهکارها باید مباحث عمیق اخلاقی، دینی قرآنی، سیره ای، روانشناسی و جامعه شناسی با مباحث و فنون رسانه ای ترکیب شوند. برای مثال اگر بخواهیم فضیلت اخلاقی صبر را آموزش دهیم باید به بررسی دقیق این مطلب بپردازیم که از چه راهکاری در چه قالبی، چه ساعتی ، با استفاده از چه کلماتی و بسیاری از مسائل دیگری که اصحاب رسانه می توانند آن را مدنظر قرار دهند تا مخاطب را به اهداف عالی، اخلاقی و شرعی نزدیک کنند. این مسئله باید در تمام قالبهای برنامه سازی چون فیلم، سریال، بخش کودک، اخبار، مستند و سایر بخشها باید رعایت شود، اما چگونگی این مسائل باید با همکاری جمعی از کارشناسان رسانه و افراد حوزوی صورت گیرد تا بتوانند تصمیم سازی کنند.
موسوی هوایی با اشاره به اینکه تلویزیون برای سلائق مختلف در نظر گرفته شده است گفت: یکی از کارهای معقول در سیمای جمهوری اسلامی این است که جدا از شبکه ملی سایر شبکه ها را به سمت تخصصی شدن از نظر موضوعی و مخاطب پیش برده اند. اما باید تصدیق کرد که صدا و سیما خیلی در مقایسه با بودجه هایی که دنیا برای شبکه های تلویزیونی خود در نظر می گیرند کارنامه بسیار مثبتی داشته است. چرا که بودجه صدا و سیمای ما در در مقایسه با سازماهای غیردولتی فیلمسازی دنیا این بودجه اندک است.
جهت دهی مثبت و سازنده فعالیتها نیازمند مدیریتی قوی است
البته حجت السلام سید جواد موسوی هوایی تأکید کرد: همه کارها با بودجه حل نمی شوند، بلکه جدا از بودجه وجود یک مدیریت قوی برای جهت دهی و حرکت به سمت فضاهای مطلوب ضروری است، به طور کلی ما با آرمان و آرزوهایی که داریم فاصله داریم می توان بهتر حرکت کرد اما با امکانات و ابزار موجود حرکت رسانه ملی ما بسیار مثبت بوده است.
وی همچنین از جمله ضعفها در این عرصه را مستند سازی به ویژه مستند سازی در عرصه دین دانست و گفت: نقاطی که در آینده رادیو و تلویزیون دیده شده عالی است و برنامه ها به همان سمت حرکت می کنند. به طوری که جذابیت برنامه ها با رعایت محدوده های شرعی ارتقاء یافته است. در این رابطه اشکالاتی هم وجود دارد اما با توجه به امکانات و مخاطبان محسنات بر اشکالات غلبه می کند.
نظر شما