۱۰ مرداد ۱۳۸۸، ۱۳:۱۹

توسط جهاد دانشگاهی محقق شد:

تولید 4 بز شبیه سازی شده در کشور/ تولید 12 گوساله‌ با تکنولوژی IVF

تولید 4 بز شبیه سازی شده در کشور/ تولید 12 گوساله‌ با تکنولوژی IVF

محققان پژوهشکده رویان جهاددانشگاهی در پروژه بنیادین شبیه سازی بز به یک رقم چشمگیر جهانی موفقیت در شبیه سازی دست یافتند که طی این پروژه چهار بز تولید شد.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد حسین نصر اصفهانی شنبه در یک نشست مطبوعاتی درباره دستاوردهای علمی جهاد دانشگاهی افزود: در راستای هدف بنیادین تولید حیوان تراریخت و با دیدگاه انتخاب بهترین گونه پستاندار اهلی به عنوان گونه اصلی مورد نظر در اهداف تراریخت ، محققان روین طی یک دوره فشرده 5  ماهه با انجام عملیات شبیه سازی بر روی 5 هزار تخمک بز و تولید بیش از 1 هزار جنین کلون بز،  تعداد 100 جنین را به 19 بز گیرنده انتقال دادند و به رقم کم سابقه 25 درصد آبستنی دست یافتند.

وی اضافه کرد: تعداد سه مورد از این آبستنی ها 2 یا 3 قلو بودند که این نشان از کفایت مناسب جنین های حاصله در طی این روند دارد.

نصراصفهانی یادآور شد: اگرچه دو مورد از این آبستنی ها در سنین مختلف آبستنی به دلایل کاملا معمول روند شبیه سازی از دست رفت. تعداد سه مورد این آبستنی ها منجر به تولد موفق چهار بزغاله شد که اولین آنها "حنا" نام گرفت.

رئیس پایگاه تحقیقاتی رویان اصفهان اظهار داشت: یکی از این بزغاله ها در روزهای بدو تولد به دلیل مشکل گوارشی از دست رفت اما سلامت کامل سایر بزغاله ها یک سند کامل از موفقیت چشمگیر این تکنولوژی در ایران محسوب می ‌شود.

دکتر حمید گورابی رئیس پژوهشکده رویان نیز تاکید کرد اگرچه کشورمان به موفقیت های بسیار چشمگیری در زمینه شبیه سازی حیوانات اهلی دست یافته و در حال حاضر توان انجام شبیه سازی هر نوع از دام های اهلی کشور را دارد ولی تولید حیوان تراریخته در گاو به دلیل معضلات و مشکلات عدیده آن در حال حاضر منتفی است.

براساس آمار موجود، در حالی ‌که رقم های گزارش شده تولید جنین و نتاج کلون بز در دنیا به ترتیب در حدود 5 و 15 درصد است سهم کنونی پژوهشکده رویان در تولید جنین کلون به حدود 30 درصد و در تولید نتایج زنده در حدود 25 درصد است که در مقایسه با ارقام سایر کشورهای صاحب نام این تکنولوژی رقم خیلی خوبی است.

بر اساس این گزارش، تولد گوساله های حاصل از لقاح آزمایشگاهی نوید بخش آینده نوین بیو‌تکنولوژی دامی در کشور است و یکی از مهمترین مولفه های ارزیابی سلامت یک جامعه میزان مصرف شیر و فراورده های لبنی در یک کشور است.

از این نظر پایین بودن سرانه مصرف لبنیات، انواع پروتئین ها و برخی غلات در ایران، باعث شده که شاهد تشدید بیماری سوءتغذیه در جامعه باشیم که این خود مقدمه و زمینه ای برای بروز انواع بیماریها است که چندان مورد توجه نیست.

یک راه اساسی جهت حل این معضلات استفاده از فناوری زیستی در جهت ارتقاء پتانسیل ژنتیکی دام ها  است. از بهترین راهبرد های این امر بهره گیری از تکنولوژی تولید جنین آزمایشگاهی و انتقال آن است که نه تنها باعث غنای دانش  پایه جنین شناسی  کشور خواهد شد بلکه در کوتاهترین زمان ممکن باعث تحول عظیم صنعت دامپروری می شود.

پژ‍وهشکده رویان بر اساس رسالت خود در زمینه‌ی ارتقاء دانش جنین شناسی کشور پروژه ای را تحت عنوان "ارتقاء پتانسیل شیرواری از طریق تکثیر دام های برتر" را  در دستور کار خود قرار داد، طی این پروژه گاو های برتر ژنتیکی که به علل مختلف دامپزشکی در معرض حذف بودند را شناسایی و پس از اخذ تخمدان ‌های آنها و طی روند های آزمایشگاهی متعدد اقدام به انجام بلوغ آزمایشگاهی تخمک، لقاح آزمایشگاهی  و تولید جنین برتر  آزمایشگاهی  از این دام‌ها کردند.

حاصل این امر تولید تعداد زیادی جنین های برتر حاصل از هر کدام از دام های در معرض حذف بود که طی یک دوره فشرده دو ساله و با همکاری مجتمع های دامپروری فکا و نصر اصفهان صورت گرفت. سپس جنین ‌های حاصله به دام های کم ارزش منتقل شدند و آبستنی این دام ها مورد بررسی قرار گرفت.

پس از گذشت دو سال از اجرای فشرده این پروژه و تولید حدود 3 هزار جنین آزمایشگاهی، 200 جنین مورد آنها به تعداد 40 گیرنده منتقل شدند که منجر به تولد  اولین گوساله های برتر ژنتیکی حاصل از این تکنولوژی در خاورمیانه و کشور شد که بووانا اولین مورد آن ها بود. در حال حاضر دوازده گوساله‌ پر پتانسیل ژنتیکی با استفاده از این تکنولوژی متولد شده‌اند که خود نیز در سن آبستنی بسر می برند.

بر اساس مطالعات انجام شده و اطلاعات شجره‌ای موجود، اکثر گوساله های IVF متولد شده از گاوهای با پتانسیل تولید شیر بالای 70 تن شیر در سال هستند که جزء بهترین رتبه های تولید شیر در کشور محسوب می ‌شوند.

کد خبر 921801

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha