خبرگزاری مهر – گروه استان ها – نسرین ذاکری فر: با توجه به قرار گرفتن در هفته کتاب و کتابخوانی و اهمیت کتاب و مطالعه در رشد و پرورش فکری کودکان و نوجوانان، خبرنگار مهر به سراغ هادی یوسف زاده مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان آذربایجان شرقی رفته و با وی در راستای نقش کتاب و کتابخوانی از سنین کودکی و تشویق کودکان به امر مطالعه و همچنین اقداماتی که در طول این هفته توسط کانون پرورشی انجام یافته، گفتگویی ترتیب داده ایم که در زیر می خوانید.
* به عنوان نخستین سوال بفرمائید که چه برنامه هایی در هفته کتاب و کتابخوانی در مراکز کانون پرورش فکری در آذربایجان شرقی برگزار می شود؟
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آذربایجان شرقی نیز همپای سایر ادارات فرهنگی این هفته را گرامی داشته است و از آنجا که بیشتر مراجعه کنندگان به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می باشند، سعی می کنیم برنامه های متنوعی را در این هفته برای مخاطبین برگزار کنیم زیرا معتقدیم با اقداماتی چون برگزاری جشنواره «سفیران کوچک کتاب» در تبریز گام های مؤثری برای توسعه فرهنگ کتابخوانی برداشته می شود.
بر همین اساس برگزاری نمایشگاه های کتاب و محصولات کانون در منطقه آزاد ارس، شرکت تراکتور سازی ایران و نیز مراکز کانون استان، اجرای طرح اهدا و تجهیز کتابخانه تعدادی از بیمارستان های کودکان در شهرستانهای آذربایجان شرقی از جمله برنامه هایی بود که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آذربایجان شرقی در این هفته برگزار شد.
همچنین همزمان با هفته کتاب برنامه های متنوعی را در قالب قصه گویی، معرفی کتاب، نشریه نگاری و وبلاگ نویسی برای اعضای کانون برگزار نمودیم و مهم تر از همه اجرای ششمین جشنواره استانی «میهمانی از سرزمین کتاب» می باشد که در چهار آذرماه سال جاری برگزار خواهد شد. این برنامه با حضور کودکان و نوجوانان موفق و برگزیده استانی در مجتمع کانون تبریز برگزار می شود و در مراکز کانون شهرستانی نیز در این هفته برنامه هایی چون نقد و بررسی کتاب برگزار شده است.
* چه برنامه هایی برای تقدیر از کتابخوانان کوچک در نظر گرفته شده بود؟
در این خصوص با برگزاری مراسمی ۳۱ عضو کانونی از مراکز مختلف استان به عنوان کتابخوان نمونه استانی مورد تقدیر قرار گرفتند که از این تعداد چهار نفر به نام های یاسمین احمدی از کانون هادیشهر، محمد حسنی ملکی از تبریز، امیر حسین وجدانی از مهربان و فاطمه محمودی اصل از میانه به عنوان کتابخوان نمونه کشوری برگزایده شده و مورد تقدیر قرار گرفته اند.
این ۳۱ نفر علاوه بر فعال بودن در مراکز کانون، بیشترین مطالعه و بالاترین آمار کتاب به امانت برده شده در طول سال را دارند و چهار کتابخوان نمونه کشوری نیز عنوان «سفیران کتاب» را امسال از آن خود کرده و مسئول تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعه و کتابخوانی و نیز مشوق بزرگسالان در امر مطالعه و خرید کتاب می باشند.
این نفرات در هر مکانی که حضور دارند اعم از مدارس، مساجد و یا هر اماکن عمومی، کودکان و نوجوانان و حتی خانواده ها را به مطالعه و کتابخوانی و امر خرید کتاب ترغیب خواهند نمود. یاسمین احمدی اولین کسی بود که لوح و حکم خود را به عنوان «سفیر کتاب» توسط مدیر عامل منطقه آزاد ارس دریافت کرد.
* کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای تشویق و ترغیب کودکان به مطالعه چه پیشنهاداتی ارائه می دهد؟
به دنبال ایده و هر طرح ابتکاری هستیم که کودکان را تشویق به مطالعه کنیم و طرح «سفیران کتاب» خود یک طرح ابتکاری بوده و علاوه بر آن از ابتدای سال ۹۵ طرحی به نام طرح «توسعه فرهنگ کتابخوانی» در در سطح استان حال برگزاری است که در قالب چندین فعالیت اعم از نشریه نگاری، وبلاگ نویسی، روخوانی کتاب و بحث آزاد اجرا می شود.
در کنار فعالیت های تشویقی کانون برای مطالعه کودکان و نوجوانان، خانواده ها هم باید نقش مهمی ایفا کنند به طوری که خانواده ها در امر مطالعه و کتابخوانی نقش بزرگ و برجسته ای دارند و می توانند شایسته ترین الگو و بهترین مشوق برای فرزندانشان باشند هر چقدر والدین، خودشان تمایل به مطالعه کتاب داشته باشند و به نوعی اهل کتاب باشند قطعا کودکان هم کتابخوان بار آمده ونسبت به امر مطالعه ذوق و شوق نشان می دهند.
* چرا مطالعه در سنین کودکی و نوجوانی اهمیت دارد؟
اهمیت مطالعه در سنین کودکی تا جایی است که به بلوغ فکری شان کمک بسزایی می کند و مطالعه و کتابخوانی کمک می کند کودکان و نوجوانان در آینده افرادی خردمند و خردورز بار بیایند و بر مبنای آن افراد منطقی و پرورش یافته ای باشند. و در تمامی مراحل زندگی بخصوص در بحرانی ترین مرحله از نقطه مشکل می توانند بهترین تصمیم را بگیرند و نیز مطالعه به افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان کمک شایانی می کند و در کنار این موارد از بارزترین مزایای مطالعه و کتابخوانی در سنین نوجوانی این است که فرد به اندیشه خود ارزش قائل می شود.
* در حال حاضر مراکز کانون پرورش فکری استان چه تعداد اعضا را تحت پوشش دارند؟
بطور متوسط سالانه ۳۵۰ تا ۳۸۰ هزار کودک و نوجوان اعم از اعضا یا غیر اعضا از فعالیت های کانون بهره مند می شوند و خدمات کانون منحصر به اعضا نبوده بلکه هر فرد مراجعه کننده نیز از خدمات کانون بهره مند می گردد و کانون با اجرای کارگاهها، پخش فیلم و برگزاری جشنواره ها برای کودکان و نوجوانان غیر اعضا نیز ارائه خدمات می نماید که این فعالیت و خدمات در ۴۲ عنوان در ۳ قالب ادبی، فرهنگی و هنری می باشد.
* کانون پرورش فکری کودکان در حوزه کتابخانه های سیار چه کارهایی برای نقاط دور دست انجام می دهد؟
در این نوع کتابخانه ها که نمونه های آن در شهرستان هشترود و منطقه آزاد ارس ایجاد کرده ایم، با مخاطبین کودک و نوجوان خود ارتباطی چهره به چهره و نزدیک برقرار می کنیم و مربیان کتابخانه های سیار علاوه بر امانت دادن کتاب، به انجام فعالیت های ادبی، فرهنگی و هنری از جمله خاطره نویسی، قصه گویی، کتابخوانی و بحث آزاد با موضوع کتاب می پردازند.
در کنار کتابخانه های سیار، کتابخانه های پستی نیز وجود دارد که در تبریز، مرند و میانه فعال هستند و این کتابخانه ها نیز روستاها را پوشش داده و با ارسال کتاب و ارائه خدمات برای کودکان روستایی، آنها را از خدمات کانون بهره مند می کنند و ارائه این نوع خدمات کاملا رایگان بوده و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز به خاطر ارائه چنین خدماتی بر خود می بالد.
علاوه بر این قرار است در نقاط دوردست همچو روستاها ضمن حمایت معنوی، اهدا کتاب نیز داشته باشیم و نسبت به تجهیز کتابخانه های این مناطق نیز اقدام کنیم تا کودکان و نوجوانان روستایی نیز از درّ گرانبهایی همچون کتاب و امر خطیر مطالعه بی نصیب نمانند.
نظر شما