خبرگزاری مهر - گروه استانها: معضل کمآبی در مازندران را باید باور کرد چراکه در فصل اول کشت برنج، ۵ هزار و ۷۰۰ هکتار از شالیزارهای استان به دلیل کمآبی و استرس دچار خشکی و از گردونه کشت خارج شده است.
در حال حاضر ساقههای شالی جوانهزده و سرسبزی و طراوت به شالیزارهای مازندران کشیده است اما ازآنجاکه سالانه حدود ۳۰ هزار هکتار از شالیزارها به زیر کشت دوباره میروند، کارشناسان و مسئولان با توجه به وضعیت کمآبی سال جاری، کشت دوم را توصیه نمیکنند.
رویکرد کشت مجدد برنج در حالی امسال به عدد موردنظر افق ۱۴۰۴ در استان مازندران رسیده است که هنوز سدهای در دستساخت برای تأمین آب کشاورزی به بهرهبرداری نرسیده ،استفاده از سموم کشاورزی بر اساس نسخه گیاهپزشکی و فرهنگ کشاورزی پایدار فنی و مهندسی در بین کشاورزان وجود ندارد.
اینکه کشاورزان فقط باهدف کسب درآمد بیشتر به هر طریقی آب را از چاههای عمیق و نیمه عمیق مجاز و غیرمجاز بالا بکشند ، با آتش زدن کاه و کلش کشت اول ، مزارع را آماده کشت دوم کنند و برای مبارزه با بیماری و آفات از سموم مختلف بیرویه استفاده کنند، بنابر اظهارات کارشناسان خطری جدی برای تداوم برنجکاری در مازندران است.
محمدابراهیم یخکشی مدیرعامل آب منطقهای مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شرایط و وضعیت بد آبی در استان و کمآبی اظهار داشت: امسال با کشت دوم برنج در شالیزارهای استان مخالفت میشود.
امسال با کشت دوم برنج مخالف کرده و با آن برخورد میکنیم زیرا آب زیرزمینی و منابع آبی بهاندازهای نیست که پاسخگوی نیازها باشد و برای چاهها نیز پروانه صادر نمیشود
وی بابیان اینکه هرسال سطحی قابلتوجهی از شالیزارهای استان به کشت دوم برنج تخصیص مییابد گفت: امسال با کشت دوم برنج مخالفت کرده و با آن برخورد میکنیم زیرا آب زیرزمینی و منابع آبی بهاندازهای نیست که پاسخگوی نیازها باشد و برای چاهها نیز پروانه صادر نمیشود.
یخکشی ادامه داد: در بخش آب سطحی نیز شرایط امسال خوب نیست و درجاهایی که منابع آبی باشد میتوان از آب سطحی و رودخانهها برای کشت برنج بهره برد اما امسال به دلیل شرایط کمآبی با کشت دوم مخالفت کردیم.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران به ظرفیت آببندان ها در استان اشاره و اضافه کرد: آببندان ها قابلیت و ظرفیت خوبی هستند و برنامه جامعی برای آن داریم.
تصور خشکی و خشکسالی در مازندرانکه میانگین بارندگی آن حدود ۸۰۰ میلیمتر در سال است و در تمام فصلها شاهد بارندگی در آن هستیم، عجیب به نظر میرسد اما این واقعیت تلخ را باید باور کرد.
خشکی ۵۰۰۰ هکتار از شالیزارها و برنجزارهای مازندران، خشک شدن دریاچه عباسآباد و الندان زنگ خطر خشکسالی را در مازندران به صدا درآورده است و اگر مسئولان زود چارهای نیندیشند، فردا بسیار دیر خواهد بود.
مازندران بیش از ۴۲ درصد برنج موردنیاز کشور را تأمین میکند اما تنش و استرس آبی در سال زراعی جاری بیش از دیگر سالها بود و بیش از ۵۰۰۰ هکتار از برنجزارهای استان خشک شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران درباره کشت دوم برنج به خبرنگار مهر میگوید: به دلیل شرایط کمآبی، کشت برنج در استانهایی غیر از گیلان و مازندران موردحمایت وزارت جهاد کشاورزی نیست و دولت نیز مصوبهای در این زمینه داشته است و باید کشت برنج در سایر استانها محدود یا ممنوع شود.
سیاست کلی استان این است که کشت دوم را با آب چاه توسعه ندهیم
عزیزالله شهیدی با عنوان اینکه کشت دوم برنج ازجمله راهکارها برای تأمین کسری برنج موردنیاز کشور است گفت: به دلیل کمبارشی و عدم تغذیه مناسب سفرههای زیرزمینی در برخی جاها ازجمله شرق استان، سیاست کلی استان این است که کشت دوم را با آب چاه توسعه ندهیم.
وی افزود: چاههای مازندران سطحی و عمدتاً زیر ۲۰ متر عمق دارند و با توجه به سیاست باید حداکثر ظرفیت برای مهار آبهای سطحی و هدایت رودخانهها برای کشت دوم استفاده شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران یادآور شد: درزمینهٔ استفاده از آب چاه برای کشت دوم برنج با توجه به شرایط کمآبی توصیه براین است که به آبهای زیرزمینی فشار نیاوریم اما برای آب رودخانهها و آببندان ها مشکلی نداریم و درعینحال منع قانونی برای کشت دوم برنج نداریم.
به گزارش مهر، به دلیل کاهش شدید روان آبهای رودخانههای مازندران حتی در حوزه ۱۱۰هزار هکتاری آبریز هراز ،شالیکاران از اواخر اسفند پارسال تا فروردین برای آب تخت و نشاکاری ،چاههای کشاورزی را روشن کردند و جهاد کشاورزی شهرستانهای جویبار ، میاندرود ، ساری نکا و بهشهر نیز از چند بخشداری و دهیاریهای مناطق خود خواستند که از کشت برنج خودداری کنند.
اما بارندگیهای اردیبهشت و خرداد که بیشتر در ارتفاعات بوده سبب شد تا علاوه بر خاموش شدن شماری از چاههای کشاورزی ،تنش و خشکسالی جدی در مناطق حوزه آبریز هراز که نیمی از شالیزاری مازندران در شهرستانهای آمل، بابل، بابلسر، محمودآباد وفریدونکنار را شامل میشود از بین برود.
بر اساس اعلام هواشناسی مازندران کاهش مجموع بارندگی در استان باوجود افزایش نسبی بارش بهاری ، طبق گزارش شرکت آب منطقهای کاهش ۶۲ درصدی روان آب و ۵۰ درصدی آبگیری سدها را در این خطه شمال کشور به دنبال داشته است.
بنابراین گزارش از مهرماه ۹۶ تا ۳۱ اردیبهشت امسال که هشت ماه از سال زراعی را شامل میشود ۴۲۶ میلیمتر باران در استان بارید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵ درصد و نسبت به دوره آماری ۳۰ ساله ۱۶.۵ درصد کاهش داشته است.
مقدمات کشت برنج در مازندران با خزانه گیری از اواخر اسفندماه هرسال آغاز میشود و با نشاء در ماههای فروردین و اردیبهشت در مناطق مختلف استان ادامه مییابد. دوره کاشت ، داشت و برداشت شالی در مازندران از زمان نشاء بسته به شرایط جوی ۷۵ تا ۹۰ روز است و شالیزارها نیز پس از مرحله نشاء تا به بار نشستن محصول به بیشترین میزان آب نیاز دارند.
نظر شما