۱۹ بهمن ۱۳۸۸، ۱۹:۰۵

احمدی‌نژاد در جایزه کتاب سال:

همه کسانی که برای پیشرفت بشریت قلم می‌زنند برنده این جایزه هستند

همه کسانی که برای پیشرفت بشریت قلم می‌زنند برنده  این جایزه هستند

رئیس جمهور در مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال گفت: همه کسانی که با نیت تعالی انسان‌ها و کمک به پیشرفت جامعه بشری قلم می‌زنند، برنده جایزه کتاب سال هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اختتامیه بیست و هفتمین دوره جایزه کتاب سال و هفدهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال با حضور محمود احمدی‌نژاد، آیت‌الله امامی کاشانی، غلامعی حداد عادل، سیدمحمد حسینی و جمعی از اهالی قلم عصر امروز در تالار وحدت تهران برگزار شد.

رئیس جمهور در این مراسم گفت: موضوع اصلی آفرینش انسان است و وجه اصلی انسان، اندیشه، علم و فرهنگ است که برای ماندگاری و برای اثربخشی‌شان نیازمند ویژگی‌ها و شرایطی هستند؛ مهمترین عنصر ماندگاری علم و اندیشه و فرهنگ، اصیل بودن، مفید بودن و همراهی‌شان با سنت‌های حاکم بر آفرینش و منطبق بودن آن بر فطرت الهی انسان است.

وی افزود: در طول تاریخ بشر اندیشه‌های فراوانی جوشیده‌اند و دانش‌های متعددی بروز کرده‌اند اما در مسیر حرکت انسان محو شدند و آنهایی باقی ماندند که مفید بوده و منطبق بر فطرت الهی انسان بودند.

احمدی‌نژاد اضافه کرد: شرط دوم ثبت یک اندیشه و علم و فرهنگ است؛ اگر علمی ثبت نشود و فقط در ذهن یک عالم و دل یک اندیشمند باشد، در تحول احوال و گذر نسل‌ها مستهلک می‌شود و از بین‌ می‌رود. اما کتاب همواره زیباترین و بهترین شیوه ثبت اندیشه و علم و فرهنگ بوده است.

رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه "کتاب بهترین حلقه ارتباطی بین انسان‌ها است البته نه هر کتابی" گفت: کتاب در دنیا زیاد است اما همه آنها با دل‌ها و اندیشه‌های کل بشر ارتباط برقرار نمی‌کنند و آنهایی به حوزه مشترک انسان‌ها تبدیل می‌شود که دارای آن ویژگی‌های باشد که گفتم.

وی یادآور شد: علم مفید و اندیشه سازنده و فرهنگ انسانی، میراث مشترک بشر است و دستاورد مجاهدت‌های بشر در طول تاریخ است و به همین خاطر همه انسان‌ها با آن احساس آشنایی و رفاقت می‌کنند.

احمدی‌نژاد انسان را "موجودی فرا مرزی، فرا جغرافیایی، فرا نژادی و فرا قبیله‌ای" دانست و گفت: علم و اندیشه و فرهنگ انسانی هم به همین ترتیب است؛ وقتی نام حافظ می‌آید همه اندیشمندان عالم احساس قرابت می‌کنند و وقتی کلام او را قرائت می‌کنند، احساس می‌کنند کلام خودشان است که بر زبان حافظ جاری شده است.

رئیس جمهور افزود: کتاب علیرغم حضور وسائل ارتباطی گوناگون و تجهیزات و روش‌ها و ابزار مختلف، همچنان اثرگذاری خود را حفظ کرده و خود خدای متعال انسان را به نوشتن و خواندن آموخته است.

وی در ادامه مراسم کتاب سال را "بهانه و فرصتی برای ارتباط اندیشه‌ها و قلب‌ها و فرهنگ‌ها و تعامل تکاملی آنها" دانست و گفت: شاید و بلکه قطعاً یکی از بهترین و زیباترین تست‌هایی که در عالم برگزار می‌شود، تست بین اندیشمندان و عالمان و صاحبان آثار علمی و فرهنگی است.

احمدی نژاد افزود: همه کسانی که با نیت تعالی انسان‌ها و کمک به پیشرفت جامعه بشری قلم می‌زنند، برنده این مسابقه‌اند اما چون به طور معمول اینگونه جشنواره‌ها و جایزه‌ها دارای محدودیت‌هایی است، مجبورند تعدادی با عنوان نمونه معرفی کنند.

رئیس جمهور در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد  که در آینده نزدیک فرصتی فراهم شود تا با حضور پرشور و گسترده‌تر اندیشمندان و عالمان و اهالی فرهنگ جشن کتاب سال به جشن میعاد و ملاقات همه اندیشمندان و عالمان متعهد به انسانیت تبدیل شود.

با انقلاب اسلامی باب علم و آزادی به روی ملت ما گشوده شد

همچنین غلامعلی حداد عادل رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس کتاب را اختراعی بزرگ که در تاریخ فرهنگ و تمدن بشر یک ابداع هوشمندانه بوده است، توصیف کرد و گفت: کتاب معرف دو چیز است؛ علم و آزادی و وضعیتش بستگی به رشد یک جامعه دارد به این معنی که اگر در جامعه‌ای آزادی وجود داشته باشد، قلم‌ها به حرکت درمی‌آیند و خدا را شکر که با انقلاب اسلامی باب علم و آزادی به روی ملت ما گشوده شد.

وی آمار کتاب‌های منتشره در سال گذشته را نسبت به قبل از انقلاب 100 برابر خواند و با اشاره به آمار اخیر وزیر ارشاد که تعداد کتاب‌های منتشره در سال گذشته را 50 برابر بیشتر از قبل از انقلاب عنوان کرده بود، خطاب به حسینی افزود: این آمار (آمار وزیر ارشاد) درست است اما کتاب‌های منتشر شده در سال 57 ملاک نیست چرا که تحت تاثیر انقلاب بوده و اگر دو سه سال به عقب برگردید، آمار کتاب‌ها 500 تا 600 عنوان در سال است.

وزارت ارشاد به بُعد اقتصادی کتاب توجه کند

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس همچنین از وزیر ارشاد خواست به بُعد اقتصادی کتاب هم توجه کند و با اشاره به مشکلات صنعت چاپ، گفت: از وزارت ارشاد می‌خواهم که مسائل اقتصادی، حقوقی و اجتماعی مربوط به کتاب را در این پهنه وسیع رصد و در راه حل مشکلات تلاش کند و ما هم در مجلس برای همفکری و رفع خلاهای قانونی، آماده‌ایم.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نقبی هم به بحث ممیزی کتاب زد و گفت: در کشور ما هر کتابی اجازه انتشار پیدا نمی‌کند اما خوب است بپرسیم که از 50 هزار عنوان کتابی که سالیانه به چاپ می‌رسد، چند کتاب متوقف می‌شود؟ آیا نویسنده‌ای می تواند بگوید که مثلاً من نسبت به شیوه اداره کشور انتقاد دارم و کتابش متوقف شده باشد؟ آیا نمی‌بینید در روزنامه‌ها و مجلات به مقالات مفصل و بعضاً تندی نسبت به دولتمردان و حکومت و قوای سه‌گانه منتشر می‌شود ولی دلیل ندارد ما جلو انتقاد جامعه را نسبت به کارهایی که می‌شود، بگیریم.

در کتاب‌ها نباید علیه مقدسات تبلیغ شود

حداد عادل با بیان اینکه "حقیقتاً باب انتقاد بر خلاف گذشته باز است" تاکید کرد: آنچه جمهوری اسلامی می‌خواهد این است که نویسندگان به مقدسات مردم اهانت نکنند و ملاک اصلی ما این است که حرمت‌ها و قداست‌ها را حفظ کنیم. ما از نقد اندیشه و بیان مبانی فکری مکاتب غیر اسلامی استقبال می‌کنیم و در دانشگاه‌های خودمان این مکاتب را از روی منابع اصلی آنها تدریس می‌کنیم اما معتقدیم در کتاب‌ها نباید علیه مقدسات تبلیغ شود.

وی افزود: جهت دیگر ممیزی کتاب مخالفت با بی‌بند و باری اخلاقی است و بسیاری از کسانی که گله‌مند‌ند، با این مسائل مشکل دارند. ما می‌گوئیم آن اخلاقیات قرآنی و اسلامی که  بر سر آن پا می‌فشاریم، مفاهیم مشترک انسانی‌اند که هر فطرت سالمی در هر جای جهان به درستی آنها گواهی می‌دهد. اگر نمی‌خواهیم شبیه سال‌های قبل از انقلاب یا دنیای امروز غرب شویم، این حق ماست و اگر اینها رعایت شود، جایی برای ممیزی باقی نمی‌ماند.

نباید جرات و همت تالیف از استادان دانشگاه‌های ما گرفته شود

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: من اصرار دارم که دانشگاهیان علاوه بر ترجمه کتاب‌های فرهنگی به تالیف نیز همت گمارند و نباید جرات و همت تالیف از استادان دانشگاه‌های ما گرفته شود. باید با تالیف کتاب تولید علم را به جامعه خودمان و جهانیان معرفی کنیم و امیدواریم شاهد جهشی در تالیف کتاب‌های درسی دانشگاهی باشیم.

در این مراسم همچنین سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: کتاب هنوز صمیمی‌ترین یار انسان است و هنوز غباری بر آئینه خورشید کتاب ننشسته است و هنوز دل‌انگیز‌ترین لذت اهل هنر، کتاب است.

دوران نهضت ترجمه از فارسی آغاز شده است

وی افزود: اینک که دوران نهضت ترجمه از فارسی و نه به فارسی آغاز شده، امیدوارم روزی از بزرگترین صادرکنندگان کتاب شویم و این مهم دور از دسترس نیست.

پیش از سخنان وزیر ارشاد، محسن پرویز معاون فرهنگی وی در سخنانی کوتاه از بررسی 18 هزار عنوان کتاب در این دوره از جایزه کتاب سال و 2700 عنوان کتاب در جایزه جهانی کتاب سال خبر داد و گفت: این نشان از رشد خوبی است.

در مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال همچنین جمشید گیوناشویلی سفیر اسبق گرجستان و ایرانشناس و نیز عبدالعزیز ساشادینا اسلام‌شناس و نویسنده کتاب اخلاقیات پزشکی در اسلام دو تن از برگزیدگان این جایزه درباره کتاب‌های خود سخن گفتند.

کد خبر 1032568

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha