به گزارش خبرنگار مهر، رضا ملک زاده امروز در نوزدهمین جشنواره بین المللی تحقیقاتی رویان (پزشکی تولید مثل- سلول های بنیادی) خاطرنشان کرد: ما از سمت درمان بیماری های واگیر به سمت درمان بیماری های غیرواگیر رفته ایم.
وی با بیان اینکه اکنون مهمترین دلایل مرگ، بیماری های سکته مغزی و قلبی، حوادث جاده ای و سرطان است، گفت: در این زمینه مطالعات خوبی در ایران و سایر کشورها شده است که مبتنی بر جمعیت در آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا است.
ملک زاده با بیان اینکه علت مرگ زوددرس در ایران سکته مغزی است، اظهار داشت: اکنون بیماری های واگیر کمتر شده، بیماری های عفونی نیز برطرف شده است اما بیماری های مربوط به قلب و عروق افزایش یافته است.
دلایل افزایش بیماری های قلبی عروقی
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت تصریح کرد: از دلایل افزایش بیماری های قلبی و عروقی می توان به چاقی، دیابت، فشار خون و چربی خون و مصرف نمک اشاره کرد.
به گفته وی ۷۰ درصد ایرانی ها به دلیل چاقی، ۱۰ درصد به دلیل دیابت، ۵۰ درصد به دلیل فشار خون و چربی خون به بیماری های قلبی و عروقی مبتلا می شوند.
وی با بیان اینکه حوادث جاده ای نیز یک معضل بزرگ از عوامل مرگ و میر محسوب می شود، اظهار داشت: در سالهای اخیر برنامه تحول سلامت را برای ارائه خدمات با قیمت قابل قبول فراهم کردیم که این چالش های بزرگی داشت.
۳۴۰ داروی مورد نیاز توسط محققان ایرانی تولید می شود
ملک زاده تأکید کرد: در حال حاضر ۷۳۶ مرکز تحقیقاتی و ۴۲ پژوهشگاه در حال فعالیت در زمینه سلامت هستند. بیش از هزار شرکت در حوزه سلامت فعالیت می کنند و ۳۴۰ داروی مورد نیاز در داخل کشور توسط شرکت های ایرانی به تولید می رسد که از این تعداد ۲۲ محصول مربوط به بیوتکنولوژی است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت اظهار داشت: ما در سال ۲۰۱۸ در بین ۲۰ کشور تولید کننده علم در ISI کشور پانزدهم شدیم و در بین کشورهای اسلامی ۲۲.۳ درصد تولید مقاله داریم.
وی به موسسه نیماد اشاره کرد و گفت: این موسسه که طی یکی دو سال اخیر راه اندازی شده در راستای حمایت از محققان در همه حوزه ها فعالیت می کند و طرح های تحقیقاتی که از سوی دانشجویان، محققان و بخش های آزاد ارائه می شود، فعالیت می کند.
ورود به ژن تراپی
ملک زاده با تأکید بر اینکه پیش بینی می شود در آینده تحول عظیمی در بحث پزشکی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: اکنون به صورت علامتی بیماری ها درمان می شود امیدواریم درمان بیماری را به واسطه ژن درمانی و ژن افراد درمان کنیم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: اکنون ۸۵۰۰ مطالعه ژن تراپی طی این سالها در دنیا انجام شده است.
وی با بیان اینکه در پژوهشگاه رویان فرصت خوبی است که روی ژن تراپی فعالیت و تحقیقات کند، تصریح کرد: ما از تحقیقاتی که در این زمینه هستند، حمایت می کنیم. هرچند که دانشگاه ها و موسساتی هستند که مأموریتشان در زمینه ژن تراپی است و یکی از آنها پژوهشگاه رویان است.
به گفته ملک زاده، اگر به موضوع ژن تراپی توجه نکنیم، پیش بینی می شود که تا ۵ سال آینده برای این کار باید بیماران را به خارج از کشور بفرستیم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه هزینه ژن تراپی در کشورهایی همچون آمریکا، بالا است، گفت: از ژن تراپی علاوه بر بیماری های ژنتیکی می توان بیماری های مزمن را درمان کرد.
ملک زاده افزود: اگر تحقیقات براساس ژن افراد برای درمان بیماری ها در کشور انجام شود، بیماران با هزینه های کمتری درمان خواهند شد.
نظر شما