سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مرکز ملی و ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران از سال ۱۳۸۶ بنا به دستور مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در کاملترین شکل خود بر مبنای استانداردهای بهترین بانکهای زیستی جهان بناشده و کلکسیونهای ارزشمندی از ذخایر زیستی و بومی و غیربومی را جهت تحقیقات و صنعت زیستفناوری فراهم کرده است.
وی افزود: این مرکز اکنون بیش از ۳۰ هزار نمونه زیستی گیاهی، میکروب، انسانی، جانوری و ژنومی را جمعآوری، شناسایی و نگهداری کرده و در اختیار بخشهای تحقیقات و صنعت زیستفناوری با هزینه ای کمتر از ۱۰ درصد قیمت بینالمللی قرار میدهد.
شاهزاده فاضلی اظهار داشت: دانشمندان و متخصصان و کارشناسان داخلی و خارجی که از این مرکز بازدید یا نمونههایی را دریافت کرده اند همگی اذعان به کیفیت بالا و استاندارد بودن شرایط نمونهها داشتهاند.
رئیس مرکز ذخایر زیستی و ژنتیکی ایران گفت: اکنون که این مرکز توانسته توانمندی خود را در عرصه بینالملل به بهترین شکل به نمایش گذارد و صدها پژوهشگر متخصص و زبده در این حوزه تخصصی تربیت کند، متأسفانه بیتوجهی در تزریق بودجه مناسب، شرایط کار و نگهداری نمونههای زیستی را سخت کرده است.
به گفته وی، هرچند طی ماه های گذشته این مشکلات طی نامههای جداگانه به سازمانهای مسئول انعکاس یافته، اما متأسفانه مورد بیمهری و بیتوجهی قرارگرفته است، بودجه این مرکز در شرایط کاری مشابه با مراکز خارجی، کمتر از 10 درصد آنهاست، درحالیکه توانمندی و دستاوردهای بالایی را برای کشور ایران اسلامی به ارمغان آورده است.
وی گفت: متأسفانه طی ماههای گذشته استهلاک و از رده خارجشدن بعضی از تجهیزات و کمبود شدید بودجه، خطر از بین رفتن نمونههای ارزشمند زیستی را افزایش داده و از طرفی پروژههای در دست اجرای مرکز برای حفظ، جمعآوری و تکثیر نمونههای بومی را متوقف ساخته است.
شاهزاده فاضلی اظهار داشت: امید است تا قبل از آنکه شرایط به وخامت و از بین رفتن نمونههای زیستی و تعطیلی مرکز بیانجامد از سوی نهادهایی همچون معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور، سازمان مدیریت و برنامهریزی و سازمان پدافند غیرعامل، تدبیری اندیشیده شود.
نظر شما