خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: سیدجمال الدین واعظ اصفهانی یکی از مهمترین رهبران جنبش بیداری ایرانیان و یکی از مهمترین چهرهها در خاندان صدر است. مجالس وعظ و خطابههای شورانگیز او نقش مؤثری در پیروزی نهضت مشروطه داشت. زبان ساده او باعث شد تا عامه مردم ذهنشان نسبت به مشروطه و حاکمیت قانون تاحدی باز شود.
سیدجمال واعظ پس از بمباران مجلس در لیست ترور محمدعلی شاه قرار گرفت. به همین دلیل با لباس مبدل از تهران خارج شد تا به عتبات برود، اما در همدان گرفتار و به بروجرد تبعید شد و حاکم بروجرد به دستور محمدعلی شاه او را به قتل رساند.
درباره این شخصیت مهم نهضت مشروطه تک نگاریهای اندکی انجام گرفته است. هرچند که نویسندگان منابع مهم تاریخ انقلاب مشروطیت ایران در فصول جداگانهای به او پرداختهاند.
به تازگی انتشارات راز نی که به صورت تخصصی در حوزه خاندان صدر کار میکند کتابی را درباره سید جمال واعظ با عنوان «ترجمهی جمال» با شمارگان ۳۰۰ نسخه، ۳۷۰ صفحه و بهای ۲۸ هزار تومان منتشر کرده است. این کتاب نخستین مجلد از مجموعه «تراجم صدری» این انتشارات است که با پژوهش حامد کمالیان به مرحله نشر رسید.
کتاب گلچینی از نوشتههایی است که از محرم سال ۱۳۲۵ قمری (بهمن ۱۲۸۵ شمسی) تا روزگار معاصر درباره سیدجمال الدین واعظ نوشته و منتشر شده است. در ۱۲۰ سال گذشته بسیاری از نزدیکان، همراهان، همعصران، مورخان و پژوهشگران درباره این شخصیت مقالات و یادداشتهایی را نوشتهاند و قاعدتاً نوشتههایی که به عصر قیام مشروطه خواهی ایرانیان نزدیکتر است، سندیت بیشتری دارد.
بر این اساس ۴۷ مطلب درباره سیدجمال در این کتاب به قلم شخصیتهایی چون ادوارد براون، فریدون آدمیت، سید محسن امین، مهدی بامداد، محمدحسین افضل الملک، مجمر اصفهانی، میرزا محمودخان احتشام السلطنه، سیدحسن تقی زاده، محمد ابراهیم باستانی پاریزی، شیخ آقا بزرگ تهرانی، میرزا یحیی دولت آبادی، حاج سیاح محلاتی، ظهیرالدوله، قهرمان میرزا سالور، احمد مجدالاسلام کرمانی، احمد کسروی، اقبال یغمایی، مهدی ملک زاده و… منتشر شده است.
کتاب دیدگاه مخالفان فکری سیدجمال واعظ را هم درج کرده است و از این نظر میتواند منبع مناسبی برای مخاطبان در شناخت همه جانبه این شخصیت برجسته نهضت بیداری ایرانیان باشد. سایت انتشارات راز نی همچنین امکان خرید فایل دیجیتالی این کتاب را نیز فراهم کرده که علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت از این امکان بهرهمند شوند.
نظر شما