۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۱۰:۳۳

مهر گزارش می دهد/

بیم ها و امیدهای طوفان اخیر قزوین/زنگ خطر برای استان به صدا درآمد

بیم ها و امیدهای طوفان اخیر قزوین/زنگ خطر برای استان به صدا درآمد

قزوین- طوفانی که روز ۱۰ فروردین امسال ۹۰ درصد جغرافیای قزوین را درنوردید، ورای خساراتی که به این استان وارد ساخت، دربردارنده بیمها و امیدهای بسیاری در نحوه مدیریت بحران و مواجه با محیط زیست بود.

به گزارش خبرنگار مهر، آتش سوزی طبیعی جنگل ها و مراتفع، خشکسالی، سیل، سقوط بهمن، طوفان، زلزله و رانش زمین جزو اصلی ترین و مهلک ترین مخاطرات طبیعی کشور ایران هستند که در این بین متاسفانه قزوین از معدود استان های کشور است که محمل بروز تمامی این مخاطرات طبیعی است.

بر همین اساس بهمن و رانش زمین کمتر اما سیل، طوفان و مخصوصا سه مورد آتش سوزی مراتفع و جنگل ها، خشکسالی و زلزله در طول تاریخ قزوین، بارها خسارات و تلفات وحشتناکی را بر مردم و محیط زیست این منطقه وارد ساخته است.

چنانکه زلزله بوئین زهرا در سال ۴۱ با بیش از ۲۰ هزار کشته، زلزله ۷ و نیم ریشتری منجیل در سال ۶۹ با بیش از ۳۵ هزار کشته و بی خانمانی نیم میلیون نفر، آتش سوزی در جنگل های طارم و الموت، وقوع بوران شدید در آزاد راه کرج- قزوین در سال ۸۶، خشکسالی هایی که طی سالیان اخیر وارد فاز بحران شده است همگی  از جمله مواردی هستند که به طور آشکارا و پنهانی امنیت را در استان قزوین تهدید کرده اند.

قزوین

در این بین غروب روز ۱۰ فروردین ماه سال ۹۴ در اوج سفرهای نوروزی بار دیگر طوفان شدیدی با سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت قزوین و تمام شهرهای این استان را درنوردید تا در اوج سفرهای نوروزی، استان قزوین گذشته از ترافیک سنگین و تصادفات فوتی و جرحی متعدد با خسارات مالی و صدمه ای فراوانی که حاصل این مخاطره طبیعی بود، دسته و پنجه نرم کند.

در این بین خوشبختانه این طوفان شدید هیچ گونه تلفات جانی از خود برجای نگذاشت اما گذشته از این خسارات، عبرت هایی را از خود برجای گذاشت که شاید توجه به آنها بسی مهم تر و ضروری تر از جبران خسارات و ویرانی ها باشد.

طوفانی با ۳۲ میلیارد تومان خسارت برای استان

محمدعلی آهنی در تشریح ارزش  مادی مجموع خسارات وارد شده به استان طی طوفان اخیر، گفت: در مجموع بیش از ۳۲ میلیارد تومان به استان خسارت وارد شده که این خسارات شامل صدماتی می شود که به تاسیسات زیربنایی، اماکن مسکونی و زیربنایی استان وارد شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین ادامه می دهد: ۶۰۰ واحد مسکونی نیازمند بازسازی و نوسازی و ۱۵۰۰ واحد نیازمند تعمیر است همچنین در این حادثه ۱۲۵ دستگاه خودرو نیز آسیب دیده است.

قزوین

آهنی با بیان اینکه تاسیسات زیربنایی استان در این حادثه ۱۸ میلیارد تومان خسارت دیده است، ادامه داد: در سایر حوزه ها نیز ۱۴ میلیارد تومان خسارت وارد و بیش از ۷۰ دکل برق واژگون شد و دامداری و کشاورزی مناطق نیز به ویژه در اسفرورین آسیب جدی دیده است.

یک هزار و ۴۴۷ آسیب دیده نتیجه طوفان ۱۰ فروردین قزوین

مدير عامل جمعيت هلال احمر استان قزوين نیز در رابطه با مجموع آسیب دیدگان و مجروحین طوفان اخیر قزوین بیان کرد: در پی وقوع طوفان در استان قزوين و سيلی كه در پی آن ايجاد شد هزارو ۴۴۷ نفر دچار حادثه شدند.

حمید ره انجام ادامه داد: از این میان ۲۵ تن از این مصدومین به مراكز درمانی انتقال و ۱۶ نفر بصورت سرپایی در محل مداوا شدند.

وی به علت بیشتر مصدومیت ها اشاره کرد و گفت: تخریب منازل روستایی و به دنبال آن طغیان آب باعث ایجاد سیل و آب گرفتگی شد از طرفی حادثه در بافت های فرسوده در سراسر استان نیز موجبات وارد آمدن خسارت هایی به واحدهای مسکونی شد.

قزوین

این مسئول در خصوص نحوه امداد رسانی در این حادثه یادآور شد: امدادگران تیم های امداد روستایی با پشتیبانی نجاتگران شهرستانها به همراه تجهیزات مربوط به نجات از سیلاب و آواربرداری از ساعات اولیه حادثه در قالب ۳۰ تیم به مناطق آسیب دیده اعزام و با انجام بیش از ۷۰ عملیات اقدام به امداد رسانی كردند.

همکاری تنگاتنگ میان دستگاه ها در مواقع بروز مخاطرات طبیعی ضروری است

استاندار قزوین در رابطه با ضرورت همکاری تنگاتنگ میان دستگاه ها در مواقع بروز مخاطرات طبیعی در استان قزوین به مورد طوفان اخیر اشاره مکرد و گفت: هماهنگی لازم توسط بخشداری ها و فرمانداری های تاکستان و بویین زهرا با فرمانداری ها و بخشداری های همجوار در استان در راستای خدمات رسانی مناسب انجام شد که در جای خود اقدام مناسبی بود.

وی ادامه داد: در فرایند خدمات رسانی به آسیب دیدگان استان، نیازمند همکاری و تعامل هستیم تا جریان مدیریت بحران به خوبی انجام که بر همین اساس بعد از بروز حادثه دستگاهای خدمات رسان بخشی، استانی وشهرستانی با همکاری یکدیگر در مناطق حضور یافته و به کار امدادرسانی مشغول بودند که همین مسئله یکی از جنبه های مثبت مدیریت بحران اخیر در قزوین بود.

وی بر لزوم مقاوم سازی ساختمان ها نیز تاکید کرد و افزود: با نظارت فنی بر روند ساخت و ساز ها بایستی از خسارت در بروز حوادث طبیعی پیشگیری شود.

رئیس ستاد مدیریت بحران استان تصریح می کند: ایران کشوری است که حوادث  غیرمترقبه در مناطق و مراکز شهری و روستایی آن زیاد اتفاق می افتد و با وقوع این حوادث وضع عادی زندگی انسان ها تغییر می‌کند لذا مدیران و مجموعه افرادی که در حوزه مدیریت بحران فعالیت می‌کنند باید آرام ترین و با تدبیرترین آدم ها باشند.

قزوین

وی بیان کرد: اعضای ستاد مدیریت بحران باید آرام ترین افراد برای تدبیر باشند تا سریع ترین و منطقی ترین تصمیمات و واکنش ها را در زمان مقتضی اتخاذ کنند.

به جای سوار شدن بر موج بحران به فکر مدیریت بحران باشیم

استاندار قزوین افزود: در زمان بروز بحران در سطحی وسیع با چند گروه از افراد سروکار داریم که در این بین برخی از افراد بحران را با بسیج دستگاه های خدمات رسان  مدیریت کرده و کار امداد رسانی را انجام می دهند اما دسته دیگر افرادی هستند که از دل بحران، بحران های دیگری درست می کنند.

وی با اشاره به دسته متاخر ادامه داد: افرادی هستند که در مواقع بروز بحران، بحران سواری می‌کنند حال آنکه در این شرایط مدیران حق ندارند وارد حوزه بحران سواری و بحران سازی شوند بلکه باید بحران را مدیریت کرده و کار و وظیفه خود را انجام دهند و ناراحتی، عصبانیت و اعتراضات مردم را در چنین شرایطی طبیعی و عادی بدانند.

رئیس ستاد هماهنگی مدیریت بحران استان  با اشاره به فعال شدن شرکت ها و موسسات بیمه ای جهت ارزیابی و برآورد خسارات وارده به خودروها  در ادامه با تاکید بر مقاوم سازی ساختمان ها  تصریح کرد:  شدت آسیب های وارده بر اثر طوفان و گردباد با توجه به نوع ساخت و سازها تفاوت می کند که این موضوع دلالت بر ضرورت و اهیمیت نظارت فنی بر اجرای طرح ها و بناهای مسکونی دارد که باید با شدت و جدیت پیگیری و اجرایی شود.

استاندار همچنین از نبود فرهنگ بیمه در جامعه انتقاد می کند و در این خصوص اظهار می دارد: بیمه به مفهوم مصونیت بخشی نسبت به آینده است که باید در این خصوص فرهنگ سازی شود و تدبیر لازم صورت بگیرد تا با این حجم از حوادثی که در کشور اتفاق می افتد فرهنگ بیمه در جامعه ترویج و نهادینه شود.

قزوین

ریشه یابی علل انهدام تاسیسات و تخریب خانه ها ضروری است

منوچهر حبیبی در تشریح نقاط بیم و قوت مدیریت بحران طوفان اخیر به نکته دیگری اشاره کرد و افزود: اگر چه مردم در این حادثه با توجه به حضور به موقع مسئولین در صحنه به آنها نمره قبولی می دهند اما در هر حال مسئولین خود باید به هوش باشند و بکوشند تا در مواقع بروز چنین حوادثی آسیب ها را به حداقل برسانیم.

وی همچنین با اشاره به ضرورت ریشه یابی انهدام تاسیسات و تخریب خانه ها در این طوفان بیان می کند: اگر در قسمتی از شهر طوفانی با سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت توانسته است تاسیسات ما را منهدم کند، خانه های متعددی را تخریب کند باید این مسئله ریشه یابی شود و دانسته شود که چرا پایه توزیع برق ما در اثر این طوفان مستحکم نبوده است و بعد به فکر و اجرای رفع نواقص بپردازیم تا از تکرار این حوادث و خسارات در آینده جلوگیری شود.

این مسئول همچنین اظهار می دارد: متاسفانه در طول بروز این طوفان ارتباطات تلفنی ما قطع شد ما برای مقطعی از طریق اس ام اس با مسئولان در ارتباط بودیم در حالی که شرایط و ادوات مخابرات استان باید بگونه ای تنظیم شود که با هر قطعی برقی شاهد مختل شدن سیستم های ارتباطی نباشیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین با انتقاد از تعلل در مقاوم سازی واحدهای مسکونی و سایر تاسیسات شهری گفت: این حادثه باید برای همه ما درس عبرتی باشد تا به مقوله مهم مقاوم سازی و کیفیت در ساخت و سازها بیشتر دقت کنیم.

قزوین

وقوع مخاطرات طبیعی شدید در استان قزوین حتمی است

دکتر بهرام آهنگر بیان کرد: بروز حوادثی چون آتش سوزی، طوفان، صاعقه، رانش زمین و سیل های متعدد در استان قزوین حتمی و دوره ای است که در این بین این مخاطرات طبیعی به شکل دوره ای کوتاه مدت و بلند مدت روی می دهند اما از این میان زلزله مستثنی است چرا که تمام گستره استان قزوین تحت تاثیر گسل های متعددی است که در این استان و استان های همجوار وجود دارد بنابراین در بحث زلزله دیگر مقوله کوتاه مدت و بلندمدت وجود ندارد چرا که استان هر ماه شاهد وقوع زمین لرزه است و تنها تفاوت این زمین لرزه ها شدت وقوع آنها است.

عضو موسسه ژئوفیزیک ایران بیان کرد: اگر بخواهیم صریح و بدون ابهام سخن بگوییم استان قزوین در نسبت با مخاطرات طبیعی، منطقه ای خطرناک محسوب می شود که به شدت در برابر مخاطرات طبیعی آسیب پذیر است اما نکته مثبت این است که قزوین در قیاس با شهرهای ساحلی و مرکزی ژاپن منطقه ای صددرصد امن است چرا که هم شدت وقوع زمین لرزه ها در آنجا شدیدتر و هم تنوع وقوع دیگر مخاطرات طبیعی بیشتر است.

وی ادامه ادامه داد: با این حال ژاپنی ها در درجه اول با تدبیر و مدیریت صحیح، در درجه دوم تکنولوژی و در درجه سوم هزینه های مالی بجا، شهرهای به شدت ناامن خود را تبدیل به امن ترین نقاط جهان کرده اند حال آنکه ما نیز از این سه مورد دو مورد آخر آن یعنی تکنولوژی و پول را داریم و یا دستکم می توانیم به دست بیاوریم اما مسئله اساسی مورد اول یعنی تدبیر و مدیریت صحیح است.

محیط زیست قاتل خونخوار نیست، عیب از خود ما است

آهنگر افزود: پس از وقوع هر حادثه طبیعی تنها هنر ما پخش کردن آهنگ های غمگین از صداوسیما و درآوردن اشک مردم و قربانیان محیط زیست شرور است که آنهم برای یک مدت معدود روی می دهد پس از آن به جای اینکه به فکر اخذ تکنولوژی های ارزان قیمت سازه های ضد زلزله از ژاپن باشیم، به جای آنکه به فکر اجرای قاطع مقررات ساخت و ساز شهری و مسکونی اصولی و فرهنگسازی در میان مردم، مهندسان و مسئولین و اقداماتی از این دست باشیم اصل قضیه را فراموش می کنیم تا زلزله، طوفان و فاجعه بعدی که مجدداً با همان عزا گرفتن های مقطعی، دوباره روز از نو روزی از نو.

قزوین

وی ادامه داد: به همین علت است که می گوییم ضعف مدیریت بحران، اصلی ترین عامل بروز فجایع در مخاطرات طبیعی ایران است که نباید هرگز این کوتاهی را متوجه طبیعت و محیط زیست دانست چرا که محیط زیست ما میلیون ها سال است که زلزله و طوفان را در بستر خود برای تعادل طبیعت برقرار کرده است اما این ما هستیم که بر روی گسل های فعال آلونک می سازیم و نام آنرا می گذاریم مجتمع مسکونی، در مسیر طبیعی سیل، خانه های پوشالی می سازیم و بعد از بروز زلزله و سیل همه تقصیرها را متوجه طبیعتی می دانیم که با یک برنامه شریرانه همه تمهیدات خردمندانه ما را نقش برآب کرد.

عضو موسسه ژئوفیزیک ایران ادامه داد: حال آنکه اینگونه نیست و ابتدا باید این ذهنیت و این نوع مدیریت بحران را اصلاح کرد تا از تکرار فجایع وحشتناک در مخاطرات ریز و درشت کشور جلوگیری کرد وگرنه اینکه مسئولین قزوین بگویند بلافاصله پس از بروز یک باد ۱۰۰ کیلومتری در ساعت، در محل حادثه حاضر شده اند و کار عظیم بازسازی را شروع کرده اند، تنها شعارهای توخالی است و هنر محسوب نمی شود بلکه برعکس آنها باید پاسخ بدهند که چطور می شود که یک باد تنها با سرعت  ۱۰۰ کیلومتر در ساعت می تواند یک استان را زیرورو کند.

آهنگر ادامه داد: هنر آنجاست که شهرها و روستاها را ضدزلزله بسازید و به مردم بیاموزید و خود بدانید که محیط زیست ما قاتل خونخواری که در کمین نشسته است، نیست بلکه این بی تدبیر و سوء مدیریت ما است که در کمین ما نشسته است ما نباید در مسیر محیط زیست و تخریبگر آن باشیم بلکه باید با عقلانیت و رعایت اصول مسلم ایمنی با با محیط زیست خود رفتار کنیم.

قزوین

قزوین، استان بی دفاع

گرچه با وجود همه پیشرفت های علمی بشر پیش بینی کردن دقیق بسیاری از مخاطرات طبیعی امری دست نایافتنی است با این حال بسیاری از این مخاطرات به ویژه حوادث طبیعی روی داده در قزوین با وقوع دوره ای تا حدودی قابل پیش بینی هستند چنانکه طوفان اخیر قزوین به اذعان بسیاری هر ۵ سال یکبار تکرار می شود.

از سویی نیز زلزله به عنوان اصلی ترین مخاطره طبیعی که استان قزوین را تهدید می کند تقریبا هر ماه با شدت های کم و بیش در این استان روی می دهد بنابراین هر لحظه باید به فکر تدبیر و مدیریت سوانح طبیعی بالقوه ای باشیم که در استان روی خواهد داد.

در این بین طوفان ۱۰ فروردین قزوین نیز حاوی عبرت های فراوانی از نقاط ضعف و قوت استان در مدیریت سوانح طبیعی بود که مرتفع کردن معایب آن که شامل آسیب پذیری جدی قزوین حتی در برابر طوفان های نه چندان قوی و نگاه های اشتباه به محیط زیست است و تقویت نقاط قوت، می تواند مهم ترین عبرتی باشد که می شود از این حادثه گرفت.

کد خبر 2531136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha