۸ آذر ۱۳۹۱، ۸:۴۰

اصول شهرسازی اسلامی/

شهرسازی ما نه اروپایی و نه اسلامی است/ نباید در کنار دوطبقه مجوز 22 طبقه داد

شهرسازی ما نه اروپایی و نه اسلامی است/ نباید در کنار دوطبقه مجوز 22 طبقه داد

استاد شهرسازی اسلامی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی با اشاره به اینکه شهرسازی امروز ما کاملاً مغایر با شهرسازی اسلامی است گفت: زیرا در قدیم خانه‏ای که دید داشت در اصطلاح می‎گفتند مشرف دارد و کسی آن را نمی‎خرید در حالیکه امروز در کنار ساختمان دو طبقه جواز 22 طبقه صادر می‏شود.

دکتر مهدی میردانش در مورد اصول فرهنگی و مذهبی شهرسازی اسلامی به خبرنگار مهر گفت: معماری اسلامی از زمان صفویه که شیعه در ایران رواج یافت تفاوت‏هایی با گذشته آن پیدا کرد. مناره‏های مساجد زوج شدند به خاطر اینکه مناره‏های اهل سنت فرد بود و می‎خواستند از این بایت تفاوتی با اهل سنت داشته باشد. شبستان‏ها که اهل سنت چهارتا می‏ساختند برای چهار فرقه حنبلی، حنفی، مالکی و شافعی که هر کدام در شبستان خود و با امام جماعت خود نماز می‏گذاردند بعد از صفویه یک شبستان اصلی شد و وحدت بخش شد و همه پشت یک پیش نماز ، نماز می‎گزاردند.حالا سنی ها دستشان را در هنگام نماز می‏بستند.

وی افزود: تفاوت دیگری که در معماری اسلامی صفویه به وجود آمد این بود که اسامی پنج تن را در کتیبه های مساجد اضافه کردند. در صفویه مانند گذشته محوریت شهرها بر بازار و اماکن مذهبی و زیارتگاه‏ها بود. به دلیل توجه زیاد صفویه به ائمه و امامزاده‏ها، شهرها به نواحی امامزادگان توسعه یافتند مانند حرم عبدالعظیم حسنی که خارج از ری بود ولی شهر به آنجا توسعه یافت و یا حرم امام رضا که مردم دور حرم جمع شدند و شهر توسعه یافت و محوریت شهر این اماکن مذهبی شد.

این استاد شهرسازی اسلامی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی در مورد اینکه چه شاخص‏های فرهنگی و مذهبی را باید در شهرسازی اسلامی رعایت کنیم هم اظهارداشت: شهرسازی امروز ما کاملاً مغایر با شهر سازی اسلامی است زیرا در قدیم خانه‏ای که دید داشت در اصطلاح می‎گفتند مشرف دارد و کسی آن را نمی‎خرید. ولی امروز در منطقه مذهبی شهر تهران خیابان ری و سه راه امین حضور برج مینو را ساخته‏اند که با آن معبرهای تنگ معلوم نیست چگونه حتی دسته جات سینه زنی به بازار حرکت کنند چه برسد به حمل و نقل ماشینها.

وی افزود: درمورد اینکه چرا در شهرکسازی‏های جدید اصول شهرسازی اسلامی کمتر رعایت می‎شود اظهارداشت: تصمیم غلط شهرداران باعث این امر شده است و اجازه ساخت برج به مناطقی که همه یک یا دوطبقه هستند چهره شهر را برهم زده حتی در فرمانیه آپارتمانی وجود دارد که افراد آن با آپارتمان بغلی از پنجره با هم صحبت می‎کنند در حالیکه فاصله دو آپارتمان نباید حداقل کمتر از 20 متر باشد.
 
این استاد دانشگاه اظهارداشت: برای عمق فاجعه در خیابان پاسداران برج سفید در سر پیچ ساخته شده کسانی که از پائین با بالا درحرکت هستند فکر می‏کنند به برج سفید می‏روند و برعکس هم همینطور. جالب است که درهمین پاسداران در ابتدای همت هم اجازه یک برج 22 طبقه را داده‏اند که جلوی دید برج میلاد هم گرفته می‏شود. چرا برج میلادی که نماد شهر است باید به دلیل ارتفاع 400 متری ساختمانی دیده نشود. اینها تصمیماتی است که صددرصد اشتباه بوده و حتی رانت خواری در آنها مشاهده می‏شود.
 
میردانش در مورد رابطه شهرسازی اسلامی با هویت اسلامی و ملی هم گفت: شورای شهر می‎خواهد اجازه 5 طبقه را به هر ساختمان شهر تهران بدهد که این یعنی از همه جای ایران به تهران سرازیر شدن و مشکلات شهری تهران چند برابر شدن. شهرسازی ما نه اروپایی و نه اسلامی است. نباید در هر منطقه‏ای اجازه ساخت 2 طبقه بیشتر را بدهند برجها باید در مناطق خاصی ساخته شوند.

وی درپایان یاد آورشد: کسانی که دکترای معماری هستند جایشان در شورای شهر خالی است. آغا محمد خان به خاطر آب و هوای خوب تهران این شهر را پایتخت کرد. حالا تهران از بهشت آن زمان، به جهنم امروزه تبدیل شده است. مردم احتیاج به دارالقرآن و مساجد دارند نمی‏شود مردم یک محله یا منطقه برای فراگیری قرآن و یا برپایی نمازجماعت به محله یا منطقه دیگر رجوع کنند.
کد خبر 1751840

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha