به گزارش خبرنگار مهر، خانه لاریها در بافت تاریخی یزد همواره به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری یزد معرفی شده و یکی از زیباترین خانه های تاریخی شهر یزد به شمار می رود.
در ایام مختلف سال به ویژه فصول گردشگری یزد این خانه مملو از جمعیت گردشگرانی است که برای تماشای این خانه، کوچه پس کوچه های بافت تاریخی را طی کرده اند و به حیاط مصفا و دلپذیر این خانه رسیده اند.
با اشتیاق بلیطی تهیه کرده اند تا از نزدیک بتوانند نظاره گر گوشه از هنر هنرمندان ایران زمین در معماری سنتی یزد باشند اما ....

از همان ابتدای ورود تابلوی "خانه لاریها" بسیار کوچکتر از تابلوی "مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد" است و تابلوی دوم خودنمایی بیشتری دارد و همین برای گردشگران سئوال برانگیز است.
وارد خانه که می شوند، ابهام برای آنها بیشتر می شود زیرا بر در هر اتاقی تابلویی از "ورود ممنوع" آویزان شده و گردشگران به ناچار چرخی در حیاط می زنند و چون جای دیگری برای تماشا نیست، از خانه خارج می شوند.
نارضایتی از این اقدام در چهره تک تک گردشگران موج می زند و بسیاری از آنها از اینکه بلیط خریده اند و در عوض با تابلوهای ورود ممنوع مواجه شده اند، دلخورند.

بله! فضای خانه لاریها در حالی به انحصار مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد درآمده که نه گردشگران از این وضعیت رضایت دارند و نه مدیرکل اسناد و کتابخانه ملی از استقرار در این خانه تاریخی برای اسناد استانش احساس امنیت می کند.
محمدرضا ملک ثابت، مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد بارها و بارها در مصاحبه های مختلف اعلام کرده که خانه لاریها به دلایل مختلف برای نگهداری از اسناد ارزشمند تاریخی مناسب نیست.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر نیز اظهار داشت: خانه لاریها به دلیل عدم بهره مندی از اتاق های مناسب اداری برای نگهداری اسناد، نم و رطوبت، نبود امنیت کافی برای اسناد در مقابل سارقان و .... به هیچ وجه مناسب نگهداری اسناد نیست و ما در انتظار همراهی مسئولان استانی و در نظر گرفتن ساختمانی جدید برای این مرکز هستیم.
اما گردشگران نیز از این وضعیت ناراضی هستند و دفتر انتقادات و پیشنهاداتی که این خانه برای گردشگران گذاشته شده است، سراسر گلایه و شکایت از بسته بودن درب اتاق هاست.

یکی از گردشگران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از خراسان جنوبی برای بازدید از جاذبه های تاریخی یزد به این استان سفر کرده ایم و در بازدید از خانه تاریخی لاری ها، پس از خرید بلیط وارد خانه شدیم.
وی افزود: اما خانه لاریها به جز حیاط و چند قفسه خاک گرفته ای که در گوشه یکی از تالارهای آن گذاشته شده و چند سند قدیمی در آن به نمایش درآمده است، هیچ چیزی برای تماشا وجود ندارد.

وی عنوان کرد: درب همه اتاقها بسته است، راه ورودی پشت بام مسدود است، ورود به زیرزمین ممنوع است و .....
این مسافر خراسان جنوبی با لهجه شیرین خود می گوید: آدم اینجا کلافه می شود ما که سه دقیقه هم نتوانستیم در این خانه دوام بیاوریم.
وی معتقد است: حیف است کچکاری های زیبا، شیشه های کوچک رنگی و در مجموع معماری زیبای یزدی پشت تابلوهای ورود ممنوع مخفی بماند.

علاوه بر گلایه های مسافران و گردشگران از یک سو و مسئولان مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد از سوی دیگر نسبت به تبدیل خانه لاریها به مرکز اسناد، ایجاد فضای اداری در این خانه تاریخی سبب شده تا چهره تاریخی این خانه کمی مخدوش شود و نازیبایی های بصری ایجاد کند.
انواع سیم ها و کابلها، چراغ های ناهمگون با فضا و در مجموع همه آنچه در فضای اداری مورد نیاز است، برای خانه لاریها نازیبایی و ناهماهنگی های بصری ایجاد کرده است.

وجود همه این مشکلات، لزوم انتقال و تصمیم گیری هرچه سریعتر مسئولان استان یزد و مسئولان سازمان اسناد و کتابخانه ملی را می طلبد زیرا در چنین شرایطی هم اسناد ملی به عنوان مدارک ارزشمند تاریخی در معرض خطر هستند و هم خانه لاریها با چنین شرایطی به تدریج بازدیدکنندگان خود را از دست می دهد و به جمع فراموش شدگان تاریخ می پیوندد.
-----------------
گزارش: نیره شفیعی پور
عکس: مسعود ساکی


نظر شما