۶ شهریور ۱۴۰۴، ۱۸:۲۷

بیانیه وزارت امور خارجه در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه

بیانیه وزارت امور خارجه در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه

وزارت امورخارجه در بیانیه‌ای در واکنش به اعلان غیرقانونی سه کشور اروپایی به شورای امنیت در مورد قطعنامه ۲۲۳۱، این اقدام را به شدت محکوم کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، وزارت امور خارجه در واکنش به اعلان غیرقانونی سه کشور اروپایی به شورای امنیت در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ در بیانیه‌ای این اقدام را محکوم کرد.

متن بیانیه به شرح زیر است:

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اعلان غیرقانونی فرانسه، آلمان و انگلیس (E3) به شورای امنیت در ارتباط با قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) را قاطعانه رد و به شدیدترین شکل ممکن محکوم می‌کند. این اقدام غیرموجه که برخلاف سازوکار حل و فصل اختلافات (DRM) در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) می‌باشد، تلاشی غیرقانونی و ناموجه برای بازگرداندن قطعنامه‌های لغوشده است و آشکارا در مغایرت با قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) قرار دارد.

همان‌طور که در مکاتبات متعدد قبلی با شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید شده است، سه کشور اروپایی هیچ صلاحیت حقوقی یا اخلاقی برای توسل به سازوکار موسوم به «اسنپ بک» ندارند. بنابراین اعلان آنان بی‌اعتبار، باطل و فاقد هرگونه اثر حقوقی است.

سازوکار حل و فصل اختلافات مندرج در برجام، بخشی اساسی و جدایی‌ناپذیر از این چارچوب است که به‌طور هدفمند به‌عنوان یک روند چندمرحله‌ای و مشورتی طراحی شده تا از سوء‌استفاده هر طرفی به‌ویژه کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و انگلیس که خود به تعهداتشان عمل نکرده‌اند جلوگیری کند.

همان‌طور که برخی اعضای شورا، به‌ویژه چین و روسیه، تأیید کرده‌اند، سه کشور اروپایی الزامات سازوکار حل و فصل اختلافات را که در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ پیش‌بینی شده، طی نکرده‌اند. بنابراین اعلان آنان تلاشی معیوب از منظر حقوقی برای سوء‌استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ در راستای دستورکار سیاسی مغرضانه علیه ایران است. افزون بر این، از آنجا که این سه کشور به مدت طولانی تعهدات خود را به‌صورت جدی نقض کرده و با خروج غیرقانونی ایالات متحده و اقدامات قهرآمیز آن همراه شده‌اند، نمی‌توانند ادعای جایگاه «طرف‌های دارای حسن‌نیت» داشته باشند. همچنین نمی‌توانند اقدامات غیرقانونی خود را با استناد به اقدامات جبرانی ایران توجیه کنند؛ اقداماتی که تدریجی، متناسب و کاملاً در چارچوب حقوق قانونی ایران وفق برجام بوده است.

فارغ از همه بحث‌های حقوقی و سیاسی مربوط به سوابق موضوع، سوءاستفاده از ساز و کار مذکور در شرایطی که تأسیسات هسته‌ای ایران در اثر حمله غیرقانونی یک عضو سابق برجام شدیداً آسیب دیده نشانه‌ای آشکار از سوءنیت است.

اقدام سه کشور که آگاهانه زمینه‌های گسترده‌تر را نادیده گرفته و زنجیره رویدادها را تحریف می‌کنند، در عمل متخلف را پاداش داده و قربانی را مجازات می‌کند. این ایالات متحده بود نه ایران که یکجانبه از برجام خارج شد و در سال ۲۰۱۸ تحریم‌ها را بازگرداند. این اتحادیه اروپا / سه کشور اروپایی بودند نه ایران که تعهدات خود برای کاهش آثار اقتصادی خروج آمریکا را انجام ندادند. این اتحادیه اروپا / سه کشور اروپایی بودند نه ایران که نه‌تنها تعهدات خود را در روز انتقالی (۱۸ اکتبر ۲۰۲۳) اجرا نکردند، بلکه تحریم‌های غیرقانونی جدیدی علیه شرکت‌های هواپیمایی و شرکت‌های کشتیرانی غیرنظامی ایران اعمال کردند.

این تصمیم سه کشور اروپایی به‌شدت روند جاری تعاملات و همکاری‌های ایران و آژانس را تضعیف خواهد کرد. این تشدید تحریک‌آمیز و غیرضروری با پاسخ‌های مقتضی همراه خواهد بود. مسیری که سه کشور اروپایی برگزیده‌اند، در صورت مهار نشدن، پیامدهای شدیدی برای اعتبار و ساختار شورای امنیت خواهد داشت. توسل به ساز و کار موسوم به اسنپ بک بدون طی روند مقتضی و ارائه مبانی حقوقی معتبر نه تنها اعتماد به تصمیم‌های شورا را تضعیف می‌کند، بلکه صلح و امنیت بین‌المللی را نیز در معرض خطر می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران تأکید می‌کند که چنین تصمیمی باید به‌طور قاطع توسط همه اعضای مسئول جامعه بین‌المللی رد شود.

طی سال‌های گذشته، جمهوری اسلامی ایران نهایت خویشتن‌داری و تعهد پایدار خود به تعامل دیپلماتیک برای حفظ برجام و یافتن راه‌حل مذاکره‌شده را نشان داده است. جمهوری اسلامی ایران همچنان آماده است با سایر اعضای شورای امنیت که صادقانه به حفظ دیپلماسی و جلوگیری از بحرانی ساختگی که به سود هیچ‌کس نیست متعهد هستند، تعامل سازنده داشته باشد. نخستین گام اساسی در این مسیر، رد قاطع تلاش غیرقانونی، ناموجه و سیاسی سه کشور اروپایی برای بازگرداندن قطعنامه‌های لغوشده علیه کشوری است که همواره خویشتن‌داری و تعهد خود به گفتگو را نشان داده است.

بیانیه رسمی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این اقدام سه کشور اروپایی به زودی صادر و به عنوان سند شورای امنیت به ثبت خواهد رسید.

کد خبر 6573284

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۶
      1 6
      باید شورای امنیتی که این سه کشور یاغی عضو اصلی ان هستند را فراموش کنید ..
    • IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۶
      2 4
      آمریکایی‌ها دهان سگ هارشان را در آلمان ببندند. از آمریکایی ها می خواهیم دهان سگ هارشان را در آلمان ببندند. آلمان جنایتکارحق حرف زدن در مورد مذاکره با ایران را ندارد و این در حالی است که آلمان جنایتکار از سال 1394 تاکنون به تعهدات خود در برجام عمل نکرده است. و این در حالی است که کشورهای اروپایی جنایتکار از سال 2015 تاکنون به تعهدات خود در برجام عمل نکردند. آلمان جنایتکار از سال 1394 تاکنون به تعهدات خود در برجام عمل نکرده است. پس عملکرد ایران از سال 1394 تاکنون در برجام غلط و اشتباه بوده است.
      • IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
        0 0
        سه کشور اروپایی جنایتکار از سال 1392 تاکنون در مذاکره شکست خوردند. سه کشور اروپایی جنایتکار از سال 1394 تاکنون در توافق هسته ای، برجام، مذاکرات وین و... شکست خوردند.
      • IR ۰۳:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
        0 0
        و این در حالی است که ایران از سال 2015 تاکنون به برجام پایبند بود/ ولی اما متأسفانه اروپا جنایتکار به تعهدات خود عمل نکرده است چرا؟
    • آریا IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۶
      0 6
      بهتره سه کشور اروپایی رو تهدید اتمی کنیم .باید پایتخت‌های اونا دچار آشفتگی بشن .ازتمام ایرانی‌های سه کشور هرچه سریعتر پایتخت‌های اونارو ترک کنن .فقط باید بازور صحبت کنیم .
    • IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۶
      0 0
      غرب میخواهد آرام آرام ایران را خفه کند..بهمین علت..راه دیپلماسی را مرتب باز می‌گذارد..تا ایران را امیدوار نگاه‌دارد و این صورت ایران نتواند تصمیم قاطع در برخورد با اقدامات آنها بگیرد..
    • IR ۲۳:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۶
      0 0
      آمریکا و غرب اسراییل را به آخرین تکنولوژی خود مسلح کردند چه بهانه ای است که صنعا و ونزوئلا و کره شمالی را به اندوخته های پیشرفته خود مجهز نکنیم تا ویتنامی دیگر برای آنها درست نشود .
    • IR ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      0 0
      ساخت موشک قاره پیما و تست آن بدون جنجال لازم است . با حمله امریکا و اسراییل در حین مذاکرات هسته ای که ایران آماده پذیرش و تفاهم غنی سازی محدود بود خباثت آنها بر مردم مشخص شد و نیاز به تبیین دارد .در صورتیکه غرب خسارات تاسیسات هسته ای صلح آمیز ایران را بدهد و تضمین عدم حمله مجدد ارائه دهد دسترسی آژانس مشکلی نخواهد داشت .در غیر اینصورت عدم امکان بازدید و ساخت موشک قاره پیما نیاز فوری است .
    • NP IR ۰۲:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      1 0
      بهتره که ایران به مکانیسم ماشه حتی کوچک ترین ضعف هم نشون نده هر چقدر از ناحیه ضعف باشه دنبالشون بریم تصور می کنند با بکارگیری فعال شدن مکانیسم ماشه حتما باعث وحشت برای ایران الان شدند ایران‌ هم مجبوره بپذیره به زانو خواهش التماس در بیاد .
    • NP IR ۰۲:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      1 0
      و تصورشان اینه که حالا ما هر چی بخوایم ایران تو مشت ماست باید بپذیره اما هدف از مکانیسم ماشه بیشتر مساله موشکی هسته ای ایرانه و از طرفی جلوگیری کامل نفوذ ایران در برخی کشورهای منطقه .. که برای خود و منافع خود و رژیم صهیونیستی خطرناک می دانند
    • NP IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      0 0
      اتفاقا ایران باید به دنبال هر چیزی که آنها رو در مقابله حساس تر می کنه و باعث مخالفت ضعف آنها نسبت به خودش داشته هاش برای کشور و منافع دفاعی ملی کشور میشه ، باید پیش بره . ایران ایرانی به دنبال آرزوها محقق شدن ایده ها افکار از درون کشور در توسعه اقتصادی و دفاعی در امنیت ملی خودشه که توسعه بده ، نه به دنبال خواسته ها مداخله ها تصمیمات جماعتی از دشمن دوست و بیگانه معاندین از بیرون .
    • NP IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      0 0
      دشمنان داخل همسو با دشمنان بیرون هم بدونن که هر تصمیم دسیسه حیله ای که بخوان بگیرند برای ما ایرانی ها ذره ای ارزش نداره جز بی اعتباری بی آبرویی برای خودشان چیزی برایشان در جهان حاصل نخواهد شد مخصوصا نزد ملت های خودشان در رفتار با ملت های دیگر ..
    • IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۶/۰۷
      0 0
      اقدام اروپا دستور مستقیم رئیس‌جمهور آمریکاست