افزایش نامتوازن بودجه فرهنگی سال 89
ستار هدایتخواه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کلیات بودجه فرهنگی سال 89 را در جلسه یکشنبه 11 بهمن ماه کمیسیون فرهنگی با حضور نماینده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری آغاز کردیم تا به تصویر کلی از بودجه فرهنگی و مقایسه آن با سال 88 دست یابیم، در این جلسه همچنین سؤالات و ابهامات نمایندگان نیز طرح شد.
وی تصریح کرد: آنچه که از بررسی کلیات بودجه می توان برداشت کرد این است که بودجه سال 89 نسبت به سال 88 در حوزه فرهنگ رشد نسبتا خوبی دارد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به یکی از مصداقهای بهبود وضعیت بودجه در بخش فرهنگ گفت: یکی از کارهای ارزشمندی که در بودجه سال 89 صورت گرفته و در یک ردیف جداگانه 1500 میلیارد تومان بودجه که 900 میلیارد تومان آن جاری 600 میلیارد تومان آن عمرانی است برای استانها پیش بینی شده که میان شوراهای برنامه ریزی استانها در حوزه فرهنگ توزیع می شود . این میزان افزون بر بودجه معمولی است که دستگاه های فرهنگی در استانها دارند و همینطور دستگاه های ملی دارند. این 1500 میلیارد تومان بودجه افزوده شده کمی بیش از یک درصد از کل بودجه عمومی دولت است، حدود 3/1 یا 4/1 درصد بودجه بود که افزایش نسبتا خوبی است؛ نسبت به 2/4 درصدی که سال گذشته از کل بودجه کشور بود.
هدایتخواه اضافه کرد: با این افزایش می توان گفت که حدود 6 درصد یا کمی کمتر از 6 درصد از بودجه کشور به فرهنگ اختصاص یافته است. البته به نسبت انتظار و توقعی که ما در رابطه با اختصاص سهم 10 درصدی از بودجه کشور به فرهنگ را داشته و آن را مطلوب می دانیم فاصله زیادی دارد، اما در کل روندی که دولت آغاز کرده امیدوار کننده است و ما همچنین امیداریم که دولت ظرف یک یا دو سال آینده سهم 10 درصدی بودجه کشور را به فرهنگ اختصاص دهد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی یادآور شد: در حوزه دین هم در برخی از بخشها ما شاهد رشد نسبتا خوبی بوده ایم و در برخی بخشها رشد چندانی مشاهده نشده است. در حوزه ای مانند سازمان تبلیغات اسلامی ما رشد چندانی را نمی بینیم و بودجه این سازمان نسبت به سال 88 به میزانی کمتر از 3 درصد افزایش یافته است که مجلس به دنبال اصلاح و ترمیم آن است چرا که بودجه برخی دستگاه ها نسبت به سال 88 حدود 54 درصد افزایش داشته است، این میزان از رشد نامتوازنی حکایت می کند که قرار است از سوی کمیسیون فرهنگی بررسی شود. به طور کلی بودجه سازمان تبلیغات افزایش داشته است اما این افزایش قابل توجه نیست.
بودجه فرهنگی 89 نامتوازن است
دکتر علی مطهری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برخی ردیفهای بودجه بسیار کلی ارائه شده و برای مثال تحت معاونت راهبردی ریاست جمهوری بودجه کلانی قرار داده شده با عنوان کلی توسعه امور فرهنگی که جزء بودجه فرهنگی حساب می شود اما موارد مصرف آن مشخص نیست.
مطهری در رابطه با ایراد این ردیفهای بودجه کلی گفت: این ردیفهای بودجه کلی دست دولت را برای اینکه آن را به مصرف دلخواه خود برساند باز می گذارد و دیگر این که نظارت مجلس را هم محدود می کند. وقتی عنوان کلی باشد مجلس نمی تواند مصرف بودجه را مورد بازخواست قرار دهد. در تصویب لایحه بودجه باید این اشکالات رفع شده و عناوین کلی به صورت جزئی مطرح شوند تا مشخص شود که در کجا به مصرف می رسد.
وی گفت: بودجه فرهنگی سال 1389 به رغم افزایشی که نسبت به سال گذشته داشته هنوز هم کافی نیست ، چرا که ما در زمینه های رسانه و هنر، ورزش و تربیت بدنی و ارشاد و تبلیغات اسلامی و حوزه های علمیه نیازمند فعالیتهای گسترده به منظور توسعه هستیم .
علی مطهری تأکید کرد: با توجه به ایکه محتوای انقلاب ما فرهنگی است و همه پیشرفتهای علمی چون پرتاب ماهواره به فضا منهای توسعه فرهنگی هیچ ارزشی ندارد، اگر جهت گیری فرهنگی نداشته باشیم و به سمت فرهنگ غربی حرکت کنیم به هر میزان که در زمینه های علمی و فناوری پیشرفت داشته باشیم ارزش چندانی ندارد.
بودجه 6 درصدی فرهنگ کمتر از انتظار است
محمد جواد ابطحی عضو کمیسیون امنیت داخلی و امور شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با بودجه فرهنگی گفت: اگر به کل بودجه 365 هزار میلیارد تومانی نگاه کنیم 6 درصد آن به بخش فرهنگ اختصاص یافته است اما با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در تدوین برنامه پنجم توسعه و اهتمام دولت به همین سرفصلهای امور فرهنگی در برنامه پنجم که به مجلس برای تصویب ارائه شده باید جهشی را در زمینه امور فرهنگی و رشد و تعالی امور فرهنگی داشته باشیم.
ابطحی گفت: برای مثال کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی چون مؤسسه بصریت، مهدویت، اسرا، صدا، جامعه المصطفی در بخش فرهنگ را می توان ذکر کرد که در آن شش درصد قرار می گیرند اما در بودجه های عمرانی را در نظر بگیرید که در سر فصلها درباره توسعه کتابخانه ها، سینماها و غیره آمده بیش از شش درصد می شود.
وی با اشاره به سفرهای استانی رئیس جمهوری گفت: در سفر رئیس جمهور به استان اصفهان جدا از کمک به مسائل فرهنگی چون کمک به ازدواج و بسیج و امثان اینها 100 میلیارد تومان اختصاص داده شده است. در تبریز هم به همین صورت، در مشهد 200 میلیارد، در شیراز 100 میلیارد تومان اختصاص داده شده است، از این رو اگر این موارد را نیز مورد توجه قرار دهیم شاهد رشد قابل ملاحظه ای نسبت به سال گذشته و سالهای قبل هستیم.
نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متأسفانه همانطور که مقام معظم رهبری فرموده اند این مظلومیت فرهنگی را پس از گذشته سی و یک سال از انقلاب داشته ایم و اگر به مسائل فرهنگی در دوره های قبل بیشتر توجه می کردیم با چنین معضلاتی در جامعه مواجه نمی شدیم، خوشبختانه با رویکردهای رئیس جمهوری وی خواستار خیزشی در جهت فرهنگی بوده است. از این رو در رابطه با بودجه باید بحث کلان را در نظر گرفت ، نه تنها مسائلی که کمیسیون فرهنگی به آن می پردازد.
فرهنگ نیازمند بودجه متوازن و هماهنگ است
دکتر سید احمدرضا دستغیب نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس کمیسیون فرهنگی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با اعتباراتی که برای بخش فرهنگی در نظر گرفته شده اظهار داشت: این اعتبارات تا حد مطلوب فاصله بسیاری دارند اما باید توجه داشت منابع کشور محدود است، بنابراین برخی اولویتهای عمرانی باعث شده است که اعتبارات بخش فرهنگی عدد رقم کمی باشد.
وی افزود: ما باید از امکانات و فرصتهای موجود برای افزایش بودجه استفاده کنیم، به عنوان مثال در بحث عمرانی و تملک دارایی، دستگاههای دولتی و اداری باید به کمک بخش فرهنگی بشتابند، به این جهت که آنها منابع فراوانی در اختیار دارند و می توان از این امکانات به راحتی استفاده کرد.
وی همچنین با تأیید مسئله عدم توازن در اختصاص بودجه به برخی دستگاه های فرهنگی در لایحه بودجه پیشنهادی دولت گفت: این پیشنهاد از سوی دولت مطرح شده است و کمیسیون نیز این لایحه را بررسی می کند. این لایحه براساس ضرورتهایی است که دولت در نظر گرفته و ما هم در مجلس با دستگاه های مختلف جلساتی داشته و تصمیم نداریم در این لایحه تغییرات زیادی اعمال کنیم.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی همچنین اظهار داشت: ما هنوز در دو حوزه داخلی و خارجی فرهنگی به مدیریت واحد برای هماهنگی فعالیتهای دستگاههای فرهنگی نرسیده ایم. اگر در حوزه خارجی محور را سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قرار دهیم و با توجه به سابقه و فعالیتهای آن، مجموعه فعالیتهای خارج از کشور با محوریت یک سازمان انجام می شود این به معنای ادغام دستگاه ها نیست بلکه تنها برای هماهنگی فعالیتها است.
افزایش بودجه فرهنگی با تصویب کمیسیون تلفیق محقق میشود
حجت الاسلام اسماعیل فلاح معاون امور مجلس و استانهای سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با بودجه سازمان تبلیغات گفت: بودجه سازمان نسبت به قانون سال 87 سه دهم درصد رشد داشته است و بودجه حوزه هنری هم که حدود 24 درصد رشد داشته است، اما این رشد بابت بدهی و دیونی است که ما باید برای بیمه هنرمندان پرداخت کنیم، امری که دولت در جریان آن هست و این افزایش را برای پرداخت دیون ارائه کرده اما در غیر این صورت افزایشی نمی یافت.
وی افزود: با توجه به این قضایا کیمسیون فرهنگی براساس گزارشهایی که در طول سال از سوی سازمان تبلیغات ارائه شده و پس از گزارشهای کلی سازمان و مؤسسات وابسته به سازمان بنا را بر این گذاشتند که در بودجه سال 89 کمکی را به سازمان داشته باشند تا در حوزه هایی که ما بتوانیم ضعفهای برنامه چهارم را جبران کنیم .
حجت الاسلام فلاح اظهار داشت: در برنامه توسعه چهارم پیش بینی هایی چون اعزام مبلغ، حمایت از تشکلهای دینی برنامه های قرآنی و نهضت قرآن آموزی شده بود که ما به جهت اتمام سال برنامه توسعه چهارم از این برنامه ها عقب بودیم و بودجه ای که دولت برای سازمان تبلیغات در سال 89 پیش بینی کرده پاسخگوی نیاز سازمان برای رسیدن به این پیش بینی ها نیست.
معاون امور مجلس و استانهای سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: اعضای کمیسیون فرهنگی به این نتیجه رسیدند که از طریق مجلس اقداماتی برای تقویت بودجه نهادهای دینی و سازمان تبلیغات داشته باشند. این تعامل در کمیسیون فرهنگی با توجه به هم رأی بودن اعضای کمیسیون مثبت بود و افزایش خوبی را در کمیسیون فرهنگی برای پشتیبانی از کارهای فرهنگی هم در حوزه سازمان و هم در رابطه با حوزه هنری سازمان تبلیغات داشته ایم.
حجت الاسلام فلاح یادآور شد: قطعی شدن این افزایش بودجه به این امر بستگی دارد که در کمیسیون تلفیق هم نمایندگان مجلس با این دید مثبت که به فرهنگ به ویژه فرهنگ دینی دارند و همچنین حمایتی که رئیس کمیسیون فرهنگی و رئیس مجلس در رابطه با فعالیتهای فرهنگی داشته اند این مصوبات را مورد تصویب قرار دهند تا بتوان وظایف اشاره شده را انجام داد.
نظر شما