به گزارش خبرنگار مهر در همدان، گل به عنوان یکى از آفریدههاى خداوند از همان روزهاى آغاز خلقت بشر همواره با او بوده است و بسیارى بر این عقیدهاند که یکى از جلوههاى زیباى طبیعت که نظر انسان را در ادوار مختلف به خود جلب کرده، گل بوده است. گل تنها و یگانه گیاهى است که در فرهنگ ملل گوناگون جایگاه خاص و ویژهاى دارد و زیبایى خاص آن در نزد ملل گوناگون از جایگاه بالاترى برخوردار است.
گذری بر گذشته های نه چندان دور بیانگر این واقعیت است که در آن ایام گل و گلدان ها در حیاط خانه جایی امن برای زیستن داشتند و حتی در حافظه زیستی خود روزهایی را به یاد نمی آوردند که روزی بی اهمیت شوند و گل های مصنوعی، پلاستیکی و چینی مأمن امن آنها را بگیرند.
روزگاری قبل از آنکه سرگرمی و دل مشغولی پدران ما تلویزیون شود، زندگی همه آنها به گل و گلدان های شمعدانی گره خورده بود و آب دادن و حفاظت و چیدن برگهای زرد، روزهای خوش و ناخوش آنها بود.
دهان گود گلدان را خاک کردن، قلمه زدن و دیدن ریشه دوانی و قوت گرفتن ساقه ها و انتظار نشستن برای بهار و فصل روییدن گل و بعد از ظهر تلخ پایان عمر گل را دیدن، بخشی از زندگی آرام پدران ما بود و این همان رسمی بود که به ما منتقل نشد.
قدیمیترین و زیباترین سند درباره پیشینه دسته گل در ایران، گل و غنچههای در دست داریوش در سنگ نگارههای تختجمشید است که بیشتر از ۲۵۰۰ سال سابقه دارد.
بنابر نظر تحلیلگران تاریخ، این نقوش، مراسم برپایی جشن نوروز و به گمان برخی جشن تولد و بعضی مراسم تاجگذاری را به نمایش میگذارد.
این مراسم به پیروی از سنتهای کهنتری برپا شده که در عهد داریوش با آن شکوه و تجلی پیدا کرده و در عین حال شاهد ارجمند و کاملا گویایی از علاقه و توجه ایرانیان نسبت به گل و تقدیم و هدیه دسته گل است.
در همین راستا طبق هماهنگی و توافق اتحادیه گل و گیاه کشور و هیئت دولت در سال 84، روز 25 خردادماه به نام «روز گل» نامگذاری شد که این امر با هدف تولید انگیزه بیشتر و روحیه بهتر در گلکاران و افزایش بیشتر کشت گل و معرفی هرچه بیشتر صنف گل و گلکاران صورت گرفت.
نگاهی به وضعیت تولید گل در استان همدان موید این واقعیت است که سنتی بودن واحدهای تولید گل از عمده ترین مشکلات تولید گل در استان همدان است.
کارشناس باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان در همین خصوص و در طی بازدید خبرنگاران از گلخانه تولید گل در استان همدان اظهار داشت: چنانچه گلخانههای سنتی به گلخانههای مدرن تبدیل شود میزان تولید کنونی چهار تا پنج برابر افزایش مییابد.
فروزانفر افزود: ایران با توجه به وضعیت تنوع آب و هوایی و از همه مهمتر ذوق و روحیه مردم هنرمند خود، پیشینه خوبی در تولید و مصرف گل و گیاه دارد.
کارشناس باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان سرانه مصرف گل سالانه را در اروپا 130 تا 140 شاخه برآورد کرد و بیان داشت: بر اساس تولید سالانه گل در کشور به هر ایرانی سالانه 32 شاخه گل میرسد ولی سرانه مصرف گل در ایران هشت شاخه است.
وی پایین بودن میزان درآمد مردم را یکی از عوامل خرید کم گل دانست و عنوان داشت: تلقی از گل به عنوان کالایی لوکس است و عدم نهادینه شدن فرهنگ مصرف گل و بالا بودن قیمتها از دلایل اصلی پایین بودن مصرف گل در ایران است.
فروزانفر با بیان اینکه سالانه دو میلیارد و 300 میلیون شاخه گل در ایران تولید میشود، اضافه کرد: فقط یک سوم توسط گلفروشیها جذب و باقیمانده به حداقل قیمت به دست دستفروشان در چهار راه ها فروخته می شود یا به صورت ضایعات از بین میرود.
وی با اشاره به اینکه بیش از 50 درصد تولید گل در اثر ضایعات از بین میرود، خاطرنشان کرد: گلها به چهار دسته آپارتمانی، فصلی، نشائی، درخت و درختچههای زینتی تقسیم میشوند.
یکی از فعالان تولید گل و گیاه در استان همدان نیز گفت: بهترین راه برای افزایش میزان و کیفیت تولیدات گل و گیاه آشنا شدن تولیدکنندگان با علم روز است زیرا با این اقدام تولیدات به تولیدات صادراتی نزدیک میشوند.
محسن کوثری افزود: کمبود دانش فنی، عدم اطلاع از اصول پایه، نا آگاهی تولیدکنندگان نسبت به مبارزه با آفات و بیماریها، انتخاب نکردن درست مکان تولید و عدم تغذیه مناسب از مشکلاتی است که سر راه تولیدکنندگان گل و گیاه قرار دارد.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری همدان نیز در این خصوص گفت: پنج میلیون نشاء گل تابستانه تا اوایل تیر ماه سال جاری در همدان کاشته می شود.
رضا ابرارخرم اظهار داشت: این نشاءها شامل جعفری، اطلسی و شاه پسند، میمونی، کوکب، آشلانتوس، آمارانتوس و گلهای دائمی شامل انواع رزلاواند، پاپیتال و رزماری است که در بلوارها، پاکها و میادین شهر کاشته میشود.
وی گفت: در ورودیهای شهر نیز درختچههای زرشک، شمشاد طلایی، تویا، پیراکانتا، یاس زرد و بهژاپنی کاشته می شود.
ابرار خرم افزود: طرح ساماندهی پارکهای محلهای و بلوارهای شهر نیز با کاشت انواع درختچههای گلدار و زینتی و گلهای رز سفید، رز هفترنگ و رز قرمز زیباسازی میشود تا در فصل رونق بهرهمندی از پارکها بتوان فضای مناسبی را برای شهروندان و مسافران فراهم کرد.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری همدان خاطرنشان کرد: کاشت پنج میلیون نشاء گل تابستانه در همدان تا اواخر خرداد ماه به پایان میرسد.
حال با این اوصاف تصور کنید اگر در شهرمان گل و گیاهی وجود نداشت، قطعا شهر و ساکنان آن هر دم مرگ را به چشم می دیدند زیرا شهر به عنوان یک محیط که زندگی در آن جاریست به تناسب و تعادل نیاز دارد و کاهش حجم گل و گیاه در شهر به تعادل اکوسیستم شهری آسیب می زند.
و در پایان اینکه امروز روز گل است و کوتاه چون عمر گل. بد نیست یک امروز را از دست ندهید و فضای خانه و محل کار خود را با گیاهان تلطیف کنید. به اطراف خود نگاه کنید و گلهای طبیعی را جایگزین گل های مصنوعی کنید.
نظر شما