دکتر مهدی میردانش در مورد اصول فرهنگی و مذهبی شهرسازی اسلامی به خبرنگار مهر گفت: معماری اسلامی از زمان صفویه که شیعه در ایران رواج یافت تفاوتهایی با گذشته آن پیدا کرد. منارههای مساجد زوج شدند به خاطر اینکه منارههای اهل سنت فرد بود و میخواستند از این بایت تفاوتی با اهل سنت داشته باشد. شبستانها که اهل سنت چهارتا میساختند برای چهار فرقه حنبلی، حنفی، مالکی و شافعی که هر کدام در شبستان خود و با امام جماعت خود نماز میگذاردند بعد از صفویه یک شبستان اصلی شد و وحدت بخش شد و همه پشت یک پیش نماز ، نماز میگزاردند.حالا سنی ها دستشان را در هنگام نماز میبستند.
وی افزود: تفاوت دیگری که در معماری اسلامی صفویه به وجود آمد این بود که اسامی پنج تن را در کتیبه های مساجد اضافه کردند. در صفویه مانند گذشته محوریت شهرها بر بازار و اماکن مذهبی و زیارتگاهها بود. به دلیل توجه زیاد صفویه به ائمه و امامزادهها، شهرها به نواحی امامزادگان توسعه یافتند مانند حرم عبدالعظیم حسنی که خارج از ری بود ولی شهر به آنجا توسعه یافت و یا حرم امام رضا که مردم دور حرم جمع شدند و شهر توسعه یافت و محوریت شهر این اماکن مذهبی شد.
این استاد شهرسازی اسلامی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در مورد اینکه چه شاخصهای فرهنگی و مذهبی را باید در شهرسازی اسلامی رعایت کنیم هم اظهارداشت: شهرسازی امروز ما کاملاً مغایر با شهر سازی اسلامی است زیرا در قدیم خانهای که دید داشت در اصطلاح میگفتند مشرف دارد و کسی آن را نمیخرید. ولی امروز در منطقه مذهبی شهر تهران خیابان ری و سه راه امین حضور برج مینو را ساختهاند که با آن معبرهای تنگ معلوم نیست چگونه حتی دسته جات سینه زنی به بازار حرکت کنند چه برسد به حمل و نقل ماشینها.
وی درپایان یاد آورشد: کسانی که دکترای معماری هستند جایشان در شورای شهر خالی است. آغا محمد خان به خاطر آب و هوای خوب تهران این شهر را پایتخت کرد. حالا تهران از بهشت آن زمان، به جهنم امروزه تبدیل شده است. مردم احتیاج به دارالقرآن و مساجد دارند نمیشود مردم یک محله یا منطقه برای فراگیری قرآن و یا برپایی نمازجماعت به محله یا منطقه دیگر رجوع کنند.
نظر شما