به گزارش خبرنگار مهر، نخستین جلسه هم اندیشی اساتید دانشگاه در خصوص کارآفرینی و چالش های فراروی آن و نیز ترویج فرهنگ کارآفرینی به همت اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان در سنندج تشکیل شد.
جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه های کردستان، آزاد و علمی کاربردی استان به همراه سرپرست پارک علم و فناوری استان به این جلسه دعوت شده بودند و اکثریت آنها هم حضور پیدا کردند.
در ابتدای این جلسه مدیرکل تعاون، کار ورفاه اجتماعی کردستان گزارشی از وضعیت اقتصادی و اشتغال استان را ارائه کرد.
هر چند در سخنان اکثر اساتید حاضر در این جلسه ناامیدی از وضعیت کارآفرینی و مشکلات پیش روی آن و عدم خروجی مناسب چنین جلساتی موج می زد ولی با این وجود تا آخر جلسه ماندند و بحث کردند تنها به این امید که قرار شده رونوشتی از موارد و مسائل مطرح شده در این جلسه برای استاندار کردستان و مدیرکل دفتر توسعه کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال شود.
بزرگ ترین چالش ما در کارآفرینی عدم ارتباط کارآفرینان با یکدیگر است
رئیس کانون کارآفرینی استان کردستان عنوان کرد: علارغم اینکه بحث کارآفرینی سال هاست که در دنیا مطرح واجرایی شده است ولی جامعه ما در این رابطه هنوز در اول راه قرار دارد.
عادل صلواتی با اشاره به اینکه در جامعه ما حتی در ارتباط با تعریف کارآفرینی تفاوت هایی وجود دارد، اظهارداشت: اکثرا فردی را که شغلی ایجاد کند را کارآفرین می دانند در صورتیکه کار آفرینی فراتر از این مسائل است.
وی ادامه داد: کارآفرین فردی است که با تکیه بر نوآوری، تشخیص فرصت ها و پذیرش مخاطره، ارزش اقتصادی، اجتماعی جدیدی بوجود می آورد.
وی بر توجه بیشتر به سهم کارآفرینی و تخصص در استان تاکید کرد و افزود: در بخش های مختلف اعم از کشاورزی، دامداری، صنایع دستی و شیمی پتانسل کار فراوانی در استان ما وجود دارد.
رئیس کانون کارآفرینی استان کردستان با بیان اینکه چالش های کارآفرینی در حوزه های مختلف متفاوت است، افزود: معتقدم بزرگ ترین چالش ما در کارآفرینی عدم ارتباط کارآفرینان با یکدیگر است.
صلواتی ادامه داد: از دیگر مشکلات پیش روی کارآفرینان علاوه بر کمبود اعتبارات وتسهیلات بانکی، مربوط به بازار است و متاسفانه اکثر کارآفرینان فروشندگان خوبی نیستند و همین مسئله موجب می شود ایده ای را که طراحی کردند نتوانند بفروش برسانند.
بازنگری در قانون کار با دیدگاه کارآفرینان ضروری است
یدالله کرمی از مدرسان کارآفرینی در دانشگاه علمی کاربردی کردستان در این نشست با بیان اینکه یکی از چالش های اساسی در حوزه کارآفرینی برمی گردد به قوانین ثبت شرکت ها، گفت: دیدگاه کارشناسان دستگاه های زیربط که به واقع کارشناس نیستند یکی از بزرگ ترین موانع پیش روی ثبت شرکت و ادامه روند کار توسط کارآفرینان است.
وی با بیان اینکه یکی از عوامل تاثیرگذار در توسعه کارآفرینی، آموزش است، ادامه داد: دانشجویان در دانشگاه ها برای ورود به دنیای کسب و کار تربیت نمی شوند و متاسفانه فارغ التحصیلان ما دانش ورود به بازار کار را ندارند و این مورد یکی زا عوامل بازدارنده و ضدانگیزشی کارآفرینی است.
وی با اشاره به اینکه یکی از رسالت های اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی منعکس کردن قانون کار در جامعه است، گفت: چالش هایی در قانون کار وجود دارد که محدود کننده کارفرماست و بنابراین نیاز به بازنگری در این قانون با دیدگاه کار آفرینان نه کارگریا کارفرما وجود دارد.
این مدرس کارآفرینی دانشگاه علمی کاربردی کردستان بیان کرد: همواره راه اندازی کسب و کار نیاز به طرح توجیهی دارد که این طرح باید از طریق تعدادی از دستگاه های اجرایی مربوطه تایید شود که گاها به دلیل رانت هایی که در سیستم اداری وجود دارد طرح هایی که قادر به بازگشت سرمایه و ایجاد اشتغال منطقی نیست تصویب می شود.
کرمی پیشنهاداتی هم برای توسعه کارآفرینی در استان ارائه کرد و اظهارداشت: بانک کارآفرینی به صورت تخصصی ایجاد شود و علاوه برآن می توان آدم های موفق در حوزه کارآفرینی را شناسایی و به عنوان الگو به جوانان معرفی کنیم.
افراد مستعد کارآفرینی شناسایی شود
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان هم در این نشست گفت: در بیشتر جلساتی که شرکت کردیم در پایان به نتیجه ای نرسیدیم و امیدواریم لااقل در چنین جلساتی به جمع بندی و نتیجه ارزشمندی دست پیدا کنیم.
رضا شافعی بیان کرد: امیدوارم این جلسه استمرار داشته باشد تا در هر جلسه بتوانیم یکی از چالش های حوزه کارآفرینی را با مدارک و مستندات لازم بررسی و راهکارهایی را برای رفع آنها پیدا کنیم.
وی یکی از ضعف های حوزه کارآفرینی این است که افرادی که کارآفرینی را تدریس می کنند خود کار آفرین نبوده و نیستند لذا مباحثی هم که توسط آنها آموزش داده می شود تاثیرگذاری چندانی ندارد.
وی طولانی بودن زمان راه اندازی کسب و کار در کشورمان را از دیگر ضعف های بنیادی خواند و افزود: در ایران راه اندازی کسب و کاری ۱۲۸ روز زمان می برد و این در حالی است که در کشوری هم چون سنگاپور تنها دو روز ونیم به طول می انجامد.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان ادامه داد: قرار نیست همه افراد جامعه کارآفرین باشند بلکه باید افراد مستعد در این حوزه شناسایی و مورد حمایت قرار داده شوند.
موتور محرکه کارآفرینی نیازهای پاسخ داده نشده، جامعه است
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج هم در این جلسه گفت: موتور محرکه ی کار آفرینی نیازهای پاسخ داده نشده جامعه است که کارآفرینان با فکر و ایده خود به دنبال یافتن جوابی برای این نیازها هستند.
کیومرث احمدی با ابراز تاسف از اینکه سازمان ونهاد حمایت کننده ای ازکارآفرینان در استان ما وجود ندارد، بیان کرد: ایجاد کارآفرینی نیاز به فراهم کردن شرایط فرهنگی و ساختارهای لازم در این حوزه دارد که چنین بستری هنوز در کردستان بوجود نیامده است.
وی عنوان کرد: اکثر کارآفرینان برتر علت موفقیت خود را کارکردن در زمان دانشجویی و استفاده از توان و تجربه افراد ماهر و متخصص در خانواده هایشان بیان کردند.
وی ادامه داد: متاسفانه بیشتر خانواده ها در جامعه ما به جای کارآفرین، کارمند تربیت می کنند و در داشتن شغل دولتی و کارمندی را ایده آل می دانند و فرزندان خود را برای بدست آوردن آن تشویق می کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دلایل عدم توسعه یافتن کشورمان و به تبع استان کردستان را ریسک گریزی مردم خواند و افزود: از آنجا که چندین سال است که شاهد حضور درصد بیشتری از بانوان در دانشگاه ها هستیم و این قشر به نسبت مردان ریسک گریزتر هستند قطعا در آینده با مشکلات فراوانی در حوزه کارآفرینی مواجه خواهیم شد.
احمدی یکی از الزامات کارآفرینی را ریسک پذیربودن ذکر کرد واظهارداشت: امیدواریم خروجی این جلسه تلنگری بروری ذهن مدیران ادارت ذیربط وارد کند و به فکر چاره ای برای آینده کارآفرینی باشند.
نظر شما