۳ دی ۱۴۰۴، ۱۰:۵۷

پاسخ قانون به نوشته‌های «پارک مساوی با پنچری» چیست؟

پاسخ قانون به نوشته‌های «پارک مساوی با پنچری» چیست؟

یک وکیل دادگستری توضیحاتی درباره ابعاد کیفری نوشته‌های «پارک مساوی با پنچری» ارائه داد.

به گزارش خبرنگار مهر، نوشتن عبارت‌هایی مانند «پارک مساوی با پنچری» سال‌هاست بر دیوارها و درِ پارکینگ‌ها دیده می‌شود؛ جملاتی که در نگاه نخست تهدیدآمیز به نظر می‌رسند و گاه موجب نگرانی شهروندان می‌شوند. این پرسش مطرح است که آیا چنین عبارات هشداری، از منظر حقوق کیفری، مصداق جرم تهدید محسوب می‌شوند یا خیر؛ موضوعی که یک وکیل دادگستری به بررسی ابعاد قانونی آن پرداخته است.

امین فلاح‌نژاد، وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در حقوق کیفری ایران، جرم تهدید از جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص محسوب می‌شود، گفت: قانون‌گذار در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) به‌صراحت این جرم را تعریف کرده و مقرر داشته است هرگاه شخصی دیگری را به قتل، ضررهای نفسی، شرفی، مالی یا افشای سرّ نسبت به خود یا بستگان او تهدید کند، در صورت تحقق شرایط قانونی، مرتکب جرم شده است.

وی افزود: نکته اساسی در این ماده آن است که تهدید باید متوجه یک شخص معین و قابل شناسایی باشد، چرا که هدف قانون‌گذار حمایت از امنیت روانی فرد مشخص است، نه برخورد با تهدیدهای کلی و نامعلوم. به همین دلیل، استفاده از واژه «دیگری» در متن قانون اهمیت ویژه‌ای دارد.

تهدید عمومی، تهدید کیفری نیست

این وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به مصادیق موضوع تهدید تصریح کرد: تهدید می‌تواند ناظر به ضررهای جانی، مالی، شرفی یا افشای سرّ باشد و قانون‌گذار حتی تصریح کرده که تحقق جرم، منوط به مطالبه مال یا انجام عمل خاصی نیست؛ یعنی جرم تهدید، جرمی مطلق محسوب می‌شود.

فلاح‌نژاد ادامه داد: با این حال، تحقق این جرم مستلزم آن است که خوف و نگرانی در همان شخص مشخصی ایجاد شود که تهدید متوجه اوست. عباراتی مانند پارک مساوی با پنچری یا پارک مساوی با انفجار که به‌صورت عمومی روی دیوار یا در پارکینگ‌ها نوشته می‌شود، مخاطب مشخصی ندارد و معلوم نیست متوجه چه فردی، در چه زمان و نسبت به چه مالی است.

هشدار عرفی یا جرم قانونی؟

وی تأکید کرد: هرچند این قبیل عبارات ممکن است از نظر عرفی یا اخلاقی ناپسند یا تنش‌زا تلقی شوند، اما از منظر حقوق کیفری، فاقد یکی از ارکان اساسی جرم تهدید هستند و در نتیجه مشمول ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی نمی‌شوند.

این حقوقدان خاطرنشان کرد: بدیهی است اگر همین عبارات به‌صورت شخصی‌سازی‌شده و خطاب مستقیم به فرد معین، مثلاً از طریق پیامک، تماس تلفنی یا نوشته‌ای با قرائن مشخص به کار رود، می‌تواند واجد وصف کیفری تهدید باشد؛ اما در شکل کلی و عمومی فعلی، عنوان مجرمانه تهدید بر آن صدق نمی‌کند.

کد خبر 6697912

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مشاور IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۳
      31 3
      با سلام ،در خصوص موضوع مورد خطاب قراردادن شخص معین و تفسیری که جناب آقای وکیل محترم در این باره فرموده اند ،از نظر بنده واجد ایراد است ،زیرا جمله مندرج ،خطاب کلی نیست و درهر لحظه ،میتواند مورد خطاب برای شخص معینی که در آن مکان پارک نموده باشد و کلی نسبت زیرا همه اشخاص را در مورد خطاب قرار نمیدهد و فقط شخص متوقف شده در مکان ،مورد نظر است و به همین دلیل فقط لاستیک چرخ همان اتومبیل پنجر و مورد خسارت واقع خواهد گردید
      • افشین IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۳
        12 3
        عالی بود
    • IR ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۳
      5 1
      مثلا قانون در این مملکت داریم که تا تلفن بزنند جرثقیل بیاید ماشین را به پارکینگ ببرد تازه این مطلب جنبه شوخی دارد چون ان شخص می اید و علاوه بر درگیری پاسبان کشی و پنچر گیری وقت و زندگی نویسنده را میگیرد این نوشته جنبه تذکر دارد مثلا جلد درب اتش نشانی چند ماشین پارک کنند تکلیف دولت چیست
    • IR ۰۰:۱۶ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۴
      18 27
      خب هر کسی باید برای جرمی که مرتکب شده است، مجازات شود. کسی که جلوی پارکینگ دیگران پارک می کند، مرتکب جرم شده است و مجازات آن، پنچر شدن ماشینش می باشد.
    • علی IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۴
      8 4
      آیا پارک کردن درجلودرخانه ویا پارکینگ وپارک کردن افرادغیربومی درین بست های 6مجازهست وهروقت هم تذکرمودبانه داده میشود میگویند کوچه مال شهرداری هست ولی شهرداری برای تمیز کردن جوب واسفالت همین کوچه ازخودمردم پول میگیردایا این درست است
    • امیر خیرآبادی IR ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۴
      8 2
      امروز بعضی از افراد در خیابان ها هم دوبله پارک می کنندفکر نمی کنند باعث راهبندان می شود مشکلات به وجود می آورد برای دیگر مردم امیدارم مردم دقت داشته باشد نباید بخاطرخودشان راهبندان کنند یا جلو درب منزل مردم پاک می کنند این در مرحله اول ولی خوب نباید هم بعضی از افراد جلو درب خانه یا جاهای دیگر با تهدید چیزی نوشته باشد می توانند با روش دیگر نوشته تا هم طرف ناراحت نشوند هم احساس کنند درست نیست جلو درب خانه کسی توقف کنندمشکلات برای دیگران درست کنند باید ما مردم همه با هم مهربان در حق هم ستم نکنیم
    • محمد IR ۰۶:۲۴ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۴
      4 0
      نباید راه کسی را سد کرد ولی خب بعضی هم پارک میکنن و بی خیال می روند ،وکیل نفهمیدیم گفته بنویسن یا ننویسن و اگر پارک کردی خسارت زد بعد شکایت کنی تا برای شورای حل اختلاف کار ایجاد کنیم
    • IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۴
      8 1
      اگر جلو پارکینگ پارک کند خودش جرم مرتکب شده مجازات حتما پنچر شدن است