۶ آبان ۱۳۹۹، ۹:۵۶

نگاهی به سیره مرحوم حجت‌الاسلام دیانی

عالم عاملی که تربیت طلبه را بر مناصب دیگر ترجیح داد

عالم عاملی که تربیت طلبه را بر مناصب دیگر ترجیح داد

مشهد ـ حجت‌الاسلام دیانی، مدرسه علمیه امام باقر(ع) را به سطحی رساند که در شرق کشور شاخص شده است؛ همچنین ۳۷ شهید دفاع مقدس و مدافع حرم و قریب ۱۲۰ جانباز از دیگر ثمرات این مدرسه است.

خبرگزاری مهر _ گروه استان‌ها: شیخ عبدالمجید دیانی از پدری به نام ملامحمد در سال ۱۳۱۹ شمسی در روستای تیلک چهاردانگه دیده به جهان گشود. عموی ایشان شیخ رضا تیلکی و جدشان ملا تقی تیلکی نیز از علما بودند. لذا هنگامی که شیخ عبدالمجید متولد شد پدرش حدود یک ساعت در گوش وی اذان و اقامه گفت و به دعا مشغول شد. ملامحمد آرزو داشت فرزندش از طلاب علوم دینیه و خدمتگذار دین شود و تمام دعای وی همین بود که پسرش سرباز امام زمان(عج) شود تا جایی که اطرافیان از اصرار دعای پدر در حق فرزند متعجب شدند.

حجت‌الاسلام دیانی در سن نوزده سالگی به همراه برادرش آقای رنجبر وارد حوزه علمیه کوهستان شد و از محضر حضرت آیت‌الله کوهستانی کسب فیض کرد. سپس به ساری رفت و مدت دو سال در آنجا تابستان‌ها مشغول کار و ایام تحصیل در مدرسه امامیه به تحصیل اشتغال داشت.

استاد دیانی در سال ۱۳۳۹ وارد حوزه علمیه مشهد شد و در مدرسه پریزاد موقتاً ساکن شد و پس از آن در مدرسه خیرات خان که امروز بخشی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی است، به ادامه تحصیل مشغول شد. وی در سال ۱۳۵۲ به تأسیس مدرسه استیجاری امام محمدباقر(ع) اقدام کرد و تا پایان عمر به امر تربیت طلاب می‌پرداخت. این استاد باسابقه حوزه علمیه مشهد ۲۵ مهرماه بعد از تحمل یک دوره بیماری، دار فانی را وداع گفت.

حجت‌الاسلام جواد غلامی، از شاگردان مرحوم دیانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) که مؤسس آن مرحوم دیانی بودند، هم‌اکنون قریب به ۳۳۰ نفر ظرفیت پذیرش طلبه دارد، بیان کرد: در حال حاضر در این مدرسه ۲۰۰ طلبه مشغول به تحصیل و ۶۰ استاد در سه مقطع عمومی، سطح دو و سه حوزه مشغول به تدریس هستند.

مسئول آموزش مدرسه امام محمد باقر(ع) و یکی از شاگردان حجت‌الاسلام دیانی گفت: ایشان همچنین شعبه دو مدرسه امام محمد باقر(ع) را در شمال کشور در شهر کیاسر تأسیس کرده‌اند.

وی با اشاره به حضور در عرصه دفاع از نظام و انقلاب افزود: مدرسه امام محمد باقر (ع) ۳۶ شهید دفاع مقدس و یک شهید مدافع حرم و حدود ۱۲۰ جانباز را تقدیم نظام و انقلاب کرده استمدرسه امام محمد باقر(ع) ۳۶ شهید دفاع مقدس و یک شهید مدافع حرم، همچنین حدود ۱۲۰ جانباز را تقدیم نظام و انقلاب اسلامی کرده است.

حجت‌الاسلام غلامی اظهار کرد: خروجی مدرسه طی این چند سال حدود سه الی چهار هزار طلبه بوده که در مناصب مختلف دولتی و خصوصی شامل قوه قضاییه، ارگان‌های فرهنگی، سازمان تبلیغات، عقیدتی و سیاسی نیروهای مسلح، وزارت دفاع، وزارت اطلاعات و دفاتر اسناد مشغول به فعالیت هستند.

مسئول آموزش مدرسه مرحوم دیانی در پایان گفت: ایشان علاوه بر مباحث علمی در مباحث معیشتی طلاب اعم از پرداخت وام، کمک هزینه خرید جهیزیه و ساخت و ساز حسینیه، مسجد و مدرسه علمیه نیز فعالیت داشتند.

دلسوزی و نظارت در امر تدریس

حجت‌الاسلام علی ابراهیمی، مدیر مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شخصیت چندبعدی مرحوم حجت‌الاسلام دیانی، گفت: درباره ایشان یکی جایگاه علمی است که سالیان سال همزمان با تدریس، مدیریت مدرسه را نیز برعهده داشتند. از آنجایی که ایشان مدرس بودند دلسوزی و نظارت‌شان هم به مراتب بیشتر بود، لذا مدرسه‌ای که تأسیس کرده‌اند و تا به امروز هم پابرجا است، از مدارس پویا و فعال در عرصه‌های علمی، اخلاقی و اجتماعی است.

استادی دلسوز با مهربانی پدرانه بود و به شاگردان خود صرفا درس نمی‌دادند، بلکه در پی این بودند تا شاگردان آن دروس را یاد بگیرند

وی بیان کرد: وی استادی دلسوز با مهربانی پدرانه بود و به شاگردان خود صرفاً درس نمی‌دادند، بلکه در پی این بودند تا شاگردان آن دروس را یاد بگیرند. در واقع ایشان در عرصه علمی یک عالم عامل بودند. همچنین در تربیت طلبه هم همین صفت را به شاگردان خود انتقال داده‌اند.

حجت‌الاسلام ابراهیمی با اشاره به خدمات فراوان و منحصر به فرد حجت‌الاسلام دیانی در عرصه علمی، اظهار کرد: مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) یکی از بزرگ‌ترین مدارس علمیه شرق کشور است. این مدرسه در خراسان رضوی همزمان سه سطح حوزه را داراست که این جایگاه، اشراف علمی حجت الاسلام دیانی را در عرصه‌ها و ابعاد گوناگون علمی نشان می‌دهد.

ابراز عشق و علاقه، لازمه استحکام پایه‌های خانواده

حسن دیانی، فرزند مرحوم حجت‌الاسلام دیانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ایشان در محیط خانوادگی به تمام معنا پدری دلسوز و مهربان برای فرزندان و نوه‌های خود بودند. در برخورد با بچه‌ها با عشق و محبت برخورد و این عشق و علاقه خود را ابراز می‌کردند و به فرزندان و شاگردان خود تأکید می‌کردند که عشق و علاقه خود را ابراز کنید. ایشان این ویژگی اخلاقی را برای استحکام پایه‌های خانواده لازم و ضروری می‌دانستند.

فرزند حجت‌الاسلام دیانی بیان کرد: پدر من همواره توصیه می‌کردند که همسران خود را گرامی بدارید و با آن‌ها با احترام رفتار کنید و خود نیز عامل به این توصیه بوده‌اند.

وی با اشاره به اینکه شخصیت پدر را در حوزه اجتماعی در دو بعد تأسیس مدرسه و ارتباط با مردم می‌بینم، افزود: ایشان با تأسیس مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در سال ۵۲ به تربیت طلبه‌های زیادی پرداختند و با کمک خیران توانستند این مدرسه را گسترش دهند. تمام دغدغه ایشان تربیت طلاب علوم دینی برای تبلیغ دین اسلام بود. ایشان علاوه بر اینکه استاد حوزه بودند و فعالیت‌های زیادی در زمینه تبلیغ دین انجام می‌دادند، یک روحانی برای عامه مردم بودند و با آن‌ها بسیار مأنوس بودند.

تأکید بر ساده‌زیستی و جذب مشارکت مردمی

دیانی بیان کرد: پدر بسیار ساده‌زیست بودند و به‌رغم اینکه می‌توانستند محل سکونت خود را تغییر دهند، اما این کار را انجام ندادند و در طول عمر سبک زندگی خود را تغییر نداده و همیشه تأکید بر دوری از تجملات داشتند. پدر در ارتباط با عامه مردم نیز بسیار فروتن و متواضع بودند و احترامی که برای یک فرد روستایی قائل بودند، با افراد دیگر تفاوتی نداشت.

فرزند مرحوم دیانی با اشاره به صداقت در گفتار و رفتار مرحوم حجت‌الاسلام دیانی اظهار کرد: این صداقت باعث جذب بسیاری از مردم شده بود؛ لذا ایشان را در انواع کارهای خیر همراهی می‌کردند و مشارکت داشتند. پدر بدین وسیله در تأسیس ۱۷ مسجد مشارکت داشتند. همچنین فعالیت‌های گوناگونی در زمینه ساخت مدرسه علمیه، خیریه، صندوق قرض‌الحسنه و غیره انجام دادند.

نذر صلوات برای گره گشایی از مشکلات

فرزند مرحوم دیانی در رابطه با تربیت طلبه توسط ایشان گفت: پدر به شاگردان خود تأکید بسیار بر نماز شب داشتند و بر این عقیده بودند که خواندن نماز شب آثار و برکات فراوانی در زندگی به دنبال دارد. همچنین در بحث معنوی، تمامی کارهای خود را با ذکر صلوات پیش می‌بردند و به دیگران هم توصیه بر فرستادن صلوات داشتند. بارها با نذر صلوات اموری که بر زمین مانده بود را حل می‌کردند.

وی افزود: پدر از هر فرصتی برای امر تبلیغ دین استفاده می‌کردند. همیشه همسو با نظام حرکت کرده و برای نظام و انقلاب قدم برمی‌داشتند و شاگردان و طلاب خود را نیز در همین جهت تربیت می‌کردند. پدر پیشنهادات کاری زیادی داشتند که به لحاظ مالی و اجرایی هم بسیار خوب بود، اما این‌ها را نپذیرفتند، چرا که علاقه بسیاری به تربیت طلبه  و انجام کارهای تبلیغی در بین مردم داشتند.

کد مطلب 5055407

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha