محمود حكيمي - نويسنده و محقق ادبيات و تاريخ ، در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر در بيان ويژگي هاي بارز سعدي كه وي را از شهرت جهاني برخوردار كرده است تصريح كرد : تعاليم اخلاقي سعدي انگيزه اي جز بشردوستي و بزرگداشت حيثيت انساني ندارد و اين شاعر بزرگ در بوستان از ديدگاه معلمي آگاه به جهان مي نگرد . او مي داند كه عشق به خدا موجب تلطيف روح انساني است و تلطيف روح ، عشق به مردم را در پي دارد .
حكيمي ادامه داد : خداي سعدي ، خداي يكتا و مهربان است و كسي كه به درگاه خداي رحمان و رحيم روي آورد در واقع بر بال محبت سوار مي شود و آماده مي شود تا از رنج انسان ها بكاهد : به پاي طلب ره بدانجا بري / وز آنجا به بال محبت پري . سعدي در مناجات هاي خود ابتدا از دام هاي نفس اماره سخن مي گويد ، دام هايي كه هيچ كس نمي تواند ادعا كند براي هميشه از گرفتار شدن در آنها مصون خواهد بود .
وي خاطرنشان كرد : پس از آن شيخ شيرازخداوند را ، به مردان راه ، به لبيك حجاج و مقام رسول اكرم ( ص ) سوگند مي دهد كه او را از دام هاي نفس اماره و انديشه هاي شرك آميز مصون دارد : چراغ يقينم فرا راه دار / ز بد كردنم دست كوتاه دار .در برابر اين خداوند بزرگوار بايد صدق و اخلاص داشت و گرنه به ظاهر خود را درچشم مردم آراستن مانند روزه داشتن طفلي است كه در نهان غذا مي خورد و دلخوش است به اين كه پدر و ديگران او را روزه دار مي پندارند .
حكيمي در پايان تصريح كرد : از ديدگاه سعدي، پيري كه از بهر خوشايند مردم رياكارانه خود را مذهبي نشان دهد حتي از اين كودك نا آگاه تر است . بوستان و گلستان حكاياتي در مذمت رياكاري و تظاهر به دين دارد و اين مهم ترين عامل جذابيت كلام اين نويسنده و شاعر مبارز و جامعه شناس بزرگ است كه آثارش را جاودانگي و خلود بخشيده و جهاني كرده است .
به گزارش مهر چندي پيش كتاب بوستان و گلستان سعدي با برگردان انگليسي به تصحيح محمود حكيمي از سوي نشر قلم به چاپ رسيد.
نظر شما