۳ مهر ۱۳۹۱، ۹:۲۶

باید منکراتی‎ها بیمار تلقی شوند/ صدا و سیما فضای لازم را ایجاد نمی‎کند

باید منکراتی‎ها بیمار تلقی شوند/ صدا و سیما فضای لازم را ایجاد نمی‎کند

رئیس مؤسسه معرف وحی و خرد درمورد فراگیر نشدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: مشکل بزرگ ما در این خصوص عملکرد صدا و سیما است که آن فضای لازم برای تعلیم و تربیت را ایجاد نمی‏کند. مسئولان نیز با مردم رک و راست نیستند و مشکلات را صادقانه با مردم در میان نمی‏گذارند.

حجت الاسلام دکتر علی نصیری درمورد فراگیرنشدن امربه معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی به خبرنگارمهر گفت: این مسئله یکی به این بر می‏گردد که چقدر منکر و چقدر معروف در جامعه جریان دارد. اگر تعداد منکرات یا بی اعتنایی به عمل منکر در جامعه زیاد باشد و منکرات در افراد به صورت نهادینه شده باشد آمران به معروف و ناهیان از منکر دیگر فایده‏ای از امر و نهی‏اشان نمی‏بینند. یعنی اثر این فریضه از بین می‏رود. آن وقت کسی به این فریضه عمل نمی‏کند.

وی افزود: ما دچار غفلت در زمینه فرهنگ سازی شده‏ایم و به جای اینکه معروف‎ها در افراد نهادینه کنیم منکرات در افراد جا افتاده است. نکته دوم این است که در بخش برخوردهای قانونی با برخی منکرات ضعیف عمل کرده‏ایم. به عنوان مثال وقتی به امانت داری بیت المال توسط مسئولان توجه نمی‏شود و برخوردهای لازم با متخلفان صورت نمی‎گیرد دیگر سایر منکرات هم در چشم مردم بی اهمیت می‏شود.
 
رئیس مؤسسه معرف وحی و خرد ادامه داد: برای مثال اگر در امر ترویج حجاب، ورزشکاران، هنرمندان، و نخبگان علمی کشور را همدل و همگام خود می‏ساختیم و رعایت حجاب را در افراد نهادینه می‎کردیم دیگر مشکلی به نام بدحجابی نداشتیم. یا ربا خواری هم همینطور، اگر برخوردهای قاطع قضایی با ربا دهندگان می‎شد دیگر کسی جرأت رباخواری و تحت فشار قراردادن قشر ضعیف را نداشت. اما اگر رباخواری نهادینه شد دیگر کاری از دست فرهنگ سازی و امر به معروف و نهی از منکر بر نمی‏آید.
 
نصیری درمورد برخورد با منکرات و عمل کنندگان به آن هم تصریح کرد: بایستی آدم منکراتی را بیمار تلقی کرد و نه یک مجرم، یعنی از روی مهرورزی و محبت و از سر عاطفه با آنها برخورد شود. اگر با خشونت و با نگاه جرم به آنها نگاه کنیم امر به معروف و نهی از منکر اثرگذار نخواهد شد ومی‏دانیم که اسلام یکی از شرایط عمل به این فریضه را اثرگذار بودن آن در فرد خاطی عنوان کرده است.
 
وی افزود: بایستی از درون مردم نه نیروهای انتطامی آمران معروف و ناهیان از منکر به انجام این فریضه به پا خیزند زیرا دستور اسلام چنین است. با حکومتی کردن این فریضه به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید.
 
این محقق و پژوهشگر علوم و معارف اسلامی درمورد اتفاقات اخیر در خصوص ضرب و شتم ناهیان از منکر هم گفت: مایکل کوپ یکی از پژوهشگران آمریکایی با دیدن صحنه‏ای در مترو این کشور که جوانی با گذاشتن چاقو بر گلوی زنی به او می‎خواست تجاوز کند و مردم هم عکس العملی نشان ندادند دست به تحقیقی زد که کدام جوامع و دینی به این اتفاق عکس العمل نشان می‏دهند به این نتیجه رسید که دین اسلام تنها دینی است که همه مردم را درقبال بزه‏ها و منکرات مسئول دانسته و امر به معروف و نهی از منکر یکی از بهترین نماد کنترلی در اسلام است. بنابراین عمل منکر ناپسند است و از آن بدتر ناسزا و شتم و ضرب آمر به معروف و ناهی از منکر است.
 
نصیری عنوان کرد: مشکل بزرگ ما در این خصوص عملکرد صدا و سیما است که آن فضای لازم برای تعلیم و تربیت را ایجاد نمی‏کند. مسئولان نیز با مردم رک و راست نیستند و مشکلات را صادقانه با مردم درمیان نمی‏گذارند. اگر مردم دریابند که نبود منکرات در جامعه به خاطر سلامت و امنیت اجتماعی آنها است خودشان مانع ترویج منکرات در جامعه می‏شوند چه برسد که با مجریان آن مقابله کنند.
 
نصیری در مورد اینکه چگونه می‎شود فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر را در میان مردم نهادینه کرد هم یادآورشد: یک بخش به مسئولان بر می‏گردد یعنی با دوری از منکرات و رعایت حق مردم و احترام به ارباب رجوع و رسیدگی به امور روزمره مردم و جلوگیری از حیف و مال بیت المال مردم را به خود با اعتماد سازند تا نصایح و قوانین حکومتی مورد اجرای مردم قرار گیرد. یک بخش هم مردم باید رعایت این مسائل را بکنند مثلا به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام بگذارند و یا محیط زیستشان را آلوده نکنند و یا در انجام مناسک دینی کوشا باشند مثلا مساجد را خالی نگذارند.
کد خبر 1703559

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha