۷ خرداد ۱۳۹۰، ۸:۲۴

90 درصد مزارع توت فرنگی سنتی است/ لزوم ورود تکنولوژی جدید

90 درصد مزارع توت فرنگی سنتی است/ لزوم ورود تکنولوژی جدید

سنندج - خبرگزاری مهر: در حالیکه نزدیک به نیم قرن از کاشت و برداشت توت فرنگی در کشور می گذرد و اقدامات مختلفی برای رفع مشکلات انجام شده اما همچنان کشاورزان و بهره برداران این محصول با مشکلات و نارساییهایی دست و پنجه نرم می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، توت فرنگی گیاهی علفی چند ساله و بومی اروپاست که در جنگل های شمال ایران به صورت خودرو مشاهده شده است و دارای میوه ای خوشمزه و خوش طعم و ذائقه پسند بوده و به همین دلیل به طور روزافزون بر سطح زیرکشت آن افزوده می شود و استفاده از این محصول در میان مردم نیز طی چند سال اخیر رشد فزاینده ای داشته است.

توت فرنگی سرشار از انواع ویتامین ها از جمله قند، سلولز، مواد چربی و آلبومینوئید، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم و سلیسیوم بوده و درصد چربیها و سدیم آن در مقایسه با سایر محصولات ناچیز است و به همین دلیل در رژیم های مختلف غذایی مصرف این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

توت فرنگی برای اولین بار در زمان صدارت اتابک اعظم به ایران وارد شدو در نقاط مختلف کشور کشت شد ولی در آن زمان به دلایل مختلف مورد استقبال مردم قرار نگرفت و نتوانست جایگاه قابل توجهی را در بخش کشاورزی در کشور پیدا کند تا اینکه از 50 سال قبل و با کشت آن در استان کردستان استقبال مردم برای بهره برداری از آن افزایش یافت.

توت فرنگی در شش استان کشور کشت می شود

در حال حاضر در پنج الی شش استان کشور محصول توت فرنگی برداشت می شود و از مجموع کل اراضی کشاورزی در کشور قریب به سه هزار و 767 هکتار به کشت این محصول اختصاص دارد که سالانه بیش از 40 هزار تن توت فرنگی از این اراضی برداشت و به فروش می رسد.

استان کردستان با سطح زیرکشت دو هزار و 500 هکتار توت فرنگی در سال رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده و بعد از کردستان استان مازندران با 870 هکتار و استان گلستان با 240 هکتار سطح زیرکشت استان های دوم و سوم کشور در زمینه تولید توت فرنگی به شمار می رود که طی چند سال اخیر کشت این محصول در استان های کرمان، البرز و تهران نیز رواج پیدا کرده و هر ساله بر سطح زیرکشت آن افزوده می شود.

80 درصد از توت فرنگی کشور در کردستان تولید می شود

دبیر کانون توت فرنگی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج با اشاره به وضعیت این استان در راستای تولید و عرضه این محصول گفت: استان کردستان با سطح زیرکشت دو هزار و 500 هکتاری بیش از 80 درصد از توت فرنگی تولیدی در کشور را به خود اختصاص داده است و این محصول به عنوان اولین محصول تولید شده بخش کشاورزی در استان به شمار می رود.

ابراهیم حسن نژاد افزود: در حال حاضر بیش از 12 هزار کشاورز کار بهره برداری از محصول توت فرنگی را بر عهده دارند که بیشترین محصول تولید شده در استان کردستان مربوط به شهرستان های سنندج، کامیاران، سروآباد و مریوان است که برنامه اصلی سازمان جهاد کشاورزی توسعه و گسترش کشت این محصول در سایر شهرستان های کردستان است.

65 درصد از ارقام توت فرنگی در کردستان بومی است

وی گفت: بیش از 65 درصد از ارقام تحت کشت مزارع توت فرنگی در سطح کشور به رقم کردستان اختصاص دارد که به دلیل طعم مطبوع و شیرین و بازارپسندی خوب، توت فرنگی رقم کردستان را در سطح کشور با نام سنندج می شناسند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان از عمده مشکلات مربوط به این رقم خاص توت فرنگی را نرمی باف، فساد پذیری بالا و ظرفیت نگهداری در مدت زمان کوتاه عنوان کرد و بیان داشت: مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی با کارها و اقدامات علمی تلاش های مختلفی را در راستای تجاری سازی این رقم و تولید ارقام جدید که این مشکلات را نداشته باشند انجام داده و این اقدامات همچنان نیز ادامه دارد.

حسن نژاد یادآور شد: در حال حاضر ارقام تجاری جدیدی با نام های سلوا، کاماروسا، پاجارو، پاروس و کوئین الیزا در سطح استان کردستان عرضه شده است و در راستای ترویج و گسترش استفاده از این ارقام در بین کشاورزان سالانه رقمی بالغ بر هشت میلیون نشاء در سطح استان کردستان تولید و عرضه می شود.

آغاز اقدامات کانون توت فرنگی برای رفع مشکلات این بخش

رئیس کانون توت فرنگی کشور نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از همت دولت در راستای رفع مشکلات و نارسایی های این بخش خبر داد و افزود: با توجه به اختصاص اعتبارات مناسب برنامه ریزی های لازم برای رفع مشکلات و حمایت هر چه بیشتر از توت فرنگی کاران انجام شده است.

علیرضا شهبازی افزود: افزایش تولید توت فرنگی در سطح کشور و توجه به ایجاد صنایع تبدیلی با جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی از جمله اقداماتی است که به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته و برای اجرایی کردن آنها اقدامات مختلفی آغاز شده است.

استاندار کردستان اعمال مدیریت های سنتی در سطح بیش از 90 درصد از مزارع توت فرنگی در سطح کشور را از جمله مشکلات این بخش عنوان کرد و بیان داشت: بهره گرفتن از مکانیزاسیون، تلاش برای سرمایه گذاری های مختلف در صنایع تبدیلی، ارائه آموزش های لازم و تخصصی به کشاورزان از جمله دیگر برنامه های کانون توت فرنگی کشور به شمار می رود.

تولید توت فرنگی در سطح کشور و مشکلات پیش روی این محصول مهم کشاورزی در حالی طی چند سال اخیر به عنوان یکی از موضوعات مهم در استان کردستان و چندین استان دیگر کشور مطرح می شود، که به نظر می رسد همت جدی دولت و لزوم جلب مشارکت های مردم به عنوان راهکار اصلی برای رفع مشکلات و نارسایی های پیش رو باید در دستور کار سازمان های مسئول و برنامه ریزان قرار گیرد.

..................

گزارش؛ آرمان نصراللهی

  

کد خبر 1322089

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha