به گزارش خبرنگار مهر در رشت، آب گرفتگی برخی از محلات در هنگام بارندگی های فصلی، انباشت زباله به ویژه پس از تشکیل بازارهفتگی ( چهارشنبه بازار)، ناکافی بودن مراکز درمانی، بهداشتی، آموزشی و ورزشی از جمله مسائلی است که باید پیش از گذشته مورد توجه قرار گیرند و با رفع مشکلات زمینه گسترش این منطقه نیز فراهم آید.
به هر حال در شمال ایران اسلامی در نقطه ای از سرزمین سبز فام گیلان شهری قرار گرفته است بیش از هر مکان دیگری انسان را به یاد واژه پاک زیارت، دعا، نیایش، زبان و ادب فارسی می اندازد.
دیاری قرار گرفته در ساحل سپیدرود که اخلاق و صفا و صمیمیت ساکنانش چون این رود زلال و جاری است به باور مردم اینجا بارگاه ملکوتی بردار هشتمین اختر تابناک سپهر ولایت و امامت امام معصوم حضرت رضا (ع) است و به همین دلیل هر زائر شیفته ای که قصد زیارت امام هشتم (ع) را دارد در نخستین گام به آستان حضرت سید جلال الدین اشرف مشرف می شود تا شاهد او نزد ضامن آهو باشد.
آستانه اشرفیه در میان شهرهای شمالی ایران و گیلان شاخص است
آرامگاه محمد معین پدر زبان و ادبیات فارسی نیز در این شهر جلوه دیگری یافته که آستانه اشرفیه را در میان شهرهای شمالی ایران و گیلان شاخص و مشهور کرده است.
این شهرستان با وسعتی معادل 426 کیلومتر مربع در نخستین سال پیروزی انقلاب اسلامی به شهرستان ارتقاء یافت و با شتاب روز افزون به سوی رسیدن به توسعه و رفع عقب ماندگی به حرکت در آمد.
شهرستان آستانه اشرفیه به دلیل قرار گرفتن در حاشیه پر آب ترین و مهمترین رودخانه گیلان - سپیدرود - یکی ازمراکز مهم کشاورزی این استان است که برنج و بادام زمینی آن شهرت فرامرزی دارد.
کشاورزی 61 درصد از ترکیب اشتغال آستانه اشرفیه را تشکیل می دهد
اگرچه وجود جاذبه های سیاحتی و زیارتی و مزیتهای کشاورزی بسترهای مناسبتی را برای ایجاد فرصتهای شغلی در آستانه اشرفیه به وجود آورده است اما فعالیتهای مرتبط با زراعت و باغداری صید و صیادی و دام وطیور پرورش کرم ابریشم و تولید پیله ترم بیش از 61 درصد از ترکیب اشتغال در این شهرستان را به خود اختصاص داده است.
آستانه اشرفیه درسالهای پیروزی انقلاب اسلامی به ویژه با ارتقای شهرستان تحولات چشمگیری در بخش های عمرانی، آموزشی شیلاتی و بندری بوده است اما به دلیل داشتن جاذبه های زیارتی- گردشگری و مراکز کشاورزی اقتصادی نیازمند توجه بیشتر است.
در حال حاضر به دلیل افزایش جمعیت شهرنشین مهاجرتهای دائمی و موقت بافت قدیمی شهر و مشکلات ناشی فرسودگی در محدوده هسته مرکزی و اطراف حرم از جمله مسائلی است که نیازمند طرحهای نوین مدیریت شهری است.
نماینده مردم آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر درمجلس با اعلام اینکه توسعه همه جانبه این شهرستان نیازمند برنامه ریزی اصولی و مدیریت راهبردی است، گفت: این شهرستان به دلیل جاذبه ها و ویژگی های خاص از جهات مختلف مورد توجه است و برای توسعه این دو منطقه باید به خوبی مدیریت و فعالیتهای اساسی انجام شود.
سیدمهدی صادق افزود: آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر به عنوان یک جایگاه عمیق کشاورزی، صیادی، صنعتی، مذهبی و صنایع دستی می توان مورد توجه قرار گیرد.
نماینده مردم آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر با اعلام اینکه برای توسعه هر بخش، شهر و شهرستانی باید زیرساختهای لازم فراهم شود، گفت: این منطقه ظرفیتهای خوبی برای توسعه دارد که باید مسئولان کشوری و استانی رویکرد ویژه به این مهم داشته باشند.
لزوم توسعه گردشگری مذهبی آستانه اشرفیه
وی خاطرنشان کرد: شهر آستانه اشرفیه به دلیل مذهبی بودن و وجود بارگاه سید جلال الدین اشرف به عنوان چهارمین شهر مذهبی کشور و اولین شهر مذهبی استانهای شمالی وهر ساله پذیرای هزاران زائر است.
صادق بر لزوم توسعه گردشگری مذهبی این شهرستان تاکید کرد وافزود: صنعت گردشگری درآستانه اشرفیه موقعیت فرهنگی ـ مذهبی خاصی در میان شهرهای استانهای شمالی دارد.
وی با اشاره به اینکه گردشگری مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در آستانه اشرفیه دارد، یادآورشد: با سرمایه گذاری بخش خصوصی باید زیرساختهای گردشگری اعم از هتل، مهمانپذیر، زائرسرا و سایرامکانات در این شهر به خوبی فراهم شود.
پل مدرن کابلی در ورودی آستانه اشرفیه ساخته می شود
نماینده مردم آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر همچنین از ساخت پل مدرن کابلی در ورودی آستانه اشرفیه بر روی رودخانه سپید رود خبرداد و افزود: این پل که در مدت زمان دوسال ساخته خواهد شد افزون بر 60 میلیارد ریال هزینه در برخواهد داشت.
وی خاطر نشان کرد: پل ورودی آستانه اشرفیه به دلیل قدمت بسیار زیاد و همچنین با توجه به تردد مسافران و گردشگران زیاد و رشد روز افزون جمعیت دیگرجوابگو حجم سنگین ترافیک نبود.
صادق همچنین طرح پل تا پل را به عنوان یک طرح گردشگری بسیار مهم دانست و گفت: برای اجرای این طرح مذاکراتی با وزارت کشور و سازمان امور شهرداری های وزارت کشور با هدف تامین اعتبار انجام شده است.
وی برلزوم ارتقای فضای جانبی رودخانه سپیدرود در محدوده آستانه اشرفیه تاکید کرد و افزود: این رودخانه بستر مناسبی برای توسعه گردشگری است که باید ظرفیتهای این پهنه آبی با سرمایه گذاری بخش خصوص احیا شود.
نماینده مردم آستانه اشرفیه گفت: برنامه های که برای شهرآستانه اشرفیه مدون شده به اندازه نیاز واقعی مردم نیست بلکه باید تلاش بیشتری انجام شود اما از رشد قابل توجهی برخوردار است.
وی در ادامه به مساله فاضلاب شهرستان آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر اشاره کرد و افزود: کل شهرهای استانهای شمالی به دلیل بالابودن آبهای سطحی و رشد جمعیت، فاضلابهای سنتی پاسخگو نیست و باید برای اصلاح فاضلاب حرکتهای موثری انجام شود.
آستانه اشرفیه به سیستم فاضلاب صنعتی مجهزمی شود
صادق گفت: برای اصلاح فاضلاب پنج شهر گیلان منجمله آستانه اشرفیه در شورای اقتصاد برای بهره مندی از تسهیلات بانک جهانی مصوب شده و این تسهیلات از سال 1390 پرداخت خواهد شد.
وی بیان داشت: علاوه براین شش هزار میلیارد ریال اعتبار برای توسعه فاضلاب 11 شهراستان گیلان به ویژه آستانه اشرفیه اختصاص یافته است.
رئیس کمیته صنعت کمیسیون صنایع ومعادن مجلس در پاسخ به این سئوال که " از شاخصه های اصلی شهرستان آستانه اشرفیه توسعه شهرکهای صنعتی و نواحی صنعتی است، این توسعه را به لحاظ جذب سرمایه گذار، جوانان جویایی کار، کارآفرینان و صنعتگران چطور ارزیابی می کنید و به چه صورت، چه میزان و معیاری در حال توسعه است "، افزود: صنعت از راهکارهای مهم توسعه هرمنطقه است.
وی عنوان کرد: به دلیل رشد جمعیت، سواد، تحصیلات، پاسخ ندادن زمین های کشاورزی برای اشتغال، تقسیم شدن زمین های کشاورزی به اراضی متوسط و کوچک و توجیه اقتصادی نداشتن وضعیت اشتغال مثل گذشته از طریق کشاورزی و صیادی راهی جزء توسعه صنعتی در منطقه باقی نمی گذارد.
صادق گفت: بنابراین براینکه بتوان جوانان را درمنطقه نگهداشت و اجازه نداد برای اشتغال مهاجرت کنند به یقین باید در زمینه صنعتی سرمایه گذاری کلانی انجام شود.
وی ادامه داد: در این راستا طی دو ساله گذشته 25 هکتار زمین به شهرک صنعتی نقرده آستانه اشرفیه اضافه و همچنین واحدهای جدید تولیدی - صنعتی بزرگ و موثر در حال ایجاد است.
نماینده مردم آستانه اشرفیه در ادامه با اشاره به اسکله صیادی بندرکیاشهرافزود: در گذشته از بندر کیاشهربه بنادر دیگر و همینطور کشورهای حاشیه شمالی دریای خزر صادرات گسترده ای انجام می شد.
وی با بیان اینکه بندر کیاشهر به رغم داشتن قدمت دیرینه به عنوان یک جایگاه بندری از ویژگی های خاصی برخوردار است، گفت: براین اساس در سفر دوم ریاست جمهوری بندرکیاشهر به عنوان یک بندر چند منظور مصوب شد تا علاوه بر صیادی به عنوان بندر کالا و مسافر مورد توجه قرار گیرد.
صادق یادآورشد: در حال حاضر صورتجلسه تغییر و تحول بندر صیادی کیاشهر به بندر چند منظوره از سازمان شیلات ایران به سازمان بنادر نیزانجام شده است.
وی ایجاد بندر را یک صنعت دانست و افزود: با ایجاد بندر، گمرک و سایر ادارات مرتبط شکل خواهد گرفت و این مهم باعث افزایش اشتغال و رونق اقتصادی منطقه می شود.
نماینده مردم آستانه اشرفیه با بیان اینکه بندر صیادی کیاشهر سالیان سال مغفول واقع شده بود و زیبنده مردم این شهرهم نبود، افزود: ساماندهی و تغییر کاربری این بندری ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
وی با اشاره به اینکه وسعت این فضا برای توسعه بندر به 400 هکتار قابل افزایش است، خاطرنشان کرد: توسعه بندر در کاهش نرخ بیکاری موثر است.
دنیا برنج مرغوب ایرانی را با نام آستانه اشرفیه می شناسد
اقتصاد شهرستان آستانه اشرفیه وابستگی شدیدی به کشاورزی دارد به طوری که حدود 61 درصد از اشتغال شهرستان در بخش کشاورزی است.
برنج عمده ترین زراعت استان گیلان به ویژه آستانه اشرفیه بوده و هست و به مصداق آن که گیاهی است که پا در آب و سر در آتش دارد، هر جا آبی پیدا شود و موقعیت زمین اجازه دهد گرایش به کشت آن وجود دارد و مورد علاقه عموم کشاورزان بوده، هر چند از نظر کارشناسی، زمین مورد کشت، مکان مناسبی برای تولید اقتصادی آن نباشد.
شهرستان آستانه اشرفیه نیز از بدو ورود این محصول به گیلان به دلیل داشتن زمین حاصلخیز و مرغوب به یکی از مراکز مهم تولید برنج در کشور تبدیل شد.
برنج آستانه اشرفیه از چنان مرغوبیت و معروفیتی برخوردار است که حتی در بسیاری از کشورهای دیگر برنج مرغوب ایرانی را با نام آستانه می شناسند و در داخل کشور نیز در بسیاری از شهرهای شمالی کشور، تجار برنج، محصولات خود را با نام آستانه صادر می کنند تا به قیمت بهتری بفروشند.
در این شهرستان 23 هزار و 500 هکتار از زمین های کشاورزی به زیر کشت ارقام مختلف برنج نظیر دمسیاه صدری، بینام، هاشمی، خزر و ... می رود که با عملکرد بیش از 4.5 تن شلتوک در هر هکتار افزون بر 106 هزار تن شلتوک برنج استحصال می شود.
در استان گیلان 230 هزار هکتار شالیزار وجود دارد که به طور متوسط سالیانه یک هزار و 68 تن برنج تولید می شود.
بدین ترتیب آستانه اشرفیه با داشتن بیش از 10 درصد از شالیزارهای استان گیلان، 10 درصد برنج تولیدی این استان را نیز تولید می کند.
در این شهرستان مقدس بیش از 20 هزار خانوار به کاشت برنج اشتغال دارند که به طور متوسط هر خانوار یک و دو دهم هکتار شالیزار دارد.در حال حاضر 130 واحد کارخانه برنجکوبی با ظرفیت بیش از 100 هزار تن تبدیل شلتوک به برنج سفید را دارد.
بادام زمینی از فقدان صنایع تبدیلی و تکمیلی رنج می برد
بدین ترتیب بادام زمینی یکی از محصولات مهم استانه اشرفیه است که به دلیل عدم وجود صنایع تبدیلی، تکمیلی و بسته بندی در منطقه باعث شده هر ساله این محصول مهم به صورت فله ای بدون فرآوری از شهرستان و استان خارج شود در صورتیکه ایجاد کارخانه های فرآوری و بسته بندی بادام در آستانه اشرفیه اقتصاد منطقه را دگرگون خواهد کرد.
نماینده آستانه اشرفیه مردم آستانه اشرفیه در این خصوص گفت: استان گیلان به ویژه شهرستان آستانه اشرفیه قطب تولید بادام زمینی در کشور است که باید برای توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و بسته بندی این محصول مهم توجهی ویژه شود زیرا ایجاد صنایع تبدیلی در حمایت از صنعت باغداری و کشاورزی منطقه اثرگذار است و زمینه توسعه پایدار و رونق اقتصادی منطقه را موجب می شود.
صادق افزود: حمایت مسئولان، تعامل بانکها با سرمایه گذاران، تغییر نگرش برنامه ریزان اقتصادی نسبت به برنامه های توسعه در این شهرستان می تواند در ایجاد صنایع تبدیلی و رونق اقتصادی منطقه اثرگذار باشد.
وی تصریح کرد: اگر مسئولان و متولیان کشاورزی امکانات لازم را در اختیار متقاضیان قرار دهند، علاوه بر اینکه جایگاه بادام زمینی در گیلان از نظر تولید بالا خواهد رفت، با توجه به اشتغالزایی کمک شایانی به اقتصاد معیشتی خانوارها به ویژه خانوارهای روستایی می کند.
نماینده مردم آستانه اشرفیه ادامه داد: با سرمایه گذاری مناسب می توان کارخانه های برای فرآوری تمامی محصولات استان ایجاد کرد که سبب فراهم کردن زمینه اشتغال، جلوگیری از فاسد و ضایع شدن محصولات و باعث عدم سو استفاده دلالان شود.
وی همچنین از برداشت هشت هزار تن پیله تر بادام زمینی از دو هزار و 500 هکتار از اراضی در این شهرستان خبرداد و افزود: در حال حاضر 90 درصد بادام زمینی کشور در آستانه اشرفیه تولید می شود.
صادق یادآورشد: شهرستان آستانه اشرفیه به دلیل برخورداری از خاک آبرفتی ناشی از عبور رودخانه سفید رود برای کشت بادام زمینی مستعد است که به انجام اقداماتی از قبیل تبدیل این محصول به فرآوریهای مختلف، جلوگیری از ورود بادام قاچاق و... می توان شاهد پیشرفت و توسعه بیش از پیش این محصول در استان بود.
به هرحال آستانه اشرفیه یکی از شهرستانهای زیبا و با استعدادی است که با داشتن برنامه کاربردی و مدیریت راهبردی می تواند در پویایی اقتصاد شهرستان، استان و کشور موثر باشد.
نظر شما