به گزارش خبرنگار مهر، برای رهنمون شدن و راهی شدن به زندگی به سبک اسلامی که اخیرا نیز مورد تأکید مقام معظم رهبری در سفر به خراسان شمالی قرار گرفته است نیاز به داشتن مهارت هایی است که فرا گرفتن آن از نیازهای ضروری است.
خبرگزاری مهر در شهرستان ابرکوه در ادامه سلسله نشست ها و گفتگوهای خود با کارشناسان در مورد دغدغه های مقام معظم رهبری در مورد سبک زندگی اسلامی در گفتگو با امام جمعه ابرکوه برخی از این مهارت ها را به بحث گذاشته و تلاش کرده است که با زبانی ساده به آموزش این مهارت ها بپردازد.
در اولین گفتگو با حجت الاسلام سید ابراهیم حسینی ضرورت فراگیری مهارت های زندگی در مسیر روی آوردن به زندگی به سبک اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
مهارت یک هنر است و به امور دنیوی خلاصه نمی شود
امام جمعه ابرکوه اظهار داشت: مهارت یک نوع هنر است که در وجود انسان به صورت استعدادی و بالقوه در مورد شغل و حرفه و کار و اقتصاد علم و دانش و نیز جنبه های اخلاقی و معنوی قرار دارد. مهارت عموما به امور معاش و دنیایی اطلاق می شود.
وی افزود: علاوه بر امور معاش و مادی، مهارت در امور معنوی زندگی نیز به عنوان اصل موفقیت انسان در محتوا بخشیدن به زندگی وجود دارد، مانند مهارت در دوست یابی، همسرداری، مهارت در امر مادری، تعلیم و تربیت، مهارت در حسن سلوک و رفتارهای اجتماعی با رعایت هنجارها و بایدهایی که با اصل زندگی ملازمه دارند.
مهارت امر اکتسابی است
حسینی گفت: از طرفی مهارت چه در بخش امور مادی و چه جنبه های معنوی زندگی یک امر اکتسابی است، یعنی همانگونه که انسان ذاتا رانندگی بلد نیست بلکه باید فنون آن را بیاموزد تا پس از آزمون، گواهینامه توانمندی در امر رانندگی به او بدهند و آنگاه به رانندگی یپردازد به همان میزان نیز باید در شئون معنوی و رفتاری کسب مهارت کند، یعنی یک جوان به طور مثال ابتدا باید شیوه ها و راهکارهای کسب موفقیت در راهبردهای زندگی، تعاملات اجتماعی و آیین همسرداری و فرزند پروری را فرا گیرد و سپس به تشکیل خانواده بپردازد.
وی ادامه داد: جوانی که نمی داند مسئولیت یعنی چه، عزت و خدمت و کرامت انسانی به چه معنا است، تربیت و سازندگی شخصیت خود و فرزندان چگونه صورت می گیرد، طبعا نباید تشکیل خانواده بدهد چون در امر معنوی زندگی بی مهارت است. همین طور دختری که نمی داند مسئولیت شوهرداری، خانه داری، فرزند پروری و رسالت سنگین مادری به چه معنا است اگر با انگیزه هوا و هوس ازدواج کند، زندگی او در آینده دچار مشکل می شود.
حسینی تاکید کرد: کسب مهارت های زندگی یک معادله در زندگی عموم به ویژه زندگی مشترک زوج های جوان است.
مهارت معنوی، بنیان توفیق در زندگی است
این استاد حوزه اظهار داشت: رویکرد معنویت در زندگی رویکردی آرمانی و مقدس است به ویژه برای جوانان که همواره در صدد برنامه ریزی صحیح در زندگی هستند تا جریان زندگی آنان با رکود، عقب گرد و یا بن بست مواجه نشود.
وی افزود: کسی که رویکردی معنوی در شئون اخلاقی و رفتاری زندگی دارد و به مهارت های معنوی رسیده است، سرانجام زندگی او شیرینی، آرامش و ربودن گوی توفیق از دیگران است، چون در زندگی رو به خدا و بیاد خداست و بالعکس کسی که پشت به خدا و معنویت گرایی کند، به فرموده خداوند درزندگی سخت و تلخ قرار خواهد گرفت. (وَ مَن اَعرَضَ عَن ذِکری فَاِّنَ لَهُ مَعیشَتاً زَنکی).
وی افزود: شهید مطهری در کتاب "تکامل اجتماعی انسان" می گوید: "مسئله معنویات در زندگی مهم است و در بحث معنویت این سئوال مطرح است که آیا ایمان به امور معنوی و قبول معنویات منحصرا به ایمان به خدا وابسته است؟ یعنی ایمان به خدا سرسلسله ایمان به معنویات است یا اینکه می شود ایمان به خدا در کار نباشد و در عین حال یک سلسله ارزشهای معنوی بر زندگی حکمفرما باشد. باید گفت: بدون اعتقاد به خدا و معاد نمی توان به ارزشهای معنوی و متعالی معتقد بود".
معنویت باید در زندگی کاربردی شود
حسینی گفت: معنویت باید در زندگی کاربردی شود زیرا قوی ترین عامل بازدارنده از هرنوع لغزش، گناه و سقوط عامل خدامحوری است که زمینه سازخودسازی، تهذیب نفس، کسب اخلاق و فضیلت و بازدارنده انسان از دنیا گرایی و دنائت نفس و انگیزه های موهوم مادی است.
وی ادامه داد: رسول خدا(ص) به نقل از "مواعظ العددیه صفحه 12" در بیانی ارشادی و حکیمانه و راهگشا فرمود: "خَیرُ اَعمالِکُم ما اَصلَحتُم ، بِهِ المَعاد". برترین کار شما آن است که معاد و عالم آخرتتان را آباد کند. وقتی بنا باشد کارها و حرکتهای رفتاری انسان معطوف به عالم قبر و قیامت و برزخ و آخرت باشد، به یقین کمترین حرکتی در جهت سوء رفتاری و خلافکاری نخواهد داشت و همین عضویت گرایی عامل بازدارنده انسان از پویش راه انحراف است.
امام جمعه ابرکوه خاطرنشان کرد: بنابراین انسان در امر معنویت باید به کسب مهارت روی بیاورد تا بتواند با گناهان که موجب سقوط و ذلت در دنیا و آخرت می شود، مقابله و غرایز و امیال نفسانی را تعدیل کند.
حسینی افزود: امروزه ملاحظه می شود که همه گونه زمینه برای آسایش در زندگی هست اما آرامش نیست. گرچه آسایش برای آرامش است اما چون معنویت در زندگی مردم کاربرد کمتری پیدا کرده، آرامش هم از بین رفته است.
نظر شما