پیام‌نما

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ * * * یهود و نصاری هرگز از تو راضی نمی شوند تا آنکه از آیینشان پیروی کنی. بگو: مسلماً هدایت خدا فقط هدایت [واقعی] است. و اگر پس از دانشی که [چون قرآن] برایت آمده از هوا و هوس های آنان پیروی کنی، از سوی خدا هیچ سرپرست و یاوری برای تو نخواهد بود. * * * از تو کی خوشنود گردند ای ودود! / از رهی، هرگز نصاری و یهود؟

۱۵ خرداد ۱۳۹۱، ۱۰:۳۱

اعوانی در گفتگو با مهر:

علی(ع) امام‌العالمین و سر‌الانبیاء اجمعین است/ ولایت حقیقت دین است

علی(ع) امام‌العالمین و سر‌الانبیاء اجمعین است/ ولایت حقیقت دین است

رئیس هیئت مدیره انجمن حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه ابن عربی می‌گوید: «فبعد رسول الله(ص) علی بن ابیطالب(ع) امام‌العالمین و سر‌الانبیاء اجمعین» گفت: دین بدون ولایت، دین نیست.

دکتر غلامرضا اعوانی، رئیس هیئت مدیره انجمن حکمت و فلسفه ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد جایگاه ولایت در ادیان الهی گفت: رسول غیر از نبی است. تعداد انبیاء الهی زیاد بود، اما تعداد رسول کم بوده است، رسول یعنی کسی که صاحب شریعت و دین باشد، یعنی در نتیجه تعداد رسول خیلی کم است، اما تعداد انبیاء زیاد است.

رئیس انجمن بین‌المللی فلسفه اسلامی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه دین یک خطاب الهی به انسان است، اظهار کرد: دین باید دارای جنبه‌ای باشد؛ یعنی از طرف خداوند باشد، یعنی اصولاً بدون خداوند که دین معنایی نخواهد داشت. جنبه یاللحقی را «ولایت» می‌گویند و دینی که جنبه یاللحقی نداشته باشد، دین نیست. ولایت یعنی وجهی از دین که انسان را به خدا می‌رساند.
 
وی با بیان اینکه ولایت در لغت به معنای قرب است، اظهار داشت: ولایت مایه تقرب بنده به خداوند است، دین جنبه یاللحقی دارد که خطاب به انسان است، بنابراین هر دین الهی، نمی‌تواند از وجه ولایت جدا باشد؛ این امر اختصاص به اسلام ندارد، چنانچه که عرفا و حکما در این باره بحث‌های بسیاری مطرح کرده‌اند.
 
استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه حقیقت دین ولایت است، بیان کرد: یعنی هر رسولی اولاً و بالذات ولی است، ولی علاوه بر ولایت، نبوت و رسالت را هم داراست، اگر ولایت نداشت، اصلاً نمی‌توانست نبی و رسول باشد. ولایت نه تنها در اسلام باطن دین است، بلکه در هر دینی الهی، ولایت درک و حقیقت دین است. دین بدون ولایت، دین نیست.

عضو هیئت مدیره فدراسیون بین‌المللی انجمن‌های فلسفه جهان با اشاره به اینکه حضرت رسول(ص) ختم نبوت هستند، اما این پایان راه دین اسلام نیست، چون ولایت باقی است، تأکید کرد: بعد از حضرت رسول(ص) دوره آغاز ولایت و باطن نبوت که ولایت است می باشد. به نظر بنده، عرفان و تشیع، هر دو بر مسئله ولایت تأکید می‌کنند. عرفان هم مبتنی بر ولایت است، هیچ عارفی نیست که مسئله ولایت را در رأس عرفان خود قرار ندهد. تشیع نیز همین گونه است و از این لحاظ عرفان و تشیع به واسطه اصل مشترک ولایت به هم نزدیک هستند، اما اختلافات جزئی هم دارند.
 
وی تصریح کرد: تشیع و عرفان به درستی در مسئله ولایت تأکید می‌کنند و اعتقاد دارند که جانشین و وارث پیامبر(ص) باید وارث علم ایشان باشد، یعنی باید از ایشان ارث ببرد. جانشین پیامبر(ص) باید آن معارف و حقایقی که بر پیامبر(ص) نازل شده را ارث ببرد و روح آن معارف باید در جانشین ایشان باشد. جانشین پیامبر(ص) باید ولی باشد و ولایت داشته باشد، چون وراثتی که از پیامبر(ص) می‌ماند، ولایت است، چون با ختم نبوت دیگر نبوت به ارث برده نمی‌شود، طبق حدیث مشهور «العلماء ورثة الانبیاء» علما هم باید ولایت داشته باشند تا وارث انبیاء باشند، عالمی که وارث پیامبر(ص) است باید جنبه ولایت الهیه در او قوی باشد.
 
اعوانی در ادامه سخنانش تأکید کرد: بنابراین اعتقاد شیعیان بر این است که بعد از رسول خدا(ص) و پایان یافتن ختم نبوت آن کسی که وصی ایشان بود و شایستگی این را داشت که جانشین ایشان باشد، باید ولی باشد و صفت ولایت او محفوظ باشد و ولایت هم باطن نبوت است. ولایت است که می‌تواند وارث حقیقی پیامبر باشد چون روح او نزدیک‌ترین روح به پیامبر(ص) است و به نظر عرفا و تشیع ایشان ولی کامل است و مظهر اسمای حسنا و روح همه انبیاء و اولیاء است. ابن عربی می گوید: «فبعد رسول الله(ص) علی بن ابیطالب(ع) امام‌العالمین و سر‌الانبیاء اجمعین» است و این مقام همه ائمه(ع) و اولیاء است، بعد از ائمه(ع) علما هستند که اگرچه به حد آنها نیستند ولی ولایت دارند.
کد خبر 1617153

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha